Yabancı ülkelerden yeni dolandırıcılık yöntemi

MrRich

Kilopat
Katılım
19 Ağustos 2013
Mesajlar
495
Çözümler
9
Umarım konuyu doğru yere açmışımdır. 2 gündür başımda ilginç bir olay var detaylarına Yurt dışına ürün gönderme ve parasını almayla alakalı bir sorun - Technopat Sosyal burada değinmiştim. Şimdi size olayın nasıl dolandırıcılık yöntemi olduğunu anladığımı anlatmak istiyorum, başınıza böyle bir şey gelirse sakın düşmeyin. Öncelikle ticaret konusunda bazı gerçekler var, mesela ederinden fazla fiyata bir ürünü almayı hiçbir alıcı istemez. Eğer almayı göze almışsa bir bit yeniği vardır diyebiliriz. Benim olayım da buna benzer bir şekilde gerçekleşti.
Yaklaşık 2100 $ değerinde bir bilgisayar ilanı koydum sarı siteye yaklaşık 2 saat içerisinde ilana ek video koymak için ilanı düzenlediğimde, ilan bazı kurallardan dolayı Red edildi ve bu süre. Zarfı içerisinde bilgisayarı 85 kişi görmüş, 1 kişi de favoriye eklemişti. Yarım saat içerisinde +234 ülke kodlu bir numaradan ürünün hala satılık olup olmadığıyla alakalı bir mesaj geldi bende kendisine ürünün satılık olduğunu ancak ülkemizde bulunan gümrük, kargo işleri yüzünden zor bir ticaret olacağını söyledim. Kendisi bana daha önce Türkiye'den alışveriş yaptığını PTT ile başarılı bir şekilde tarafına geldiğini anlattı. Daha sonra ürün ile ilgili fotoğraflar ve videolar istedi bende yolladım, bunların ardından ilk aydınlanma kısmını ürün ile ilgili soru sorduğumda yaşadım. Kendisine ürünün açıklamasında yazan bilgileri çevirip çevirmediğini sordum ve bana çeviremediğini söyledi, yardımcı olup çevireyim mi diye sorduğumda ise benden ürün bilgilerini çevirmemi istedi (Bu arada kendisi her ürün fotoğrafından sonra çok beğendiğini, cihazın çok temiz olduğunu ve mutlaka almak istediğini söylüyor.). Ürün ile ilgili açıklamayı duymamasına rağmen ürünü almak isteyen biri ancak o ürüne ücretsiz sahip olacaksa bu kadar umursamaz olur. Belki ben açıklamasına şu eksik, bu eksik, bu aksamı çalışmıyor diye yazdım. Ürünün sorunsuz olup olmadığını bilmeden bu denli istemek şüphe uyandırdı.
Ödeme kısmına gelince kendisine ödemeyi yaptığı taktirde ürünü kargoya vereceğimi ve gerekli bütün takip numarasını göndereceğimi söyledim. Parayı önceden yollayacağını fakat benim parayı alabilmem için kargo fişini göstermem gerektiğini söyledi, devamında ise ben kargo fişini kendi bankama mı yoksa onun bankasına mı göstereceğimi sorduğumda, kendi bankasına göstereceğimizi söyledi. Bende eğer senin bankana göstereceksek ben ürünü çoktan yollamış olacağım ve sen parayı göndermeden ürünü alabilirsin diye söyledim.
Ayrıca her konuşmamızda fiyatı 50 dolar arttırarak kargo masrafları dahil $2300 gibi bir tutar çıkacağını söyledim. Kendisi bu duruma hiç ses etmedi. Hem de araya 200 dolarlık bir artış sokmama rağmen. Bu süre zarfı içerisinde sürekli bana dostum diye hitap ediyor ve her sabah iyi günler dileklerini sunuyordu.
Aile büyükleriyle ve deneyimi olan kişilerle bu olayı paylaştığımda numaranın Nijer'ya ülkesine ait olduğunu, yolda görsem kaldırım değiştiririm düzeyinde dolandırıcı olduklarını öğrendim. Ayrıca bu tarz belli bir kanıt sonrası parayı aktarma sistemlerinde, gümrükte bu istediğim ürün değildi, dolandırıldım diyerek ücreti iptal ettirme şansının olduğunu öğrendim.
En can alıcı nokta ise bu bilgisayarı yarı fiyatına zaten kendi ülkesinde temin edebilirken, bana 2300 dolar ödemeyi göze alıp ürünü istemesi oldu. Zaten ürünün sıfırı $2399. 😂
Çok uzun bir yazı oldu farkındayım fakat pahalı ürün satışlarında bu tarz olaylar yaşanıyor, çünkü bir başka bilgisayarımı koyduğumda bu sefer +44 ülke kodlu bir numaradan mesaj gelmişti. Siz siz olun ürünün detayını bile öğrenmeden 2 fotoğraf ile ürünü hemen almak isteyen, ederinden fazla paraya bile razı gelen kimseye ürünü pahalıya satıyorum diye gaza gelip ürün vermeyin.
Bu arada benimle paylaştığı (yüksel ihtimal) kiralık sahte adres olan bilgileri de paylaşmış olayım ki sizinle farklı isimde ama aynı adresi paylaşan biri olursa anlayın ki aynı dolandırıcıya denk geldiniz.

Kod:
Here is my address information

Name: Rodney Liburd.
Address:Flat/Apartment No.24.4Th Floor
Oatland Heights.
Sheepscar.
City: Leeds
State: west Yorkshire
Zip code:LS7 1SG
Country : United Kingdom
 
Hmm.. Peki siz şark kurnazlığı yapıp ederinden yüksek fiyata ürün koymanıza ne demeli?:)
Bir uyanık diğer uyanığı dolandırmaya çalışmış gibi geldi bana.
 
Geçen hafta +234 ile başlayan bir dolandırmaya teşebbüs hikayesi daha okumuştum. Eleman kendisini İncirlik Üssü'nde Korona salgınına yardım etmek için gelen bir pilot olarak tanıtıyor. Neyse ki telefon aratılınca elemanın Nijeryalı bir dolandırıcı olduğu anlaşılıyor. Dikkat edin aman...
 
Screenshot_2020-09-21-10-58-50-684_com.whatsapp.jpg

Bana da aynısı yapıldı. Adam diyor "Askerim ve kuzenime alacağım." Ben ise araştırma yaptım çünkü adam ürünü yolladıktan sonra para gönderecekti ve benim gibi çok insana mesaj atıldığını öğrendim. Hepsi dolandırıcıymış. Mail geliyor size FBİ incelemekte gönderimi %95 gönderildi, ürünü yolladığınız an Amerika size parayı aktaracaktır felan diye. Sahte imzalar, uyduruk resimler var.
 
Kimse zorlamıyorda sonra diyoruz ki bu ülkede ikinci el neden bu kadar pahalı. Konu sahibi ve senin gibiler yüzünden işte. Herkes kendi malını altın kaplama sanıyor bu ülkede.
Ülkemizde 2000tl bir ürün alan adam 1 yıl sonra 4000tlye satmaya çalışıyor. Almanyada 40.000€ aracı 1 yıl kullan değeri 15000€ düşüyor. İkinci el olayına ülkecek el atmamız lazım.
 

Geri
Yukarı