Windows 10X ile Gelecek Yenilikler!

261538

Megapat
Katılım
1 Mayıs 2017
Mesajlar
7.600
Makaleler
98
Çözümler
212
Windows 10X, yeni PC'ler için sıfırdan oluşturulmuş yeni bir Windows sürümüdür ve 2021'de donanım olarak gönderilmeye başlayacak. Eski bileşenlere güç veren Windows Core OS adlı yeni bir modern Windows sürümünün üzerine inşa edilmiştir. ve çağdaş kullanıcı deneyimleri ve gelişmiş güvenlik lehine özellikler.

Bu, Windows Kabuğundan temel işletim sistemine kadar her şeyin modern teknolojilerle yeniden inşa edildiği anlamına gelir. Sonuç olarak, Windows 10X başlangıçta eski Win32 uygulamalarını desteklemez. 2021'deki Windows 10X bilgisayarlar Microsoft Edge, UWP ve web uygulamalarını çalıştırabilecek.

Bununla birlikte, eski Win32 uygulama desteği daha sonraki bir tarihte sağlanacaktır. Bunu yaptığında, Win32 uygulamaları varsayılan olarak güvenli bir kapta çalışacaktır, yani bu eski uygulamalar kapatıldığında sistem performansını ve pil ömrünü etkileyemez. Windows 10X, eski uygulamaların Bitrot'a neden olma fırsatı olmadığından, bunun sonucu olarak çok daha güvenli ve kararlı bir işletim sistemidir.
  • Yeni bir kullanıcı deneyimi
Windows 10X, modern teknolojilerle oluşturulmuş yeni bir kabuk (kullanıcı arabirimi) içerir. Cihazınızın "duruşuna" bağlı olarak ayarlanabilen uyarlanabilir bir kullanıcı deneyimidir. Örneğin, katlanabilir bir PC ile, kullanıcı onu birkaç farklı şekilde kullanmak isteyebilir; bir dizüstü bilgisayar veya tablet olarak veya filmler için çadır modunda. Bu nedenle, cihazınız hangi şekilde kullanılırsa kullanılsın, kullanıcı arayüzü en iyi deneyimi sağlayacak şekilde uyarlanmalıdır.

Bu aynı zamanda Windows 10X'te Denetim Masası, Dosya Gezgini ve hata iletişim kutuları ve simgeleri gibi eski kabuk öğelerinin kaybolduğu anlamına gelir. Microsoft tüm kabuğu yeniden oluşturduğu için, Windows 10'u UI söz konusu olduğunda bu kadar tutarsız kılan eski şeylerin hiçbirini içermiyor. Windows 10X'teki Windows Kabuğu çok daha tutarlı olmalıdır.

Windows 10X piyasaya sürüldüğünde, yalnızca eğitim ve kurumsal pazarları hedefleyen geleneksel kapaklı bilgisayarlarda sunulacak. Platform sonunda katlanabilir PC'ler gibi yeni cihaz form faktörleri ile birlikte sunulacak, ancak bu 2021'de olmayacak.
  • Yeni bir Başlat menüsü
windows-10x-start (1).jpg


Microsoft, Windows 10X'te Başlat menüsü deneyimini üretkenliğe odaklanarak yeniden tasarlıyor. Üst kısımda ayrıca Web'de arama yapabilen sistem çapında bir arama çubuğuna ve canlı döşemeler yerine bunun altında yüklü uygulamaların bir ızgarasına sahiptir.

Ayrıca, son Office belgeleri ve ziyaret edilen web siteleri gibi kullanıcının doğrudan geçmek isteyebileceği şeylerle dinamik olarak güncellenen bir "son etkinlikler" alanına da sahiptir. Uygulamalar listesi, kullanıcıların ilk birkaç satırda hangi uygulamaların görüneceğini yeniden düzenleme yeteneği ile özelleştirilebilir.
  • Yeni bir Görev Çubuğu
10x-taskbar-preview (1).jpg


Windows 10X ayrıca, ortalanmış bir tasarıma sahip yeni bir uyarlanabilir Görev Çubuğuna sahiptir. Başlat ve Görev Görünümü düğmeleri ortada görünür ve ikisi arasında çalışan ve sabitlenmiş uygulamalar görünür. Bir uygulamayı açtığınızda, Başlat ve Görev Görünümü düğmeleri yavaşça yayılır ve Görev Çubuğuna çok daha akıcı bir görünüm kazandırır.

Bazı yeni animasyonlar var; Başlat ve Görev Görünümü düğmelerinin tıklandığında kendi animasyonları vardır ve çalışan uygulamaları Görev Çubuğunda simge durumuna küçülttüğünüzde uygulama simgelerinde hafif bir sıçrama olur. Yeni tasarıma ek olarak, üç farklı Görev Çubuğu boyutu da vardır: Küçük, orta ve büyük. Büyük, tabletler için harikadır, orta ve küçük ise bugün Windows 10'da zaten sahip olduğumuz normal boyutları taklit eder.

Tabletlerde, kullanıcılar artık Başlat menüsüne erişmek için Görev Çubuğunda herhangi bir yere kaydırabilir, bu da dokunmatik kullanıcıların uygulama listelerine erişmesini kolaylaştırır. Artık Başlat menünüze erişmek için belirli Başlat düğmesine basmanıza gerek yok.
  • Yeni bir Eylem Merkezi
windows-10x-ac (1).jpg


Yeni Başlangıç ve Görev Çubuğu deneyimlerine ek olarak, onları tamamlayacak yeni bir Eylem Merkezi de var. Bu yeni Eylem Merkezi, Eylem Merkezi'nden hiç ayrılmadan daha fazla kontrol için belirli hızlı eylemlere geçme yeteneği ile hızlı eylemlere daha fazla vurgu yapıyor.

Ayrıca, ayrı bir kutuda yer alan bildirimlerle bir kontrol merkezini taklit edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu yeni Eylem Merkezi, ses kontrolleri, güç seçenekleri ve pil yüzdesi gibi şeyleri içerir. Desteklenen bir uygulamadan müzik çalarken Eylem Merkezinde görünen yeni bir müzik kontrol kullanıcı arayüzü de vardır.
  • Yeni bir kurulum deneyimi
windows-10x-oobe (1).jpg


Windows 10X'in her parçası yeniden tasarlandığından, kullanıma hazır deneyim de modern bir görünüm ve hisle güncellendi. Yine de Windows kurulum sürecinde size yol gösterir, dilinizi seçer, bir Microsoft Hesabı ile oturum açar ve hüküm ve koşulları kabul eder, ancak Cortana artık kurulum işlemi boyunca mevcut değildir. Bu, 10X'te güzelleştirilen daha geleneksel bir kurulum deneyimidir.
  • Yeni Dosya Gezgini
fileexplorer2 (1).jpg


Windows 10X modern bir çekirdeğe sahip olduğundan, klasik Dosya Gezgini gibi eski bileşenler artık mevcut değildir. Bu, Microsoft'un Windows 10X'e özel yeni bir Dosya Gezgini oluşturduğu ve OneDrive etrafında oluşturulduğu anlamına gelir. Windows 10X, Web'de ilk işletim sistemidir ve bu Windows 10X bilgisayarınızda dosyaları nasıl depolayıp yönettiğinizi içerir. Varsayılan olarak, tüm dosyalarınız buluttaki OneDrive hesabınızla senkronize edilirken aynı zamanda cihazda yerel olarak da kullanılabilir.
  • Geliştirilmiş Windows Güncellemesi
Microsoft ayrıca Windows Update'i Windows 10X'te çok daha hızlı hale getirecek şekilde iyileştiriyor. Özellik güncellemelerinin yüklenmesi Windows 10'da olduğu kadar uzun sürmez, çünkü bu özellik güncellemeleri artık güncelleme tamamlanana kadar yeniden başlatma gerektirmeden arka planda yüklenir. Dolayısıyla, tıpkı Android ve Chrome OS'de olduğu gibi, güncelleme bilgisayarınızı yeniden başlatmaya hazır olduğunda, normal şekilde yeniden başlayacak ve siz yedekleyip çalıştırmadan önce yüklemenin tamamlanması 15 dakika sürmeyecektir.

Bu, yeniden başlatılması 90 saniyeden kısa süren güncellemelerle sonuçlanmalıdır. Dahili testler, bundan daha hızlı olduğunu gösteriyor. Bu, Windows 10'un bugün güncellemeleri nasıl yaptığına ilişkin büyük bir gelişmedir ve cihaza bağlı olarak yeniden başlatılması 5 dakika ile 20 dakika arasında sürebilir.
  • Varsayılan olarak güvenli
Windows 10'dan farklı olarak, Windows 10X, işletim sisteminin kendisini bir sürücüye yerleştirme şekli olan "durum ayırma" adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bugün Windows 10, her şeyi tek bir bölüme yüklüyor; bu, kullanıcıların uygulamalar ve potansiyel saldırganlar gibi sistem dosyalarına erişebileceği anlamına geliyor. Windows 10X'te her şey kendi salt okunur bölümüne gider. Bu nedenle uygulama dosyaları, sürücüler ve kayıt defteri gibi işletim sistemi dosyaları da kilitlenir. Kullanıcı ve uygulamaların erişebildiği tek şey kullanıcı bölümüdür.

Bu, kötü amaçlı yazılımların veya virüslerin sisteme girip etkileyemeyeceği anlamına gelir, çünkü bu programlar yalnızca tek bir bölümde çalışabilir ve bu, Microsoft'un oluşturduğu uygulama kapsayıcı sisteminin dışına çıkabileceklerini varsayar. Windows 10X'teki tüm uygulamalar bir kapsayıcıda çalışır ve bu kapsayıcı dışındaki şeylere erişmek için açık izinlere ihtiyaç duyar. UWP uygulamalarının Windows 10'da çalışma şekli zaten budur ve Microsoft, Win32 uygulamaları için destek geldiğinde bunu Windows 10X'teki Win32 uygulamalarına genişletecektir.

  • Dinamik duvar kağıtları
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Windows 10X'in farklı faktörlere bağlı olarak içeriği değiştiren dinamik duvar kağıtları içerdiğini anlıyorum. Örneğin, dahili Windows 10X yapıları, cihazınızın gerçek saatine göre görünen sabah, öğleden sonra, akşam ve gece çeşitlerine sahip dağ manzaralı bir duvar kağıdına sahiptir. Bu duvar kağıdının görünüşe göre çok sık görünen dinamik bulutlar ve kuşlar var.

Bu dinamik duvar kağıtlarından kaç tanesinin Windows 10X'te bulunacağını bilmiyorum ve bunların ne kadar karmaşık olabileceğini de bilmiyorum. Bununla birlikte, kullanıcılar için daha fazla özelleştirme seçeneği görmek güzel.

Windows 10X yeni bir işletim sistemi olduğundan, mevcut Windows 10 PC'ler için bir güncelleme olarak yayınlanmayacaktır. Kullanıcılar, Windows 10X ile birlikte gelmeyen bir cihaza Windows 10X yükleyemez. Resmi bir ISO medyası olmayacak ve mevcut cihazınıza yüklemek için Windows 10X'i tek başına satın alamayacaksınız. Yalnızca yeni bilgisayarlar içindir.

Google Çeviri ile çevrilmiştir.
Kaynak: Windows 10X is coming soon, here's what you need to know
 
Son paragraf biraz mantıksız geldi. Ben yüklemek isterdim şahsen, neden yükleyemeyeceğim?

Güzel başladı da sonda saçmaladı o zaman Microsoft. Tam da olması gerekeni yaptı diyecektim, umarım yanlış anlamışımdır.

"ISO'su olmayan, yüklenemeyecek olan(!)" işletim sistemini kim ne yapsın? Hangi geliştirici uygulamaları Windows 10X için geliştirsin?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı