Ryzen 5 2600X Soğutucu Tavsiyesi

253984

Hectopat
Katılım
22 Mart 2019
Mesajlar
301
Makaleler
1
Teknobiyotik sitesinden yükseltmeler yaparak hazır sistem satın aldım. Orta seviye bir PC için;
AMD Ryzen 5 2600x, Sapphire RX 590 8GB special edition, Asus Tuf B450 Gaming Plus, Corsair Vengance 2x8 GB 3000 MHz DDR4 RAM, high power 600w 80+ PSU ve kasa Aerocool Rift ile topladım.
(RX 590 almamdaki sebebim monitörüm Freesync desteklediği için uyumlu olmasını sağlamak)

Sistemden genel olarak memnunum. Takılma, donma yok gayet hızlı fakat işlemcim çok ısınıyor. MSI Afterburner programı ile ölçtüm özellikle The Division 2 oyunu ile 93 derecelere çıkıyor. Bu kadar ısınacağını tahmin etmediğim için stok fanlı almıştım. Kasada 2 adet fan var. Biri işlemcinin hemen sol tarafında egzoz fanı diğeri ön tarafta dışarıdan içeriye hava üflüyor. İkisi de 12cm. Unreal Tournament ve Resident Evil 2'de denedim en fazla 70 derece oluyor. Aida64 programı ile test yaptım 93 derecelere kısa zamanda çıkıyor.

Kasamın yan tarafını kontrol ettiğimde ise anakart üzerinden işlemci arkasına plaka takılacak yerde açıklık var fakat 3 vida deliği görünüyor son vida deliği kasa yapısından dolayı kapalı alanda kalmış.
Sistem çok güzel toplanmış kablolama da gayet iyi. Benim anakart sökme tecrübem olmadığı için aynı şekilde montaj yapamamaktan korkuyorum fakat işlemci soğutucusunu değiştirebilirim. Daha önce eski bilgisayarımda çıkartıp temizliği yapıyordum.

Sorum şu, bu aşırı ısınma neden oluyor? Bana kule tipi veya sıvı soğutmalı anakartı sökmeden takabileceğim, ısınma sorunumu çözebilecek fiyat/performans bir işlemci soğutucusu önerebilir misiniz? Sorunumu çözecek farklı önerileri de kabul ederim. Biraz detaylı yazdım çünkü sonradan sorular sorulacak biliyorum :) Konu hakkında bilgisi olanlar cevaplarsa çok makbule geçer. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aldığın değerler normal değil. Soğutucu almak yerine ilk montajda veya başka bir yerde sıkıntı olup olmadığını kontrol etmen iyi olur. Anakartın fazla voltaj verebilir, soğutucu yerine tam oturduğunu ve fan hızını kontrol et. Kasanın hava akışıda iyi olmayabilir yan kapağı açıp test yapmayı dene. Soğutucu alma halinde yine anakartı yine sökme ihtimalin olabilir arkadaki braketin vida kısımları kapalı ise sökmekten başka çaren yok. Bütçen nedir ve OC yapacakmısın?
 
Anakart fazla voltaj vererek işlemci hızını otomatik arttırıyor dolayısıyla ısınma da artıyor. Amd Ryzen Master Utility ile baktım voltajda ufak artışlar oluyor sıcaklık bir anda yükselip hemen düşüyor. Sistem boştayken bile bunu yapıyor. Sıcaklığı düşürmek için asus anakartta biostan bunu nasıl kapatabilirim. En azından ısınma sorunumu çözene kadar o şekilde idare ederim diye düşünüyorum.

İleride sorun çıkartmayacak iyi bir soğutucu için 400tl gözden çıkarabilirim. Overclock yapmıyorum şuan için gerek yok.
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_20190331-132114_Gallery.jpg
    Screenshot_20190331-132114_Gallery.jpg
    158,3 KB · Görüntüleme: 307
İyi bir hava soğutma ve kasadaki fan sayısını arttırarak işi çözebilirsiniz. Tabi ki sıvı soğutma da bir alternatif.
 
Yüksek ihtimal anakartı sökmeden yeni bir soğutucu takmanız çok zor gözüküyor. Asus anakartlarda BIOS rehberine bakarak voltaj değerlerini ayarlayabirsin (tavsiyem 1.3 voltaj üzerine pek çıkmamaya çalış). Soğutucu önerim ise bu fiyatlara SilverStone Tundra Serisi 240MM soğutucu bulanabiliyor diğer markaların 120MM ancak bu fiyatta bence soğutucuyu iyice araştırıp alabilirsin.
 
Anakartı sökmeden takabileceğim önereceğiniz bir soğutucu modeli var mı?
Anakart'ın sökülmesi şart gibi. Eğer zorlanıyorsan Technopat sistem toplama rehberlerini izleyebilirsin.
 
Yüksek ihtimal anakartı sökmeden yeni bir soğutucu takmanız çok zor gözüküyor. Asus anakartlarda BIOS rehberine bakarak voltaj değerlerini ayarlayabirsin (tavsiyem 1.3 voltaj üzerine pek çıkmamaya çalış). Soğutucu önerim ise bu fiyatlara SilverStone Tundra Serisi 240MM soğutucu bulanabiliyor diğer markaların 120MM ancak bu fiyatta bence soğutucuyu iyice araştırıp alabilirsin.
Sizin yorumunuzdan sonra anakart kaç voltaj veriyor diye amd ryzen master utility programından değerlere baktım voltaj normalde 1,187 bios ayarlarında ama nedense sistem boşta bile hiç ihtiyaç yokken resimde paylaştığım gibi 1,43-1,44-1,45-1,46 voltaj anlık olarak değişiyor. Neden olduğunu anlamadım ama sanırım bunu düzeltebilirsem sorunum hallolacak. Ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum. Anakart modelimi yukarıda yazdım bilen arkadaşlar biostan nasıl otomatik voltajı kapatabileceğimi yazabilir mi? Rehberle anlayamam ki ben.
Arkadaşlar biosu kurcalayarak sorunu hallettim sanırım. Söyleyeceğim cpu voltaj sekmesinin altında keep ratio diye bir seçenek vardı orayı oc tuner yaptım start diye sordu enter tuşu ile kabul ettim. Minimum 3800'e aldı işlemci hızını daha aşağısı olmuyor. Anakart üzerinden baktığımda voltaj değerini 1,286'da tutuyor hızda 3800'de sabitlendi. Bir de amd ryzen master utility programından baktım tekrar ordada 3800 sabit görünüyor. Boşta pc 35,50 derece görünüyor arkaya elimi tuttum neredeyse buz gibi. Bir de oyunlarda deneyeceğim ne kadar ısınacak bakalım.
 
Son düzenleme:
Soğutucu tavsiyesi yazılmış hiç bir alakası yok neredeyse bende tavsiye edilmiştir bir şeyler diye girdim konuya düzgün başlık yapılsaydı keşke...
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı