R5 3600 işlemci Stok soğutucu ile kullanılır mı?

HeisenberGenetic

Hectopat
Katılım
8 Ağustos 2019
Mesajlar
83
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Moleküler biyolog -Genetik Uzmanı-Öğrenci
Merhabalar, sizce 3600 işlemciye OC yapılaz ise oyun oynarken uzun saatler boyunca herhangi bir sıkıntı çıkarabilir mi stok fan? İlla kule tipi vs soğutucu alınmalı mıdır? Dediğim gibi OC'suz kullanımda olacakları merak ediyorum.
 
CPB Ayarı ile stabil soğutacak kadar güçlü bir soğutucu değil. Bu da 3600 modelinin stok soğutucu modelinin kötü olduğunu gösteriyor. Kesinlikle bir hava soğutucu almakta fayda var. Dark Freezer X124 AM4 öneririm, ucuz ve F/P.

Hocam Dark Freezer şuan en ucuz 260 TL dolaylarında. Onun yerine yine aynı markanın başka ürünü olan Dark Freezer X94RD modelini önerir misiniz mesela? Detaylı fiyat araştırması yapmadım ama 180 TL civarında bir fiyatlandırması var.
 
@Jonathan North Overclock olmadığında Stealth sıcaklığı yine bir nebze kontrol altında tutarken, overclocklandığında kontrolü kaybediyor.

Burada Wraith soğutucuların Ryzen 2600 ile performansları var. İlk resim stock, ikincisi ise overclocklu. Spire o kadar da fena bir soğutucu değil özellikle Stealth'a kıyasla 🙂



Blender.png


Blender_OC.png
 
Maksimum yükteki 3600X'i CPB aktifken hangi soğutucuyla 65 derecede tutabiliyorsunuz? Merak ettim.
Eskiden 78 falandı ama nedense kasanın kapağını açınca düştü. Ben de anlamadım. GPU ve CPU sıcaklığı düştü. Acaba bunun bir sıkıntısı var mı?
 
3600'ü stok fanı ile B350 kart üzerinde kullanıyorum. 1.25v'a undervolt yaptım ve coolermaster güzel bir termal macun aldım. CPB açık şekilde boşta 39-40 derece, oyunlarda 65 derece, 15 dakikalık Prime95 testinde 73 dereceyi geçmiyor. 3.6 base, 4.1 boost şeklinde yani stok hızlarında çalıştırıyorum. Kasamın hava akışı iyi ama onu belirteyim, 3 giriş 5 çıkış fanım mevcut, çıkış fanlarından biri 1900RPM.
 
Wraith Spire ve Wratih Stealth arasında oldukça fark var. Benim 14nm 1500X, Spire soğutucu ile geldi sıcaklık değerleri 3 yıla rağmen mükemmel.

3600X'de aynı soğutucuyu kullanıyor. Stealth gerçekten yetersiz boyu Spire'ın yarısı kadar neredeyse

Eki Görüntüle 602682

Temsili fotoğraf mı? Benim işlemcimin fanında öyle ışıklandırmalar mevcut değil. Stealth'a benziyor benim işlemci fanı.
 
🙂
@Jonathan North Overclock olmadığında Stealth sıcaklığı yine bir nebze kontrol altında tutarken, overclocklandığında kontrolü kaybediyor.

Burada Wraith soğutucuların Ryzen 2600 ile performansları var. İlk resim stock, ikincisi ise overclocklu. Spire o kadar da fena bir soğutucu değil 🙂



Eki Görüntüle 602684

Eki Görüntüle 602685

Söz konusu X serisi olunca dediğim gibi termal güç değeri düz versiyondaki 65W'tan 95W'a çıkıyor, bu durumda da Stealth soğutucunun standart stress şartları altında yeterli gelmediğini düşündükleri için Spire çözümüne gidiyorlar. Benzer şekilde aynı test 2600X veya 3600X'te yapılsaydı, görseldeki değerlerden biraz daha yüksek değerler görebilirdi, ama dediğin gibi Spire soğutucu fena bir soğutucu değil, stok ayarlarda iş görür elbette 🙂.
 
Temsili fotoğraf mı? Benim işlemcimin fanında öyle ışıklandırmalar mevcut değil. Stealth'a benziyor benim işlemci fanı.

Benimkinde de yok, ama özellikleri aynı. LED olanını hangi işlemciyle veriyorlar emin değilim 8 çekirdeklilerle veriyor olabilirler. Tek farkı LED zaten başka bir özelliği yok, boyutları ve kalan her şeyi birebir aynı.

Not: Okudum Ryzen 7'lerde LED varken Ryzen 5'lerde LED yokmuş. Ama dediğim soğutucu birebir aynıymış.
 
Kasada hava sirkülasyonu iyi olduğu sürece 3600x'in stock fanının gayet yeterli olduğunu düşünüyorum. Yük altında, 65 derece sıcaklıkta çalışıyor rahatlıkla.

Aşağıdaki videoda 65 derecelik bir pozisyon göremedim. Full yükteki bir 3600X'i Wraith Spire'ın 65 derecede tutabileceği kulağa pek gerçekçi gelmiyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Geri
Yukarı