Arabanın içinde uçan sineğe ne olur?

THQR

Centipat
Katılım
10 Ağustos 2019
Mesajlar
91
Merhaba arkadaşlar. Bugün aracımla gezerken abuk sabuk bir şey geldi aklıma. Sizinle paylaşayım istedim.

Sorumuz basit.
Bir araç saatte 60 km hızla hareket ediyor diyelim. Bu aracın içinde havada uçan sinek ileri mi gider yoksa daha yavaş olup geri doğru mu gider?
 
Sabit hızda ivme sıfırdır. Basit bir fizik kuralı. Bunun için otobüs örneğini çok verirler. Otobüs sabit hızdayken hakaret edersen bir şey olmaz ama hızlanırsa ya da hafif frene dokunursa savrulursun.

Bir de hava akımı olmadığı için etkilenmiyor sinek. Park edili arabadan farksız yani.
 
Momentum eylemsizlik yasasını bi okuyun. Benzer bir örnek otobüs giderken olduğun yerden zıplarsan ne olur ?
Otobüsün arka camına mı yapışırsın ?
Hayır. Örneğin Otobüs 100 km/h ile gidiyor var sayalım sen haraket etsende etmesende sende bir cisim olarak aynı hızda yani 100 km/h ile haraket etmiş olursunuz otobüste gittiğiniz için. Yani zıpladığınız zaman otobüs eğer hızlanmaz sa ve yavaşlamaz ise (100 km/h ile devam ederse) aynı yere düşersiniz. Peki otobüs neden bi anda hızlanınca geriye doğru gidiyoruz ?
Otobüs hızlanır iken mesela 20 km/h den 60 km/h ye çıktığı zaman siz daha 45-50 km/h hızlarında olduğunuz için geriye doğru bir atılım olur size aynı şey frendede geçerli otobüs fren yaptığında o anda sizin hızınız otobüsün hızından fazla olduğundan öne doğru bi atılım gerçekleşir.Hatta siz tutunamayıp düşebilirsiniz. Tutunmamızın sebebide zaten otobüsle birlikte hızlanıp yavaşlamak.
Sizin Sorunuzda da ise
Sinek başlangıçta arabanın içerisindeyse camlar kapalı iken ve otomobil sabit hızda giderken uçmaya başlarsa hiç bi yere yapışmaz. Eğer otomobil hızlanırsa arka yavaşlarsa ön cama yapışır. Eğer camdan girdiyse o sineği kurtaramazsınız örneğin 80 km/h ile gidiyorsa araç sinek 80 km/h ile cama çarparak ölür umarım anlatabilmişimdir.
Anlamadıysanız daha detaylı anlatabilirim.
İyi Günler.
 
Bu soru basit, hafif daha zorunu sorayim. Uzayda en fazla kac noktanin birbirlerine uzakliklari esit olabilir?

(Sinek ucmaya baslamadan once aracin ivmelenmesi tamamlandiysa sinek etkilenmez.)
 
Hava akımı ile alakası yok. Araç ileriye doğru gidiyor sinek otursaydı hava akımı falan uğraşırdık ama sinek havada olduğu için ve bir sineğin 60 KMS ile gitmesi zor olduğu için geri gider.
Camlar kapalı olduğu sürece sinek boş bir odada uçuyormuşcasına rahat hareket eder. Bunun 60 veya 180 ile gitmenle alakası yok.
Bir de hava akımı olmadığı için etkilenmiyor sinek. Park edili arabadan farksız yani.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı