Hala neden laptop toplayamıyoruz?

Laptopların yapısı her yiğidin çözemediği şekildedir ustalık ister ve çok hassastır özellikle arka kasasını açarken şahse çok ince olabiliyor bazen. Laptop toplama teknolojisi 5 yıl daha gelmez çünkü gerek yok sadece belli başlı parçalar değiştirebiliyor zaten. Ve var saydığınız parçalardan örnek verirsek laptoplar masaüstü gibi değil her özel seriye özel olarak donanım çıkartmaları gerek buda ek iş yükü ve masraf demek. Diyelim ki çıktı zaten oyuncu laptoplarının fiyatları almış başını gidiyor birde onu hesaplamak gerekiyor.
 
Ayrıca güzel kardeşim 3d yazıcılar işlemci, ekran kartı gibi hayati birleşenleri şuan için yapmazlar. Şahsi görüşüm yapılsa bile onlarca belki yüzlerce mühendisin(alanında uzman bilgili) yaptığı ile bir olmaz.

Makina yeni bir şey yapamaz, insan yapımı şeyleri taklit eder(işlemci, ekran kartı gibi üst teknolojileri yazıcı yapamaz.) Teknoloji pazarı sürekli yeniliğe açık ve ne olacağı belli olmayan bir yer. Sen i710 serisini yazdırayım falan diye uğraşırsım tak diye i711 serisi çıkar, pini değişir bilmem nesi olur elinde patlar.

Unutmamak lazım ki teknoloji sektörünün demir başları sayılabilecek firmalar, Samsung, Sony gibi firmalar pazardan çıktı.
Dizüstü pazarı kurtlar sofrası gibidir. Öyle her önüne giren firma giremez. Saydığım firmalar baş edememişken 2-3 yazıcı mı bunları yapacak?
 
Arkadaşlar gördüğüm kadarıyla yanlış anlaşılan bazı şeyler var.

İlk olarak ana yazıda da söylediğim gibi firmalar üretecek zaten işlemci veya anakart gibi bileşenleri.
İkinci olarak ise herkesin bu konuya imkansız olarak bakması. Arkadaşlar şu an evimizde aşağı yukarı yarım metre uzunluk ve 20 cm genişlikte olan bu cihazların atası odalar büyüklüğündeydi ve o zamandaki insanlar için belki de bu kadar tak-çıkar çalıştır masaüstü bilgisayarlar imkansız geliyordu.
Teknolojinin ne zaman gelişmeyi bıraktığı görülmüş ki? Belki de modüler laptopların devri geçmeden çok daha inanılmaz bir teknoloji ortaya çıkacak. Ancak eğer böyle bir teknoloji çıkmadan herhangi bir firma bu adımı atarsa Stackoverflow gibi sitelerde insanlar birbiriyle yardımlaşarak inanılmaz şeyler ortaya çıkarabiliyorken bu işlere ilgili insanların bir araya doluşup geliştirdiği şeyleri de görme imkanı yakalarız belki. Benim düşüncelerime göre imkansız değil. Hatta şu zamanki masaüstü bilgisayar toplayan insanların bazıları kendi kasalarını tasarlıyor. Bazıları diyorum çünkü bu kitle aşırı küçük. Ancak böyle bir kitle böyle bir imkansızlık ve ilgisizlik içinde varken ileride herhangi bir firmanın "Hadi mobil ekran kartınız benden." demesiyle öteki firmanın da çıkıp "Hadi işlemciniz de benden keratalar." demesiyle sektör bir anda Arduino kullanarak robot yapan insaların inanılmaz dizüstü bilgisayarlar tasarladığı bir yere dönüşebilir. En azından imkansız değil ve sadece devlerin ağzındaki bir söze bakıyor. Şunu söylemekte yarar var ki bunlar benim fikrim. Ancak kesinlikle gerçek olabileceğine inanıyorum. Ayrıca eklemekte fayda var topluluğun baş edemeyeceği hiçbir şey yoktur.
 
Mesela Rasperry Pi, Lattepanda gibi kartlar ile bu yapılabiliyor ama onun da Hometech'ten pek farkı olmuyor genelde.
YouTube'da ExplainingComputers diye bir kanal var, Single Board Computerlar üzerine güzel videolar çekiyor, takip etmenizi öneririm.
 
3B yazıcılar ile laptopun kasasını ve ekran çerçevelerini basabilirler aslında. ASUS, MSI gibi firmalar da anakartlar üretirler ve Türkiye'de açılacak yerlerde bu anakartlara göre özelleştirilmiş kasalar yapılabilir. Fakat bu iş zahmetli, daha pahalı ve riskli bir iş. Laptopu birleştirmek masaüstü toplamaktan çok daha karmaşık bir iş.
Bu işi yapacak kişiler zaten bu işe tutkulu kişiler olacaktır. Bu durum "Hazır bir robot mu alacaksın? Arduino ile kendi robotunu mu yapacaksın?" gibi bir şey.


Mesela Rasperry Pi, Lattepanda gibi kartlar ile bu yapılabiliyor ama onun da Hometech'ten pek farkı olmuyor genelde.
YouTube'da ExplainingComputers diye bir kanal var, Single Board Computerlar üzerine güzel videolar çekiyor, takip etmenizi öneririm.
Teşekkürler biraz incelemek fena olmaz.

Bu arada bu konu 14 yaşlarımdayken (Şu an 18 yaşıma giriyorum.) bir Youtube kanalının belirli malzemeleri kullanarak kendi "All In One" bilgisayarını tasarladığı bir videoyla kafama girmişti. Ancak o video sadece monitörden oluşuyor gibi duran bir all in one'dan daha çok yatay bir bilgisayar kasasına eklenmiş bir ekran gibiydi.
 
Bana kalırsa, her şeyin bir standardı var masaüstünde. Ama laptop için bunu söyleyemiyoruz. Mesela masaüstünde işlemci, VRM, ekran kartı nerede olacak hep belli, hangi markaya giderseniz gidin şaşmaz.
Laptoplarda durum böyle değil, birinde orada birinde burada. Standartlaşma gelmeden olacak iş değil. Bir bilgisayar kasasını sağlam olarak 3D yazıcıda üretmek bir günü alır bu arada 😂
 
Şu mesajımda açıklamıştım:

Açmaya üşenirseniz buyurun:
Böyle bir şeyin geliştirilmesi imkansız mı, değil. Mantıklı mı, hayır.

Öncelikle güzel olacağına katılıyorum. Ama işin ruhuna aykırı. Laptoplar üretilirken daha kompakt, daha hafif, daha ince ve daha kolay taşınabilecek olmaları hedefleniyor. GPU'lar çoğunlukla anakarta lehimli oluyor, bugünlerde anakart ile tümleşik RAM'ler bile görüyoruz. Bu bağlamda dizüstü cihazlar istediğinizin tam tersi yönde şekilleniyor demek yanlış olmaz.

Masaüstünde boyutların ATX gibi belli standartları var. Buradaki santimetrelik oynamalar fazla önem taşımaz ama laptoplar için bu iş o şekilde değil. Santimetreler bile önemli.

İçlerini incelediğinizde masaüstünde olduğu gibi standart şekillerde anakartlar yok, üretici nasıl isterse öyle tasarlanıyorlar. Soğutma bile burada sıkıntılı iş. Fanlara yer açmak, bakır ısı borularını düzgünce yerleştirebilmek gibi konular bile önemli. Bunca donanımı uygun şekilde ve kompakt bir biçimde yerleştirirken boş kalacak her alan verimsizlik demek.

ATX gibi standartlar belirlemek işlerin verimsizleşmesi demek. Fanlara belli konumların önceden verilmesi demek her anakartın o biçime uyması demek. E tek fanlı modeller var, çift fanlı modeller var. Boş kalan alan ne olacak? Harici GPU'ya sahip modeller var, olmayan modeller var. GPU ve bileşenleri için ayrılan alanın boş kalması böyle kompakt cihazlar için mantıklı değil. Her cihazın kasasının belli sınırlar içinde bulunması ve belli bir şekle ayak uydurması demek. Bir şirket ben bir SATA SSD ve bir HDD koyacağım derken öbürü ben sadece M.2 SSD kullanacağım derse SATA SSD ve HDD'ye ayrılan devasa alan diğer cihazda ne olacak?

Bunlar sadece yazarken birkaç dakikada aklıma gelen detaylar. Bunların dışında da birçok detay vardır elbet. Tabii ki bunlara da bir çözüm bulunabilir ama şu anki koşullarla durum böyle.

Gerçekten güzel olurdu ama maalesef, işler böyle olmuyor.
 
O değilde dahili RAM ve disk barındıran anakartlar çıkabilir. Lapotp toplama işini zaten yapıyorlar Monster başka ülkelerden topladığı kaliteli parçaları birleştirip satıyor Türkiye'de. Aynı şey. Bence ileride anakartlarda büyük değişimler olacak mesela bütçesi az, idarelik devreler olacak anakartlarda zaten 128GB lik USB ne kadar yer kaplıyor?

Şöyle bir anakart çıkabilir;
AM5 Soket + DDR5 128GB RAM destekli + PCI_e yeni teknoloji
Dahili grafik arabirimi
Dahili RAM (2GB kadar idarelik)
Dahili disk (64GB falan idarelik)
Yani idarelik yeni parça alana kadar işletim sistemi kurup masaüstünü görebileceğiz sadece anakartla.
 

Geri
Yukarı