Sharkoon SHP650 V2 650W 80+ Power Supply nasıldır?

Konu sahibini yanlış bilgilendirmenden dolayı rapor ettim. Kontrol ettiler ve doğrulandı.
Ticari açıdan her türlü şeyi düşünen firmalar, bu yazıları yazarlar. Doğru bilgi edinmek istiyorsanız, karşılaştırdığınız güç kaynaklarının orijinal sitelerine girip kontrol edebilirsiniz.
 
Ticari açıdan her türlü şeyi düşünen firmalar, bu yazıları yazarlar. Doğru bilgi edinmek istiyorsanız, karşılaştırdığınız güç kaynaklarının orijinal sitelerine girip kontrol edebilirsiniz.

Screenshot_20200322-221353.png

İsteğin üzerine bu da kendi sitesinden fotoğraf.
 
@Ali Rıza09 Hocam merhaba konu başlığında PSU'nun süpervizör kısmında 3 koruması eksik mi? Düşük gerilim, yüksek sıcaklık ve yüksek akım olarak?
Hocam yüksek ihtimalle WPM Gold Zero ile karıştırmışsın sen yada UVP'yi yanlış hatırlayarak yazdın, IC'de bahsettiğin korumalar WPM Gold Zero'da eksik. SHP V2'de OTP ile OCP yok onları niye çizmişler anlamış değilim, OCP bu bütçedeki tek 12V raylı PSU'da kabul edilebilir ama bu alınabilir anlamına gelmiyor.

Çokca değindim yine de 'SHP V2 neden alınmaz?' elimden geldiğince detaylı bir şekilde yine açıklayayım.
1. SHP V2 günümüze uyarlanmış modern bir platform değil.
OEM: CWT ve kullandığı platform CWT GPM serisi epey eski.
Devamında malzeme kalitesi de zayıf, lower-end olarak sınıflandırılan Tayvanlı CapXon ve fikrim olmadığı Çinli Aishi kaps. kullanıyor. (Üreticiler, üretim vaktine göre iç dizaynda birincil veya ikincil taraf kaps. olarak muadili marka ile habersizce değişime gidebilir.)
SHP V2'nin incelemesi olmasına gerek yok, bunu CWT GPM platformunu kullanan markaların modellerinin incelemelerine bakarak sonuçlandırabilirsiniz. Hepsinin 3 aşağı, 5 yukarı aynı.
1584919171971.png
Ek olarak Cooler Master B600 V2 ve NOX Urano VX650-750 var.
SHP V2 İç Yapısı:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Corsair Orange (OLD) VS İç Yapısı:
Internals.jpg

Corsair 2012 eski VS serisi de CWT GPM platformu kullanıyor. Akabinde bunun gibi pek çok markanın modelleri mevcut yukarda belirttiğim üzere.
Bkz: Overclock.net - An Overclocking Community - View Single Post - Why you should not buy a Corsair VS / Thermaltake SMART SE / Thermaltake TR2 Challenger / Bitfenix BPA


2. DC-DC yerine grup düzenlemesi kullanıyor.
(basit bir şekilde açıklamak gerekirse adından anlaşılacağı üzere 12V, 5V ve 3.3V demir yolları ile birlikte düzenleniyor, Böylece hem 12V hem de 5V rayları bir bütün olarak izlediğinden, çapraz yük durumlarında (bunlardan birindeki yük yüksekse, diğeri düşükken) voltajlar belirtilen ATX şartnamelerine göre %5 dışına çıkabilir. Güncel PC'ler 5V rayını çok fazla yüklemez bekleme modunda değilken, kullanan bileşenler HDD'ler ve SATA SSD'lerdir. Sistem 12V özellikle yüksek kaliteli GPU'larla çok yüksek yüklenebilir. Saniyede birkaç kez belirli Watt aralığında değişebilir. Çıkış kapasitörleri (özellikle daha eski ünitelerde) tamponlayamazsa, ana regülatörün bu zirvelere uyması gerekir, ayrıca 5V çıkış voltajını da değiştirir. Bu, ray üzerinde az yük olsa bile güçlü 5V dalgalanmalarına yol açar.
Özet:
- 12V ve 5V'yi birlikte düzenleyerek voltaj kolayca spesifikasyondan çıkması olağan bir durum
- Çapraz yük durumlarında spesifikasyonlardaki voltajları dengeleyemez

DC-DC'de ise bütün kanallar ayrı ayrı düzenlenmek üzere dönüştürücüler kullanılıyor. Bu durumda daha az yük bindiği için çapraz yükte çok daha verimli sonuçlar doğuruyor. Ve DC-DC topolojisini kullanan PSU'lar 12V üzerinden belirtlen gücünün genellikle %99'unu verebiliyor.

Kullanılan FET'ler zayıf olduğundan geçici yük testlerinde de rezil sonuçlar veriyor. Yukarda dediğim gibi 'CWT GPM platformunu kullanan markaların modellerinin incelemelerine bakarak sonuçlandırabilirsiniz.'

3. Sadece 230V girişi destekliyor, tam aralıklı girişi desteklemiyor. Bu yaşadığınız kıtaya göre değişir elbette ama tam aralıklı modeli olmadığı için, ve de tam aralıklı girişi desteklemediğinden benim için eksidir.

Bu PSU'yu kullanıcaksanız ve gerçek manada uygun fiyata bulduysanız APU sistemlerde veya yükte 150W altı güç tüketimine sahip eski sistemlerde kullanılması daha sağlıklı.
R5 3600 + 5700 XT ile bu PSU olur mu diye konu açan var gözünüzün yağını silem bu tarz bir sistem alıcak bütçeniz var ama PSU'ya gidip niye 250-300TL ayırıyorsunuz? Hiç mi önemi yok sizin için hiçbirşey bilmesem ezber mantıkla düşünsem dahi 'La bunun malzeme kalitesi var, koruması var ben 6K'ya sistem topladım niye bilmediğim 300TL'lik PSU'ya emanet edem, 700-800TL'lik PSU'lar boşuna mı üretiyorlar' derim yani.
 
@Ali Rıza09 Hocam elinize sağlık iyi anlatmışsınız. Ben şahsen sessizliğinden memnunum. Onun dışında dediğiniz gibi korumaların eksik olması bana bir sıkıntı yaratır mı bilmiyorum. Yükte iken sistemim ortalama 250W çekiyor. Sadece sessizlik için Ryzen 3 1200'e Wraith Prism taktım, bir de bu sessiz PSU ile oyunlarda ekran kartı fanından başka bir ses duymuyorum. Yoksa bende yeni nesil Corsair bir PSU alırdım ancak sesinden şikayetçi çok kişi var. Sessiz fan yapmayı beceren çok az şirket var maalesef. İleride sistemime büyük bir upgrade yaparsam önerinizi dikkate alarak PSU değiştireceğim kesinlikle. Teşekkürler.
 
@Ali Rıza09 Hocam elinize sağlık iyi anlatmışsınız. Ben şahsen sessizliğinden ve kablolarından memnunum. Onun dışında dediğiniz gibi korumaların eksik olması bana bir sıkıntı yaratır mı bilmiyorum. Yükte iken sistemim ortalama 250W çekiyor. Sadece sessizlik için Ryzen 3 1200'e Wraith Prism taktım, bir de bu sessiz PSU ile oyunlarda ekran kartı fanından başka bir ses duymuyorum. Yoksa bende yeni nesil Corsair bir PSU alırdım ancak sesinden şikayetçi çok kişi var. Sessiz fan yapmayı beceren çok az şirket var maalesef. İleride sistemime büyük bir upgrade yaparsam önerinizi dikkate alarak PSU değiştireceğim kesinlikle. Teşekkürler.
Elbette herkesin bir bütçesi bir değil koruma olayı ise sıkıntı yaratcağını sanmam. OTP emin olmamakla birlikte GPM platformunda olmayabilir ama CWT'nin çoğu giriş-orta ürün gamında fan hızı için sıcaklığı ölçen termistör, sıcaklık çok yükseldiğinde PWM kontrol cihazına bir sinyal tetikletme sonucu kapanıyor uygulayış şekli bu OTP'yi dahil etmemesi yanıltıcı gözükebilir. Şimdi baktığıma göre çalışma sıcaklığı 40C belirtilmiş ve Zero RPM modu yok aslında bu senin için bir yönden avantaj. OCP ise çok kafaya takma derim kullandığın model tek 12V raylı OPP bir nevi aynı görevi üstleniyor amma velakin daha sınırlı olmakla birlikte işleyiş şekli yavaş uygulanma metodu da farklı.
Asıl önemli soru hangi zamanda bu korumaların işleyişe girdiği çoğu modelin korumaları ya yüksek, ya düşük ayarlanması olmaması gereken sonuçlar doğurtmaya sebep olabiliyor üst modellerde bunun en büyük örneği Evga G3. Halen düzeltilmedi diye biliyorum.
 
Evet hocam Zero RPM PSU'ları duymuştum. PSU %30 yük altına girmediği sürece fan dönmüyor. Bir de benim PSU'da Zero RPM olmaması benim için bir avantaj demişsiniz. Fanın yükte bile değilken durmasının bir zararı mı var? Geçen gün bir sistem toplama videosu izlerken orada kullanılan PSU'nun arkasında Zero RPM modunu aktif et/devre dışı bırak düğmesi vardı. Neden devre dışı bırak düğmesi var ki? Bir zararı yoksa varsayılan olarak yapabilirlerdi.
 
@stevesm1221 Zero RPM veya yarı pasif (hybrid mod) bulunan PSU'ların bir çoğunda anormal hareket sergiliyor, imzamdaki PSU'da dahil.
Nasıl bir şey dicek isen:
Temel olarak sorun fan kontrol sisteminin fanın belirli durumlarda art arda açılıp kapanmasına neden olabilmesinden dolayı FDB ve türevi diğer rulmanlar sürekli çalışmasına kıyasla daha fazla yorulmasına sebep vermekte bu sorun. O yüzden ben Zero RPM kapalı kullanıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı