Neden Linux tercih edilebilir?

Bu konu hakkında sorularım olacak. Cevaplarsanız sevinirim.

1- neden Linux'a geçmeliyim?
2- Linux'a geçersem hangi (önemli) programları kullanamam?
3- daha önce Windows'tan başka işletim sistemi kullanmadım, Linux'a nasıl geçebilirim?
4- Linux'a geçerken verilerimin gitmesini istemiyorum, bu mümkün mü?
5- AAA oyunları Linux'ta oynayabilir miyim? (sorunsuzca.)

Karisik sirayla cevaplayacagim:

5. Oyun oynayacaksan windows. Her ne kadar linux sistemler kendini bu alanda cok gelistirse de Windows'da sorunsuzca oynayabilecegin oyun kumesi Linux'te sorunsuzca oynayabileceklerinden cok daha buyuk bir kume. Eger yeni oyunlari pek tercih etmiyor, oynadigin oyunlar da Linux'te sorunsuz calisiyorsa Linux uygun olacaktir. Aksi halde maceraya gerek yok.

1. Eger bilgisayar kullanma amacin oyun + arada sirada web'de takilmak ise bence windows daha uygun. Eger profesyonel bir isle ugrasiyor ve kullandigin arac gerecler Linux'te sorunsuz calisiyorsa o halde Windows hamallik bana gore. MacOS ya da kafana gore dizayn ettigin bir Linux temelli isletim sisteminde cok daha uretken calisabilirsin.

Isin teknik detaylarina girecek olursam *nix sistemlerde calisan processleri fork() edersin, parent -> child iliskisi kurarsin bu da bir islemi ve ondan fork edebilecegin tonlarca subProcess'i yonetmeni cok kolaylastirir.(ref)

Cgroup olusturarak bazi process'leri ( ve onlarla iliskili diger process'leri ) belirli yetki gruplarinda organize edebilirsin. Bu bilgisayarinda calisan program parcaciklari cok daha guvenli sekilde organize etmeni saglar.

Regedit denilen sacma dizayn Linux sistemlerde bulunmaz. "Bir program tamamen nasil silinir" tarzi salak sorularla ya da "Bilmem ne cleaner" tarzi programlarla muhatap olmazsin.

Dosya sistemleri beklendigi gibi yanyana dizilmis 1-0 lardan olusur. Microsoft'un dizayn ettigi gibi bazi dosyalar binary, bazi dosyalar text stream etmezler. (ref)

Paket yoneticisi ile tek komut ile her seyi yukleyebilir, update edebilirsin restart etmeden. Bir uygulama A,B ve C paketlerine ihtiyac duyuyorsa ve A ile B zaten sende yukluyse sadece C paketini download etmen yeterlidir. Tonlarca programi yine tek komut ile yukler, her programin bagimli oldugu paketleri sadece 1 defa download eder ve kurarsin. Windows'daki gibi sacma sapan yerlerden exe , msi vs indirip bilgisayarina browser kurmaya calisirken yanlislikla 2 tane antivirus, OneDrive ve masaustu arkaplani yuklemeye calisan cakal installer'lar Linux'te olmaz.

Cp1252 denilen sacma sapan karakter encoding ile ugrasmazsin. Turkce karakterlerle ilgili bilgisayarinin herhangi bir yerinde sorun yasamazsin. (ref)

2. Bu cok uzun bir liste. Windows daha fazla program destekliyor ve hangisinin "onemli" oldugu subjektif. Sen arastirmalisin.

3. Yeni baslayanlar icin guide'lar vardir internette. Bu forumda da cok guzel guide'lar okudugumu hatirliyor. Herhangi birine bakman yeterli guncel olduktan sonra.

4. Evet mumkun. Diskte kullanmadigin bir alanda Linux icin yer acarsin. ( Nasil yapacagin guide'da yaziyordur ). Bu alandan Linux'u boot ettiginde Windows'daki dosyalarina hicbir program sen istemedikten sonra dokunmaz. Verilerini de okuyabilirsin, kaybetmezsin. Ancak yine de yedekle, isletim sistemi kurmak ters gidebilecek bir islem, ne olur ne olmaz.

Sonuc olarak ben bilgisayarini genelde oyun ve web icin kullanan birine ne linux ne de macOS onermem. Ama bilgisayarimda neyin ne zaman nasil calisacagini ben kontrol edeyim, tam benim istedigim gibi olsun kafasindaki birisi icin zaten en makul secenek Linux. Ben is icin Mac kullansam da hala donem donem Arch kurup ortamlara akayim arzusu gelmiyor degil.

Bu konu hakkında sorularım olacak. Cevaplarsanız sevinirim.

1- neden Linux'a geçmeliyim?
2- Linux'a geçersem hangi (önemli) programları kullanamam?
3- daha önce Windows'tan başka işletim sistemi kullanmadım, Linux'a nasıl geçebilirim?
4- Linux'a geçerken verilerimin gitmesini istemiyorum, bu mümkün mü?
5- AAA oyunları Linux'ta oynayabilir miyim? (sorunsuzca.)

1-daha güvenli, daha hızlı ve özgür yazılım.
2-Adobe programları ve Riot oyunları dışında çoğu şey çalışıyor.
3-nasıl geçerim ne demek? USB'den kuracaksınız ama eğer Windows benzeri bir deneyim istiyorum diyorsanız Mint veya Zorin OS kurun.
4-verilerinizi bir USB, CD ya da Google Drive gibi araçlarla saklayın başka bir yolu yok.
5-çoğunu oynarsınız https://www.protondb.com/ sitesinden oyunlara bakabilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı