Argo kelimelerin Türkçe'nin bir parçası haline gelmesi

PORSHİUS

Kilopat
Katılım
31 Ağustos 2017
Mesajlar
2.412
Çözümler
15
Biliyorsunuz ki sosyal medya alanlarında Türkçe kurallarına uyan ve küfür etmeyen çok az bir kitle kaldı. Mesela örnek verilecek olunursa "ak" diye kısalttığımız argo kelimesini hemen hemen herkes cümlesinin sonuna bırakıyor ama anlamı ayıp olan bir kelime. "Komik ak", "Çok mutluyum a*k" bunlar sadece verilebilecek en basit örnekler. Verdiğim bu örneklerle de bitmiyor. Gerek gerçek hayat olsun gerek sosyal, gerek oyun her yerde küfre maruz kalınıyor. Ya bir oyunda adamı öldürdüm diye ana avrat sövülür mü? Veya adamın yanlışını söylediğimde teşekkür edeceğine küfür edilir mi? Bu alışkanlıktan ne zaman vazgeçilecek?
 
Edepli yetiştirilmemişlerdir. Annem ve babam öyle der.
Küçük yaştaki kardeşlerimiz genellikle ellerinde hep telefon var ve oyun oynamıyorlar video izliyorlar ve belli başlı kanallar dışında hepsi küfür ediyor. Bu sadece o yaştakiler ile sınırlı değil. Bir video izledikten sonra insanların yorumunu merak ediyorsun ama ne yorumlar.
 
Düzgün Türkçe dersi verilmemesi yüzünden kaynaklı olduğunu düşünüyorum, özellikle 6. sınıfa kadar dersler sanki birey 19-20 yaşındaymış gibi anlatılıyor. Dilimiz zaten yabancı kelimeler ile dolu, ortaya yazdığım kötü hadisede eklenince dil yozlaşıyor.

Birde eline tableti alan direk kendini Youtube alemine bırakılmasıda bunun yanında büyük rol oynuyor, ailesi onun yerine hikayelerin olduğu videoları açsa en azından bunlar ile erken tanışmaz ama bizim halkımızda sorumluluk demek samanlıkta iğne aramak demek gibi düşük oranlarda kalıyor.
 
Çünkü argo da dilin bir yapısıdır, içerisindedir. Yabancılar da shut up demek yerine shut the f*ck up derler bazen.

Gerektiği yerde argo da gereklidir. Yabana atmayınız. Teşekkür ettigin adam kufur ediyorsa o adam sorunludur. Bunlar istisna.
 
Ben de o oyun meselesine aşırı gıcığım. Cs:Go'da arkadaşlarımla giriyorum hep, onlar bana nazaran kötü olduklarından dolayı rütbemiz düşük oluyor. Ben de oynarken fark yarattığım için karşıdan sürekli ana avrat küfür yiyorum. Ne gerek var. Ben dikkate bile almıyorum artık, yanımdaki arkadaşlarım atışıyor bu sefer.

Mizahta iyi oluyor argo da, normal konuşmada da abartan insanlar çekilmez.
 
Aslında Türkçe'ye bu kadar girmiyor ama oyun dünyası ve sosyal medya yüzünden küfür etmek bir beceriymiş gibi gören bir kaç ergen yüzünden bu hale geliyor. Özellikle yayıncılar ve YouTuber denilen bir güruh yüzünden bu körükleniyor. Hatta hemen küfür ettiği kısım kopyalanıp paylaşılıyor "X yayıncı ana avrat sövüyor" diye:) Bu kadar da küçük düşülmemesi lazım bence.

Bahsettiğin "A.K." küfrü ise artık küfürlükten biraz çıktı gibi. Yani bir tepki veya vurgu olarak kullanılıyor. İngilizce'Deki "F.ck" veya Polonya dilindeki "K.rva" gibi bir durum. Bunlar küfür haricinde vurgu amacıyla da kullanılıyor.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı