İkincil sistem olarak niye hep Linux tercih ediliyor?

Mağlesef bu tarz işlerin yapımı Linux üzerinde biraz daha zor olabiliyor. Eğer çok profesyonel bir şey istiyorsanız Windows ya da OSX dışında çok tercih yapamayabilirsiniz fakat amatör olarak uğraşıyorsanız illa ki işinizi görecek bir alternatif vardır.

Onun dışında başlıktaki soruya gelelim: Neden Linux 2. sistem olarak tercih ediliyor? Öncelikle bunun cevabı çok basit kullanıcılar alternatif bir işletim sistemi aradığında genelde 3 tane seçenek karşılarına çıkıyor Windows, OSX, Linux. Bunlar dışında evet mesela FreeBSD gibi alternatifler var fakat genel anlamda bu 3'ü biliniyor. OSX kurması zahmetli iş, evet şimdi eskisi kadar zor değil fakat halen belirli donanım gereksinimleri mevcut. O yüzden OSX her zaman iyi bir alternatif işletim sistemi olmayabiliyor. Kaldı geriye zaten Linux ve Windows. Çoğu kullanıcı ana işletim sistemi olarak Windows kullanacağı 2. yere de zaten Linux kalıyor. Sebebi bu kadar basit.

Şimdi asıl sormak istediğiniz şeye gelelim: Birisi neden Windows yerine Linux tercih eder?
Özgürlük, gizlilik, zevk. Windows kullanıcılarına Linux kullanması zor gelir çünkü "programları" Linux üzerinde istedikleri şekilde çalışmaz, bir sürü konfigürasyon gerektirir ve sonucunda da genelde performans kaybı olur ya da hiçbir şekilde çalışmaz. Ama burada atlanan çok önemli bir nokta var: Siz farklı bir işletim sistemine geçiyorsunuz. Linux, Windows değildir, Windows programlarını Linux altında çalıştırmak Wine sayesinde gerçekleşebilen bir lükstür. Siz bu işletim sistemi için yazılmamış bir programı bir şekilde çalıştırıyorsunuz. Elbette ki sorunlar olacaktır. Alternatif bulmak zorundasınız, her şeyi Wine üzerinden çalıştırmaya çalışırsanız zaten kullandığınız şey Linux olmaz. Sadece kendinize farklı bir işletim sisteminde farklı bir işletim sisteminin programlarını çalıştırmaya çalışarak işkence edersiniz.

Bu arada bunları yazarak veya bazı konularda verdiğim cevaplara bakarsanız bazen benim uzun süredir Linux kullandığımı düşünebilirsiniz. Hayır, ben Linux'u 8-9 ay önce kullanmaya başladım. Kullanma sebebim github üzerinden Android Rom'u oluşturmaktı. Öylesine HDD üzerinde azcık alan oluşturup herkesin duyduğu Ubuntu'yu kurdum. Tamamiyle işimi görmek içindi fakat kullandıkça fark ettim ki bu sistem benim yıllardığım istediğim fakat bulamadığım bir sistemdi. Hızını, işleyiş şeklini kısaca her şeyini çok beğendim. Linux (özellikle Arch Linux) benim yıllardır istediğim tarzda bir işletim sistemi, benim başından beri buraya ait olmam gerekiyordu. Linux'a geçmek için oyunlarımı ve kullandığım programları Linux üzerinde çalıştırma yolu aradım ve neredeyse hepsini bir şekilde hallettim. Bunları da sizinle paylaşıyım:

Web Tarayıcısı: Windows kullanırken hep Google Chrome kullandım, hiç düşünmedim gizlilik cart curt falan. Fakat Linux'a geçince ister istemez bu açık kaynaklı özgür kod, gizliliği koruma hareketlerine dahil oluyorsunuz. Bunun sonucunda çok daha özgür bir tarayıcı olan Firefox'a geçtim. Eksik hiçbir özelliği yok, her şeyi olması gerektiği gibi. İsterseniz Google Chrome da mevcut fakat Linux kullanan herkese Firefox kullanmasını tavsiye ediyorum.

Printer, Webcam vs. cihazların sürücüleri: Bu konuda da şahsen hiç sıkıntı çekmedim. Hp'nin Linux sürücüleri mükemmel. Neredeyse her modeli için Linux sürücüsü mevcut. Basit bir kurulum sonrası Windows'ta olduğu gibi çalışıyor. Onun dışında bilgisayarıma bağlı Webcam gibi diğer cihazlara kuruluma bile gerek kalmadı, direkt hepsi çalıştı.

Microsoft Office: Benim elimde orijinal Office 2007 lisansı var zamanında almıştım, geçen yılın eylül ayına kadar da kullandım. Bir sıkıntısı falan olmadı fakat Linux'a geçince bu konuda tavsiye ettiğim alternatif LibreOffice. Kesinlikle azcık bir ayarlama ile hem uyumluluk olarak hem de görünüm olarak Microsoft Office'ten farksız oluyor ve Microsoft Office gibi uçuk bir fiyatı da yok. Tamamiyle ücretsiz, fakat yapabiliyorsanız geliştiricilerine bağış yollamanızı tavsiye ederim.

İletişim programları: Bu konuda hiç sıkıntı çekmedim çünkü Discord tarzı programların neredeyse hepsinin zaten Linux sürümü mevcut.

Photoshop, Video Editleme: Photoshop için ben GIMP ve Krita'yı uygun görüyorum. Amatör bir kullanıcı için bence hiçbirinin farkı yok. Video Edit Programı için Kdenlive tavsiye ediyorum. Linux'a geçtiğimden beri çok fazla Video Edit yapmadım fakat kullananlardan genelde iyi şeyler duydum.

Oyunlar: Genelde en sıkıntılı olan kısım burası oluyor fakat benim için o kadar sıkıntı olmadı. Aklıma gelen oynadığım oyunları tek tek sıralayım. (Steam'in Linux sürümü mevcut)
CSGO (Linux sürümü mevcut), World Of Tanks (DXVK ve Wine ile birlikte çalışıyor), Payday 2 (Linux sürümü mevcut), Minecraft (Linux sürümü mevcut), Battlefield 1 (DXVK ve Wine ile birlikte çalışıyor), The Forest (DXVK ve proton ile birlikte çalışıyor), Town Of Salem (proton ile birlikte çalışıyor), GTA V (Epic Games Store- DXVK ve Wine üzerinden çalışıyor)

Linux üzerinden çalıştıramadıklarımı da QEMU/KVM Windows 10 sanal makinesi üzerinden çalıştırıyorum. Sanal makine kullanmamım sebebi ise disklerim tamamiyle şifreli durumda. Windows kurduğum zaman ya bir bölümü şifresiz bırakmam lazım ya da "luks" ile birlikte farklı bir şifreleme yöntemi bulmam lazım. O yüzden sanal makine kullanmasını tercih ettim. (Sanal makineye kullanması için ekran kartımı veriyorum) Sanal makine üzerinden oynadığım oyunlar:
Rust, Rainbow Six Siege, PUBG, GTA EFLC

Benim gibi herkes her şeyini çalıştıramayabilir buna kesinlikle saygı duyarım ama kendim için konuşursam her şeyim çalışıyorsa geçmemek için de bir sebebim yoktur.

NOT: Bu arada şimdi fark ettim bazı yerleri gereksiz dramatik yazmışım onu da kusurum olarak görün, saat 3 kafası işte...
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı