Küçük yaşta yayıncı/içerik üreticisi olmak ve ön yargılar

Veqheim

Centipat
Katılım
29 Aralık 2019
Mesajlar
34
Merhabalar, ben 15 yaşında olan küçük yaşta kendimi oyuncu diye nitelendiren birisiyim. Oyun oynamaya çok küçük yaşta başladım ve oyun platformunu çok seviyorum. Ne kadar yaşımdan dolayı insanlardan saçma sapan sözler duysam da ya da eleştirilsem de yine de Twitch ya da YouTube gibi bir platformda yayın yapmak içerik üretmek istiyorum. İnsanların genel olarak ön yargısı yaşı olgunluk ya da nitelik bakımından "tek" etken görmesi. Elbette katılıyorum insana ilerleyen yaşın getirdiği belli bir duruş ve olgunluk var. Fakat neden küçük yaşta insanlar sürekli saçma sapan etiketler yiyor ve bu tarz ön yargılar görüyor? YouTube olsun, Twitch olsun bu tarz platformda içerik üretiyorum adıyla insanları cinsel yönden tahrik ederek ya da sadece 11 12 yaşındaki çocuklardan 1-2 TL bağış toplayıp bunlarla hayatına devam eden insanlarla dolu. Neden yaşı küçük olan birisi kendince içerik üretip bu tarz platformlara tutanamaz? Bu ön yargıyı anlamış değilim. Hayatımda her yaştan insan gördüm. Yaşı küçük olup kendinden büyük insanlardan çok daha olgun olan insanlar olabilir. En azından ben böyle düşünüyorum. Ekipmanlarım ve ailemin bütçesi maalesef Twitch gibi bir platform için yetersiz. Fakat YouTube üzerinde bir şeyler yapabilirim diye düşünüyorum. Yaşıtlarım olsun, büyüklerim olsun. Bu yolda tavsiyeleriniz neler olur? Olumlu/olumsuz her yorumunuzu değerlendirip bir sonuç çıkarmak istiyorum. Bu iş bu yaşta yapılamaz mı? Ya da yapılsa bile nasıl yapılması gerekir? Nasıl bir kitleye hitap edebilirim?

Daha bugün kendi ellerimle(uğraştırsa da) montajını yaptığım sistemim:

MSI B350M PRO-VD Plus
AMD Ryzen 1600X
Sapphire Pulse RX590 8 GB
Ballistix 2400MHz 8 GB RAM
SanDisk SSD Plus 240 GB
Thermaltake Litepower 550W

Bu sistem yeterli olur mu bilmiyorum. Elimden gelen alabileceğim en yüksek sistem buydu.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yapılır tabii ki de. Bende 12,5 yaştayım. Babam sistem alırsa youtuber-yayıncı olmayı düşünüyorum. Abi bence özgüvenini topla. Sistem yeterli. B350 olduğuna göre OC yap bence.
Başkalarının dediğini takma. Seni seven olur, sevmeyen olur. Sen zaten youtuer-yayıncı olucağın için sıkıntı yok. Bol içerik üretmeye çalışırsan abonen artar ve daha ünlü olursun. Yayınlara daha fazla kişi gelir ve bağış toplarsın.
(Ve böylece yeni ekipmanlar alıp twich işine de girebilirsin. )
 
Son düzenleyen: Moderatör:
He bu arada abi kendinden emin ve olgun ol. Yaşın bence uygun. Sistem uygun. İnternet bağlantın yetiyorsa yayınlarına başlayabilirsin.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Senin yerinde olsam bu işi sadece "hobi" olarak yapardım. Emin ol bu işlerin garantisi yok. Bir hatanla kanalın kapatılabiliyor onca emeğin boşa gidebiliyor. Sakın bir iş, gelecek olarak görme bu Youtube ve Twitch işlerini. Sadece seni geliştiren bir hobi olarak gör.

Örneğin hedefin ya da mesleğinle alakalı işler yaparsan hem işin hobiye dönüşmüş olur, hem de yarın birgün emeklerin boşa gitmez çünkü bu süreçte işinle ilgili tecrübeler edinmiş olursun.

Önceden bir pastayı 4 kişi bölüşüyordu bölüşmek kolay oluyordu. Şimdi bir pastayı 1000 kişi bölüşmeye çalışıyor sen bu pastadan pay alabilir misin ? Hevesin kırılırsa çoook zaman kaybedersin. Önce okul, iş daha sonra hobi olarak yayıncılık ya da içerik üreticiliği.

Yaşın itibariyle fikirlerin duyguların çok çabuk değişir, sen her ne kadar akıl yaşta değil baştadır diye düşünsende gerçek kimliğini oturtturman 19 20'li yaşları bulacaktır en az.

Sistem olarak 240 GB Senin için yeterli olmaz. Windows ve birkaç programdan sonra geriye 150 GB gibi bir alanın kalır bu alanla video arşivlemek, render sonrası yüksek boyutlu videoları tutmak oldukça zor.
 
Yaşa takılmalarının ana sebebi; çoğunlukla o yaşlarda ki insanların başkalarını taklit ederek kendilerini iyi bir yayıncı olduklarını sanmaları. Emir'in dediği gibi özgün olursan neden seni izlemeyelim ki? Ayrıca olgunluğun yaşı diye bir şey yok. Bunu anlamak için ülkemizde ki Tiktok çılgınlığına bakabilirsin. Buna karşılık ise bu habere bakarak, dediklerimin doğru olduğunu anlayabileceksin.

Ayrıca kuracağın veya kurduğun kanalın bağlantısını paylaşırsan daha güzel dönüşler de yapabiliriz.
 
Senin yaşındakiler gayet olgun olabilir neden olmasın :) İstediğin her şeyi yapmakta özgürsün ve kimsenin dana bir şey demeye hakkı yok. Daha reşit olmasan bile özgür bir iradeye sahipsin her insan gibi :) Bu kulağa güzel geliyor elbette, ama özgür bir iradeye sahip olmak demek kararlarının sonuçlarına da katlanman gerektiği anlamına gelir, bunu da iyi düşünmelisin.

Çoğu insan sana cahilce söylemlerle gelip seni yaşından dolayı yargılıyor olabilir. Yazdıklarından anladığım kadarıyla sen öylelerini takacak biri değilsin zaten, en iyisini yapıyorsun. Ama şunun da farkına varman gerekir: duymak istemediğin şeyler söyleyen herkes haksız değildir. Bazıları senin iyiliğini düşünerek konuşuyor olabilir. En başta ailen olmak üzere :) Bu hayatta kimse ailenden daha önemli değildir bunu da unutma, onların her dediğini yapmak zorunda değilsin ama söylediklerini mantık süzgecinden geçirmelisin ki ileride pişman olabileceğin şeyleri erkenden fark edebilesin :)

Şimdi işin özü şu, senin yaşında neredeyse her insan oyun platformlarına ilgi duyar ve oyun oynamayı da sever. Bu olabilecek en doğal şey. Ben de saatlerce oyun oynardım, arkadaşlarım da. Genelde en zevkli oyunlar birlikte oynanan oyunlar olurdu :)

Şu an oyunlara ilgi duyman ve kendin oyun platformlarına çıkıp yayın yaparak daha çok insana ulaşmak istemen cidden müthiş bir şey, demek ki sende girişimci ruhu var bunu gösteriyor :) Ama senden rica ediyorum lütfen otur iki dakika düşün: geleceğini bunun üzerine mi inşa etmek istiyorsun? Hayatının kalanı boyunca yapmak istediğin tek iş bu mu? Karşına hiç zorluk çıkmayacak mı sanıyorsun? Emin ol bazı şeyler dışarıdan göründüğü kadar güzel değil. Bu işin içinde olan arkadaşlarım var oradan biliyorum. İnsanlarla uğraşmak zorunda olacaksın, her çeşit insanla hem de. Sana hakaret eden de olacak seni çok seven de. Belki senin işini sabote etmeye çalışanlar olacak. Evindeki oyun konforuyla yayıncılık işi çok farklı şeyler bunun farkına varmak zorundasın. Evinde oyun oynarken bunu kendi zevkin için yaparsın sadece ve cidden insana faydalıdır böyle şeyler :) Ama yayıncılık bir "iş"tir. Bu işi kendin için değil, seni izleyen insanların beğenisi için yaparsın. Çünkü sana para kazandıran onlardır. Ve para kazanmak için onları tatmin edecek bir içerik üretmelisin. Sürekli. Ve şunu da bil, insanlar hiç de kolay tatmin olmazlar. İlk başta seni beğenseler bile bir süre sonra sıkılırlar ve izlemeyi bırakırlar. Sonra nerede hata yaptım diye düşünüp durursun ama bulamazsın.

Kısacası sana diyeceğim o ki, hayattaki önceliklerini belirlerken çok dikkatli ol. 2-3 adım ilerisini değil, en az 10 adım ilerisini düşünerek hareket et pişman olmamak için. Bu işlere heves ederek başlayıp sonra bırakan çok insan var. Öyle hevesle başlanacak şeyler değil yani. İnsanları tanımalı, neye nasıl tepki vereceğini bilmek ZORUNDASIN. Kimse seni "olgun" olduğun için izlemeyecek. Eğer onların bencilce eğlence arayışlarını tatmin edersen izleyecekler seni. İnsanlara bu istediğini verebilmek için de belli bir birikime sahip olmak ZORUNDASIN. Yoksa biraz tanınırsın, sonra çabucak unutulursun ve insanlar başkalarını izlemeye devam eder.

Söylediklerimi seni caydırmak için söylemiyorum. Bu işin gerçeklerini söylüyorum ki başlamadan önce göze alabilecek misin alamayacak mısın düşün diye. Düşünmeden bir iş yapma sakın, özellikle insanların bu kadar gözünün önünde olduğun bir iş söz konusuysa defalarca düşün öyle hareket et. Böyle platformlar yüzünden hayatı kararan çok insan oldu, senin gibi iyi birinin de onlardan biri olmasını istemem. Eğer bu işi kaldırabileceğini düşünüyorsan başla, ama sana baştan söylüyorum laylaylom bir şey değil kesinlikle. Çok iyi düşün.
 
Derslerini aksatmadığın sürece ben bir sorun göremiyorum. Asgari ücret üzeri kazanmadığın sürece buna iş, diyemezsin. Sana yetecek kadar ciddi bir rakam kazanman gerekiyor. Tam tersi de olabilir. Bütün gün çok iyi video hazırlarsın ama 1 ay da 5 kişi seyreder, 1 abone de gelebilir. Bunlara hazırlıklı olman gerekiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı