ASUS VG24VQ alınır mı?

Hocam Asus monitör ve samsung monitör araştırıyordum. Forumda yorumlarınıza denk geldim. Asus monitör hakkında çok detaylı bilgiler vermişsiniz. Çok teşekkürler hocam. Acaba ben Samsung un Samsung, LC24RG50FQMXUF, 24 144hz 4ms (Display+Hdmi), Full Hd Freesync Curved Gami̇ng Moni̇tör, 23.4 inches Freesync, Kavisli Oyuncu Monitörü almayı düşünüyorum. Fiyatı şuan 1600 tl acaba yorumunuz nedir? Almalı mıyım?
Başka bir arkadaşın konusunda kendi sorumu soruyorum ama gerçekten kusura bakmasın bu konuyu açan arkadaşımız. Monitörler hakkında çok değerli bilgilere sahip olduğunuz için bu konudan sorayım dedim.
Teşekkürler hocam.



Yani açıkcası bütçe baya düşük bu yüzden VA ve IPS'e hiç girme keza bu fiyat bandında gerçekten IPS adına çok kötü ürünler var.

LG24GL650 ve KG241QS modellerini önerebilirim. Yani en bunların dışında 144hz+ monitör almak çok akıl karı değil. Biraz para biriktirip 2.500TL bandına çıkman daha akıllıca olur ama bu olmuyorsa, anca yukarıdaki modeller gözüme düzgün gözüktü. Panel kalitesi ve parlaklık açısından ama yine de sorun çıkabilir tabi.
Bütçeniz 2400 yapılabilirse tabi bu zor ama Monster'ın 240Hz monitörü de seçeneklerinizden biri olsun.

2.500TL'ye 240hz VA panel 1ms MPRT 400cmd2 parlaklık ve %119 sRGB özellikleri bana biraz dolandırıcılık gibi geliyor. Yani muadil özelliklerdeki monitörler 4.000TL'den falan başlarken bu paneli bu kadar ucuza satabilmek gerçekten imkansıza yakın. Ya Monster monitör işinde ilerlemek için inanılmaz zararına satıyor, ya da büyük kolpa dönüyor ben orasını çözemedim.

Keza VA ve IPS panel pahalı panellerdir. Yani ucuzlukta sınır tanımayan Gamepower'ın bile bu özelliklere muadil modeli 3.500TL.

Buradaki en büyük hata zaten 240hz panelin MPRT değerinin verilmesi. Yüksek Hz için GtG süresi önemlidir. Bunu bilmiyoruz söylemiyorlar. MPRT daha çok yüksek çözünürlük ve grafik kalitesi olan oyunlarda dikkate alınması gereken bir değer.

Bu yüzden 240hz'de inanılmaz derecede motion blur vb. problem olacağını düşünüyorum. Herhangi bir blur reduction teknolojisine rastlamadım. Diğer problemler için FreeSync ve G-Sync desteği koymuşlar da, monitörü inputlagli kullanacaksam 240hz almamın ne manası var onu da çözebilmiş değilim.

Bence yurtdışı incelemeleri vb. güvenilir kaynakların veri bazlı incelemeleri olmadan Monster işine bulaşmayın.
Yani, LG, BenQ, Asus, Alienware gibi markaların "oyun monitörü" sektörünü domine etmesinin nedeni panellerin fabrikadan çıktıktan sonra bu markalar tarafından optimize edilmesi. Gömülü teknolojiler ve sonradan eklenen performans odaklı yazılım ve donanımlar. Bu noktada Monster'dan ne kadar inovasyon beklenebilir orası muallak.
 
Son düzenleme:
Eğer CS:GO odaklı bir monitör alacaksan XL2731'i tavsiye ederim; Color Vibrance ve Black eQualizer çok işine yarayacaktır. Lakin CS:GO için genelde 24" tercih edilir. Bunun için önümüzdeki hafta çıkacak XL2411K'ya da bakabilirsin;


Eğer daha çok günlük kullanıma ve AAA oyunlara önem veriyorsan;


n11 kampanyası da bu monitörün bu arada. Fakat site çöktüğü için atamadım linkini.
ilginiz için çok teşekkür ederim
dediklerinizi dikkate alıp tercihimi yapıcam
ne cs odaklı ne aaa oyun odaklı
genel kullanım tarzında oyunlar için uygun ortalama birşey alıcam
size tekrardan danışırım
çok teşekkür ederim
 
Haftalardır 1500-2000TL bandında monitör aramaktayım sonunda Asus VG249Q TUF 'a karar vermişken bu konuyu gördüm :D Ve tüm planlar alt üst oldu :D Kafam acaip karıştı. Peki bu fiyat bandında monitör alanlar var mı? Önerisi olan veya..
@allmightymihawk Hocam bu konuda baya bilgisiniz siz ne yapmamı önerirsiniz? :) Önceliğim tabii ki oyun oynamak ama film izlerkende zevk almak isterim tabi :)
Şimdiden teşekkürler...

 
Selam,

Asus alacaksan TUF serisinden uzak durmanı tavsiye ederim. TUF serisi fiyat performans serisi, yani günümüzde ucuz ve kalitesiz ürünlerin yeni ismi. Asus istiyorsan PG serisine bakman gerek. Keza daha elle tutulur modeller PG modelleri ama gereksiz pahalı. TUF'un neden çöp olduğunu açıklayayım, aşağıdaki linkte monitörün özelliklerini paylaşıyorum.

Öncelikle IPS monitörler'de 1MS diye bir durum yok. IPS monitör GtG olarak 1ms veremez. Bu teknolojik olarak imkansız. Zaten halen TN monitörlerin ortalıkta olmasının da nedeni bu. Halen 1ms verebilen IPS ve VA panel yapılamadı. Bu yüzden tüm turnuvalarda TN panel kullanılır. Tüm pro oyuncular TN kullanır.

MPRT olarak (başka bir ms ölçme standardı) 1ms olarak lanse edilebilir ama 1ms gtg ile 1ms mprt aynı şey değil. Ölçüm yüzdelerine göre 1ms mprt dediğimiz 2ms gtg'den 10ms gtg'ye kadar bir değer veriyor olabilir. Ölçüm yüzdelerini paylaşmadıkları için bilemiyoruz fakat şunu biliyoruz ki, TN panel kadar hızlı değil. Bu yalanı bir çok firma söylüyor. IPS modellerde 1ms ibaresinin yanına MPRT notunu koymayan markaları almayın lütfen. Dolandırıcılık bu çünkü. Hatta GtG eş değerini yazmayanları bile almayın bence.

Kafan karışmış olabilir ama aşağıdaki linke bakınca anlayacaksın. Aşağıda inputlag kısmı var 14ms yazıyor :) Yani 1ms diye aldığın monitör aslında 14ms :D Yani 1ms TN bir monitörden 14kat, hatta 0.5ms'lerin de çıktığını düşünürsek 24 kat daha yavaş :D ki bu minimum mu yoksa ortalama mı belli değil, paylaşmamışlar displayspecifications ile. Ortalama değerse şaşırmam. TUF baya kötü bir seri.


Gelelim IPS özelliklerine.

Her IPS monitör bir değildir. Bir IPS panelin olayı renk derinliğinin çok yüksek olabilmesi, renk gamutunun yüzdesi ve parlaklık performansından gelir.

Şimdi paylaştığın monitörde bu değerlere bakalım;

Renk: 8bit

Bu değerin minimum 10 olması gerek. Kaliteli TN paneller de 8bit hatta 10bit tn panel bile var. Renk performansı TN'den kötü bir IPS almanın ne manası var?

Renk Gamutu: NTSC %72

Bu monitör baya renk konusunda çöp. Hani diyorlar ya sana TN renk konusunda kötü, bu monitörü kullanınca "KÖTÜ" kavramın değişecek. O kadar kötü. NTSC%72 yeterli bir değer değil. NTSC ayrıca popüler bir standart da değil, modern standartlar DCI-P3 ve Rec2020'dir. NTSC gibi geçkin bir standardı %72 gibi rezil bir değerde karşılıyorsa, DCI-P3 ve Rec2020'sine bakarsak %50 %60 falandır ki gerçekten çöp bir durum. Çünkü vasat bir IPS'in DCI-P3, adobeRGB ya da Rec2020'de %90 üzeri renk doğruluğu olduğunda bir anlamı var.

Brightness, 400cdm2 kandela

Tek elle tutulur yanı bu monitörün. IPS için minimum değer 400 civarı. Bunun en azından minimumunu tutturmuşlar sağolsunlar.

Yani çöpe atmak istediğin bir 2.5000TL varsa, at tabi. Fakat 2500TL'ye bu IPS'den çok daha iyi renk özellikleri olan bir TN panel alabilirsin.

Keza sağlam bir IPS monitör için en az 4 5 bin tl cebinden çıkması lazım. Yoksa IPS almanın bir manası yok. Daha aşağısında modellerde, TN'den daha kötü renk performansı veren ürünler var. E IPS zaten Hz ve ms konusunda sıkıntılı bir panel. O zaman niye 2.500 liranı hem yavaş hem de renk performansı kötü bir monitöre veresin?

Sana komik gelecek ama bence git XL2411P al, bak aşağıda iki modeli karşılaştırıyorum. TN olmasına ve 1.000TL ucuz olmasına rağmen kat kat daha iyi bir monitör hem renk açısından hem hız açısından.


Asus: 8bit
Zowie: 8bit

Verdikleri renk performansları aynı.

Zowie: 91ppi
Asus: 89ppi
Zowie : 36ppcm
Asus: 35ppcm

1.000TL fark olmasına ve IPS olmasına rağmen Zowie'nin pikselleşme oranı daha düşük ve piksel yoğunluğu daha yüksek.

Zowie: sRGB %96
Asus: NTSC %72

Ya yeminle şaka lan bu. IPS diye satılıyor 2.500TL'ye bu monitör ağlicam. sRGB'de çok kullanılan bir gamut değil ama en azından NTSC'den daha güncel ve %96sRGB renk alanı, %76 NTSC'den daha geniş bir renk alanı demek. Bu da XL2411P VG24vq'dan çok daha zengin bir renk skalasına sahip demek.

Zowie: 350cmd2
Asus: 400cdm2

XL2411P'den daha iyi olduğu tek nokta. o da 50cmd2 kandela parlaklık. Ki zowie'de zaten black eQualizer ve Color Vibrance gibi renk ve parlaklık optimizasyonu yapabileceğin gömülü teknolojiler var zaten.

Zowie: 1ms
Asus: ?

DP'ye ms'i ile bilgi bile vermemişler. Hatta DP gidip ürünü test edip kendi bile yazmamış. O kadar rezil yani.

bi de üstüne 14ms inputlag çaktın mı ooooh.

Ya arkadaş gerçekten TUF serisi monitör dünyasına hakaret için falan yapılmış. Gerçekten insanlar şu serinin ürünlerini niye alıyor? Asus şu ürünleri nasıl satabiliyor cidden anlamıyorum.

Git XL2411P al abi, 1.000TL'n cebinde kalsın. Ya da 1.000TL daha koy üstüne XL2546 al ve ESL'in Starladder'ın falan turnuvalarda kullandığı 240Hz monitörün olsun. Hatta git televizyon falan al abi allah aşkına rica ediyorum şunu alma. Beşiktaş'ın Tabata'yı almasından bile daha kötü bir yatırım.
Ustam selamlar mesajınızın tamamını okudum ve Asus tuf serisi almaktan vazgeçtim çok teşekkür ediyorum bilgi için benim bütçem 1500/1600 kullandığım ekran kartı rtx2060 bana oyun ve dizi vs için bi monitör tavsiyesi vermeniz mümkünmüdür? Epeydir bakıyorum ama kafam çok karıştı size zahmet
 
Haftalardır 1500-2000TL bandında monitör aramaktayım sonunda Asus VG249Q TUF 'a karar vermişken bu konuyu gördüm :D Ve tüm planlar alt üst oldu :D Kafam acaip karıştı. Peki bu fiyat bandında monitör alanlar var mı? Önerisi olan veya..
@allmightymihawk Hocam bu konuda baya bilgisiniz siz ne yapmamı önerirsiniz? :) Önceliğim tabii ki oyun oynamak ama film izlerkende zevk almak isterim tabi :)
Şimdiden teşekkürler...


Ustam selamlar mesajınızın tamamını okudum ve Asus tuf serisi almaktan vazgeçtim çok teşekkür ediyorum bilgi için benim bütçem 1500/1600 kullandığım ekran kartı rtx2060 bana oyun ve dizi vs için bi monitör tavsiyesi vermeniz mümkünmüdür? Epeydir bakıyorum ama kafam çok karıştı size zahmet

Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu. İkisi de benzer talep olduğu için tek mesajda cevaplıyorum kusura bakmayın.


1500-2000TL bandı monitörlerde renk ve çözünürlük performansı almak için yeterli bir fiyat değil.

Önerebileceğim 2 monitör var. Biri Zowie XL2411P diğeri AOC 24G2U

Aralarındaki fark XL2411P oyunun daha ağır bastığı bir model, AOC ise film dizinin daha ağır bastığı bir model.

XL2411P kaliteli bir tn panele sahip 1ms GtG tepki süresi var ve FPS oynuyorsanız Black eQualizer, Color Vibrance gibi CS:GO ve Valorant'ta baya işe yarayan özellikler mevcut. Ayrıca blur konusunda da tatmin edecektir. Renk olarak 8bit fakat 4.000TL civarlarına çıkmadan 10bit bir monitör zor zaten.

24G2U de 8bit ama %120 civarı sRGB var. Renk performansı çok az daha iyi XL2411P'den keza sadece gamutu geniş, sonuçta yine 8bit. Fakat GtG tepki süresi yüksek, 5ms, MPRT değeri 1ms ama MPRT daha çok yüksek çözünürlük ve renk performansı ile alakalı. Blur ile değil.

Bu noktada benim tavsiyem eğer maksimum bütçeniz 2000TL ise XL2411P olacaktır. Bütçeyi 2.200 - 2.300 civarına çıkarabilirseniz bir üst modeli XL2411K var ki onda DyAc falan da var. FPS ve Moba oyunları için alabileceğiniz en iyi monitör bu fiyat aralığında şu an için.
 
Güzel monitör ama ben 2 kere değişim yaptım 2'sinde de birinde sağ köşe birinde sol köşede olmak üzere ölü piksel benzeri lekelenme çıktı ama ölü piksel değildi. Kronik sorunlu bir panel olduğunu düşünüyorum tekrar da satın almadım. Vatan'da stoklarda görünmüyor gönderdiğiniz linkte. Vatan'dan görerek alma şansınız olursa tercih edilir.

Bu monitörü kullanıyorum ve ölü piksel falan yok sadece biraz ışık sızması var o da çoğu panel türünde var sizde 2 defa ölü piksel çıkması kronik olduğu anlamına gelmez.

Bu monitörü kullanıyorum fakat çözemediğim bazı şeyler var.

ELMB ve FreeSync teknolojisini aynı anda kullanılabiliyor mu emin değilim. Oyunda 144 Hz alıyorum fakat 1ms tepkime süresi mi bir fikrim yok.

Monitör güzel alınabilir ben beğeniyorum.
 
Bu monitörü kullanıyorum ve ölü piksel falan yok sadece biraz ışık sızması var o da çoğu panel türünde var sizde 2 defa ölü piksel çıkması kronik olduğu anlamına gelmez.

Bu monitörü kullanıyorum fakat çözemediğim bazı şeyler var.

ELMB ve FreeSync teknolojisini aynı anda kullanılabiliyor mu emin değilim. Oyunda 144 Hz alıyorum fakat 1ms tepkime süresi mi bir fikrim yok.

Monitör güzel alınabilir ben beğeniyorum.

Elmb ve Sync farklı şeyler. Adaptive Sync teknolojisi ekran kartı fps çıktısı ile monitör hz performansını senkronize eden bir sistem. Yani Atıyorum monitörün 144hz ama erkan kartın stabil 144fps veremiyor. Bu noktada monitörü yavaşlatarak senkronize ediyor diyebiliriz. Böylelikle senkronizasyon sorunu olduğunda ortaya çıkan problemler yaşanmıyor.

ELMB ise motion blur reduction teknolojisi. Bir çok markanın kendi motion blur reduction yazılımı var. Asusunkiler de ULMB ve ELMB. Fakat piyasadaki tabiri caizse en tırt motioun blur reductionlar Asus'unkiler. Yabancı inceleme sitelerinden bakabilirsin. En popüleri DyAc'tir.

FreeSync açtığında duruma göre input lag konduğu için tepki süresinin çok bir manası kalmıyor. Eğer ekran kartın monitörünün maksimum hz değerini stabil olarak sağlayabilen bir ekran kartıysa Sync açmanı tavsiye etmem.
 
ELMB ve Sync farklı şeyler. Adaptive Sync teknolojisi ekran kartı FPS çıktısı ile monitör HZ performansını senkronize eden bir sistem. Yani Atıyorum monitörün 144Hz ama erkan kartın stabil 144FPS veremiyor. Bu noktada monitörü yavaşlatarak senkronize ediyor diyebiliriz. Böylelikle senkronizasyon sorunu olduğunda ortaya çıkan problemler yaşanmıyor.

ELMB ise Motion blur reduction teknolojisi. Bir çok markanın kendi Motion blur reduction yazılımı var. Asusunkiler de ULMB ve ELMB. Fakat piyasadaki tabiri caizse en tırt motioun blur reductionlar ASUS'unkiler. Yabancı inceleme sitelerinden bakabilirsin. En popüleri DyAc'tir.

FreeSync açtığında duruma göre input lag konduğu için tepki süresinin çok bir manası kalmıyor. Eğer ekran kartın monitörünün maksimum HZ değerini stabil olarak sağlayabilen bir ekran kartıysa Sync açmanı tavsiye etmem.

Evet ELMB ve Sync aynı değil biliyorum sadece monitörüm 1ms tepkime süresinde mi çalışıyor bunu anlamadım.
 
Evet ELMB ve Sync aynı değil biliyorum sadece monitörüm 1ms tepkime süresinde mi çalışıyor bunu anlamadım.

Tepki süresi yine 1ms olacaktır ama ELMB input lag ekliyor. Yani Daha ekran kartı çıkışında yavaşlatıyor monitörü. Dolayısı ile 1ms olmasının bir manası kalmıyor :) Tam rakamını bilmiyorum ama bak burada güzelce anlatmışlar;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yukarıda da dediğim gibi DyAc input lag eklemeden motion blur azaltıyor. Keza yazılım yanında donanım artısı da var. Bildiğim kadarı ile panel arkasında CRT monitörleri simüle eden ekstra bir modül ile ışık vererek düşürüyor blur'u. E böyle mekanik ve yazılım birlikteliğinden doğan bir teknolojiyle de Asus'un üstün körü yaptığı işi karşılaştırmamak lazım.

Ha ama rekabetçi seviyede CS:GO ya da Valorant falan oynamıyorsan o kadar sıkıntı etme. Bunlar zaten çok yüksek refleks ve mili saniyelik avantajların konuştuğu seviyedeki oyunlar için geçerli. Yoksa arada sırada keyif için CS:GO ve Valorant oynuyorsan ya da ne bileyim frost punk, Assassins Creed falan oynuyorsan çok takmana gerek yok bunları.
 
Rica ederim, yardımcı olabildiysem ne mutlu. İkisi de benzer talep olduğu için tek mesajda cevaplıyorum kusura bakmayın.


1500-2000TL bandı monitörlerde renk ve çözünürlük performansı almak için yeterli bir fiyat değil.

Önerebileceğim 2 monitör var. Biri Zowie XL2411P diğeri AOC 24G2U

Aralarındaki fark XL2411P oyunun daha ağır bastığı bir model, AOC ise film dizinin daha ağır bastığı bir model.

XL2411P kaliteli bir tn panele sahip 1ms GtG tepki süresi var ve FPS oynuyorsanız Black eQualizer, Color Vibrance gibi CS:GO ve Valorant'ta baya işe yarayan özellikler mevcut. Ayrıca blur konusunda da tatmin edecektir. Renk olarak 8bit fakat 4.000TL civarlarına çıkmadan 10bit bir monitör zor zaten.

24G2U de 8bit ama %120 civarı sRGB var. Renk performansı çok az daha iyi XL2411P'den keza sadece gamutu geniş, sonuçta yine 8bit. Fakat GtG tepki süresi yüksek, 5ms, MPRT değeri 1ms ama MPRT daha çok yüksek çözünürlük ve renk performansı ile alakalı. Blur ile değil.

Bu noktada benim tavsiyem eğer maksimum bütçeniz 2000TL ise XL2411P olacaktır. Bütçeyi 2.200 - 2.300 civarına çıkarabilirseniz bir üst modeli XL2411K var ki onda DyAc falan da var. FPS ve Moba oyunları için alabileceğiniz en iyi monitör bu fiyat aralığında şu an için.
Bu 2 monitör harici msi / aoc /vievsonic tarafından alınabilir diyeceğin monitör yok mu acaba?
Tepki süresi yine 1ms olacaktır ama ELMB input lag ekliyor. Yani Daha ekran kartı çıkışında yavaşlatıyor monitörü. Dolayısı ile 1ms olmasının bir manası kalmıyor :) Tam rakamını bilmiyorum ama bak burada güzelce anlatmışlar;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yukarıda da dediğim gibi DyAc input lag eklemeden motion blur azaltıyor. Keza yazılım yanında donanım artısı da var. Bildiğim kadarı ile panel arkasında CRT monitörleri simüle eden ekstra bir modül ile ışık vererek düşürüyor blur'u. E böyle mekanik ve yazılım birlikteliğinden doğan bir teknolojiyle de Asus'un üstün körü yaptığı işi karşılaştırmamak lazım.

Ha ama rekabetçi seviyede CS:GO ya da Valorant falan oynamıyorsan o kadar sıkıntı etme. Bunlar zaten çok yüksek refleks ve mili saniyelik avantajların konuştuğu seviyedeki oyunlar için geçerli. Yoksa arada sırada keyif için CS:GO ve Valorant oynuyorsan ya da ne bileyim frost punk, Assassins Creed falan oynuyorsan çok takmana gerek yok bunları
Samsung/ acer da olabilir
 

Yeni konular

Geri
Yukarı