Monitörlerde Hz önemli bir unsur mu?

75Hz oyunlar için yeterlidir, 144Hz hala daha yüksek bir Hertz değeri ve tüm GPU'lar karşılayamaz.
Pek doğru değil. Oynadığın oyuna göre değişir. Hz değerinin önemli olduğu oyunlar zaten rekabetçi oyunları oluyor. Onlarda düşük sistem gereksinimi istediği için rahatlıkla 200+ FPS alınabiliyor. Yani güzel bir oyun deneyimi için 144 Hz monitör olsa gereksiz para harcamışsın denmez. Hikayeli oyunlarda bile farkı hissedersiniz.
 
LFC teknolojisi sayesinde 70 FPS bile alsan 75HZ monitöre göre çok daha akıcı olduğunu hissedersin.
FPS oyunları için çoğu oyunda giriş seviyesi güncel kartlar bile yeterli.
RX 570 gibi mesela.
 
144 HZ benim için şu an biraz hayal kırıklığı oldu. Muhtemelen uzun süre uzaktan 46 INCH Samsung TV'yi PC ekranı olarak kullandığım için gözüm fazlasıyla ona alışmış durumda. İlerleyen zamanlarda gözümün 144 HZ ekrana alışmasından sonra eski TV'yi aynı şekilde kullanmam mümkün olmayacak. Pek fazla oyun oynayan birisi değilim ama almışken merak ettiğim 144 HZ'yi de deneyimlemek istediğim için aldım.

Gerçi şu an yüksek ihtimal AMD ekran kartım yüzümden 144 HZ 'de biraz problem yaşatıyor o yüzden 120 HZ'ye aldım.

Ayrıca fazla rekabetçi oyun oynamadığım için de 27 INCH ekran tercih ettim.
 
Bence oyunun görüntüsü daha önemli bir unsur en azından benim için. 75Hz üzerisi profesyonel oyuncu olmadığınız veya yayıncı olmadığınız sürece çok gereksiz buluyorum. Onun yerine görüntüyü daha iyi veren daha geniş bir monitör daha iyi olacağını düşünüyorum. Şöyle bir şey de var ben oyunu gerçekten ciddi en üst ranklara çıkmak için oynuyorsanız (özellikle FPS oyunlarında) kesinlikle alın derim.
 
144 Hz'in 90-100 FPS ve üzeri değerleri görmüyorsanız herhangi bir avantajı olmaz. Ama dediğiniz gibi rekabetçi oyunlarda kayda değer bir fark yaratıyor. Bunun sebebi de CS:GO, LoL gibi younlarda 150 FPS değerlerine ulaşmanın kolay olması ve 144 Hz monitörden verim almayı kolaylaştırması. Masaüstü kullanımda ise geçiş efektleri ve mouse hareketi gibi etkenler daha pürüzsüz bir hale geliyor. Rekabetçi oyunlarla çok ilgilenmiyorsanız dediğiniz gibi 75 Hz ve daha büyük bir monitör alabilirsiniz. Sisteminiz hakkında bilgi verebilirseniz daha çok yardımcı olabiliriz.
Halihazırda bi sistemim yok şuan araştırma karar verme aşamasındayım. Şimdilik düşüncem 144 hz her ne kadar bazı şartlarda fark yaratsa da lüks olarak görüyorum.
 
Bu Hz ve FPS olayı dışında monitor eğer 144 Hz ise, 60 Hz bir monitöre oranla her alanda daha akıcı olabiliyor, yani 144 Hz bir monitör, 60 Hz bir monitör karşısında sadece oyunlarda 60 FPS üstüne çıkarsa faydalıdır denilemez.
 
Bir de sunu düşünmeniz gerekiyor monitör boyutu büyüdükçe gözlerde dağılma ve gorus açısında sıkıntı yasamaya başlıyorsunuz. Yani ekranin bir ucundan diğer ucuna gozunuzle degil kafanızı cevirerek bakmanız gerekiyor. Bir diger husus ise haliyle monitör boyutu büyüdükçe pikseller de buyuyor ve kendi açımdan 1080p icin maksimum 27’’ monitör kullanılması taraftarıyım ve ideali bence 24’’. Eger 2k veya 4k monitöre yöneliyorsanız daha büyük boyutlar tercih edilebilir. Sadece Hz değeri olarak bakmayıp Panel tipi, Gecikme Süresi gibi diger unsurları da goz onunde bulundurmanız sizin acinizdan iyi olur.
 
Haklısınız oyun tarzınıza göre değişmekte bu Hz işi. Ekran kartınız max 75 FPS verebiliyorsa oynadığınız oyunda 144 Hz gereksiz oluyor bu durumda. Ekran kartınız 144 Hz FPS veriyorsa tabiki almalısınız. Hayati bir öneme sahip değil 75 Hz de işinizi görür 60 Hz de daha çok kişisel tercih ve zevk meselesi bence. Ekran kartı 60 FPS veren bir ekran kartına 144 Hz almak gereksiz boşa para harcamadır. Zaten bizdeki en büyük sorun internet sıkıntısıdır. Rekabetçi oyunda en büyük iş internete düşüyor öncelikle ama ben çok gerekli görmüyorum 144 Hz yi normal kullanıcılar için.
Aynen öyle fakat sürekli cs, r6 vb, oyun oynayanlar için gerekli
 
Monitör tercih ederken öncelikli kıstas Hz değeri değildir. Tazeleme oranına göre monitör tercih edilmez. Rekabetçi oyunlarda 144Hz tazeleme oranı önemli bir faktör olabilir. Ama piyasada tamamen şişirilmiş, sadece göz boyama amacı ile satışa sunulan 240Hz-300Hz tazeleme oranına sahip monitörler de var. Bu monitörler günümüz için aşırı gereksiz.

144Hz bile günümüz için lüks denilebilir aslında. Ne zaman konsol donanımları ve oyunlar 144Hz veya üzeri tazeleme oranlarını destekler ve böylelikle de standartlaşmaya başlarsa o zaman 144Hz bir monitöre geçmekte mantıklı olur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı