Technopat sunucusuna virüs girerse ne olur?

Virüs girmiş olur.
1600521000075.png
 
Sunucu tabanındaki index (kişi e-posta ve şifreleri) erişebilir. Buradan fishing (oltalama) saldırısı ile kişiye göre kişisel bilgi ele geçirebilir. Daha bir sürü olanak var. Ama adamlar boşuna güvenliğe önem vermiyorlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yönetici panelinde geri yükleme var. Siteyi geri yüklerler. Son yedeklemeden beri açılan konular, mesajlar vesaire silinir. Yani hiçbir değişiklik olmaz. İsterse günde 10 kere girsin veya site çöksün sadece yöneticinin vaktini alır. Geri yüklemek için tabii ki kayıtların ve konuların yedeğinin olması gerekiyor ama bu konu daha siteyi açarken en başta yöneticilerin öğrendiği ve düzenli olarak yaptığı bir şey. Böyle bir sitede ise günlük değil saatlik yedek alınıyordur muhtemelen.
 
Önemli olan siteye yalnızca zararlı veya backdoor atılmasını engellemek değil. Bir sisteme zararlı dosya yükleyebilirsin. Ama o zararlı dosya ile ne yapabilirsin meçhuldur hep.

Bunlar yapıldıktan sonra korsanın sisteme verebileceği zararı minimuma indirmektir. Hacklenemeyecek sistem yoktur.

Eninde sonunda siz ne yaparsanız yapın hacklenebilirsiniz.

Önemli olan sisteme sızılmaması için alınan tedbirler kadar sızma sonrası da kısıtlayıcı ve zararı minimuma çekecek tedbirlerin alınmasıdır.

Sosyal yönetimi mutlaka gerekli tedbirleri almıştır diye düşünüyorum. Şu ana kadar forum hiç hacklenmedi, umarım öyle bir şey yaşanmaz.

Bu arada günümüzde artık index atma gibi mevzularla uğraşmıyor kötü niyetli olanlar. Bazıları hacklink, kurban toplama, botnet kurma gibi amaçlarla sızdıkları sunucuları kullanıyorlar.
 

Geri
Yukarı