Linux ve Windows Karşılaştırılması

Sizin için Linux mu daha cazip Windows mu ?

  • Linux/GNU

    Oy: 137 55,0%
  • Windows

    Oy: 112 45,0%

  • Oy verenlerin toplamı
    249
Server icin gozum kapali tercih ederim.
Ancak desktop icin yeterli driver desteginin olmamasi ve bugli DE ler nedeniyle win ya da mac daha stabil bana gore, DE acisindan. Linux kullanmak demek, ben troubleshooting yapacagim demektir. Bazen ugrasmak istemiyor insan :)
 
Merhaba size bilgimin yettiği kadar Linux ve Windows hakkında bilgi vereceğim. Sizlerinde görüşlerinizi almak isteyeceğim bu konuda. Eklemek yapmak istediğiniz şeyleri yapabilirsiniz yada düzeltebilirsiniz. İyi kötü yönlerini tartışalım istiyorum.

Linux ve Windows 2 farklı işletim sistemidir. İkisinin de çalışma mantığı birbirinden oldukça farklıdır.

Kullandığımız büyük ihtimal bilmediğimiz Linuxlar :

Öncelikle Süper bilgisayarlar Linux işletim sistemini kullanırlar. Windows var mıdır derseniz vardır. Ama çok az. Hani aşırı az, yok diyebiliriz. Neden olduğunu okumaya devam edince az çok anlayacaksınız.

Tabletler ve akıllı telefonlar. Onların çoğu linux kullanır. Çünkü andorid linux tabanlıdır.

Bir çok ufak şeyler. Ne bileyim bazı buzdolapları vs işletim sistemine ihtiyaç duydumu linux kullanırlar. Arabalar falan. Var böyle şeyler.

Sunucular. Sunucularda süper bilgisayar gibi Linux kullanırlar. Süper Bilgisayar/ Sunucular da Linux diğer işletim sistemlerine geçit vermiyor. Facebook google twitter vs vs onlar linux tu hatirladığım kadarıyla.

Hangisi Hızlı ?

Yorum yapamam ama linux daha hızlı diyorlar. Neye göre diyorlar bilmiyorum ha çalışma prensibine göre elbette linux daha iyi performans vereceği düşünülebilir ama böyle bir bilgim yok. Elinde şu testler var vs Sağlam kaynağım var windows yada linux daha hızlı diyen varsa paylaşsın öğrenelim. Ama internet ortamında performans olarak linux daha iyi olduğunu söyleniyor fakat bilgim yok. Yorum yapamam.

Performansın Düşmesi

Windows ta herkes bilir ki bir bilgisayarı kullandığınız zaman zamanla şişer ve artık sizi delirtmeye başlar. Çünkü programlar kaldırılmıyor. Siz kaldır desenizde o iş öyle olmuyor. sistem şişiyor. Diskleri birleştiriyor musunuz 3 günde bir ? Hayır. O sistemin performansı düşer. Veriminiz azalır.
Linuxta bu yok denecek kadar az. Genelde ilk gün ki performansını korur yada çok az düşürür. Disk birleştirmeye gerek yok öyle bir kaç günde bir. Düşük sistemlerde Linux , Windows ' tan daha iyidir. Bunu tartışmama bile.

Virüsler. Windows 'un olmazsa olmazı.

Linuxta virüs programı yoktur. Var bi tane. Oda Windows çift işletim sistemi kullanıyorsanız Windows'a girenleri temizliyor. Yani Linux virüslere karşı korumasız. Her an virüs girip her şeyiniz mahfolabilir. Şaka şaka gerek yok çünkü. Virüs falan yok Linux ' ta. Ortada dolaşan yok ama uzun süre uğraşıp Linux 'ta virüs olabilir diye ispat için yapılmış virüsler var. Hani oda ispat olsun diye. Sonra onların açığı kapatılıp yayılması engellenmiştir. Engellenmese bile sistemize zarar veremez. Çalışma mantığına aykırıdır. Windows ' u anlatmama gerek yok. her yerde var virüs. Her an bulaşabilir. Virüs programızını güncel tutun.

Şimdi biri çıkıp diyecek ki Linux kullanılmıyor diye virüs yok. Valla yukarda kullanılan yerleri görüyorsunuz. Onlara saldırı oluyor ne biçim bilgileri ele geçirmek için. Tık yok. Bulaşmıyor virüs. Tercih edilme sebebleri arasında bu var zaten. Bunun gibi nedenler. Serverler falan en önemli bilgiler linux la depolanır. O yüzden Linux'a olan saldırılar çok ciddidir.

Bunları Okudum Hemen Linux Kurmalıyım Linux Çok İyi :

Ehehe kur da göreyim seni. Valla hiç bir şey yapamazsın. Şunu söyleyeyim öyle kullanamazsınız. Çok iyi bilgisayar bilgin olması lazım yada araştırmayı çok seven biri olman lazım. Geçen faremin hızı arttırmak için naptım biliyor musunuz ?
Fare hızı ya. Hassasiyetini arttırcam ya. Kaç satır kod girdim biliyor musunuz ? Bildiğin satır satır kodla değiştiriyosun. Şaka falan değil aşşağıdaki kodlarla arttırıyorsun ondad na oran yapiyorsun. Hani işin içine matematikte giriyor. Mesela bana 8/3 oranı güzel geldi. Ama bi ara 11/5 yapacam. Kodları buraya yazsam Yazmaya yer kalmayacak. Bunları girip yaptım. İyi düşünün. Her sorunda bunu yapacaksınız. Oyun falan zaten yok. Wine ile açıyosun çünkü linux 'ta oyun çok az. Onlarda tam performans değil. Fakat windows programlarının neredeyse hepsi Wine diye bir programla açılabiliyor. Hani bir eksiğiniz olmayacak ama oyun yok linuxta onu baştan söyliyim. Bide yazılımları kodla kurarsınız internetten alamazsınız.
Linux 'un güzel gelebilecek yanları :

Masaüstü efektleri çok güçlüdür. Bilgisayarınızı küpe dönüştürüp 4 tane falan aynı anda kullanabilirsiniz. Youtubeye Linux Compix yazın görün.
  • Değişiktir. Driverlara pek gerek yok. yada gerekli yazılımlara. Hepsini otomatik tanır. Yani bazen tanımayabiliyor. oda çok nadir.

  • Ücretsizdir.

    Açık Kaynak Kod :

    Linux açık kaynak kodludur. Yani herkes istediği şeklini verebilir. Eğer yazılım biliyorsanız İstediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Bu çok büyük bir nimet. Her şeyi yapabilirsiniz kafanıza göre. Windows kapalı kutudur. Değişikliğe izin vermez ama linuxta bir çok seçenek mevcut. Herkes kafasına göre bir şeyler yapıyor. Kendi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Tabi yazıcaksınız o ayrı. Yada yapanlar genelde paylaşır onlarınkine çevirebilirsiniz. Çok farklı halleri vardır Linux ' un . Uçbirim diye kod yazma yerini açarsınız. İsmini ve install dersiniz bilgisayarınız anında değişi verir. Çok uğraşmanıza gerek yok :)


    Neden Windows Kullanayım ? Çok sağlam Sebeblerimiz var.

    -Linux kullanamayabilirsiniz. Zordur yani. Windows çok kolaydır.

    -Alışmışsın içini dışını biliyorsun.

    -Oyun oynamak gibisi yok. Hemen hemen her oyun Windows'a çıkar. Oynarsınız. Ne güzel bir şeydir bu linux kullananlar bilmez. Onlar genelde sene 2000'li oyunları optimize etmişler onları oynarlar.

    -Yazılımların neredeyse hepsi Windows'a çıkar. Seçenek çoktur. İstediğini yükle. Nette ara indir yükle bitti.

    Aklıma bunlar geldi. Ek olarak şunları söyliyim Linuxla ilgili.

    Güncellemeler kolaydır. Genellekle yeniden başlatmak gerekmez ama bazı şeyler de gerekiyor. Çok saçma şeylerde gerekiyor genelde. Mesela DNS değiştirdin mi reset atarsın ama kernel'e müdahle etsen gerekmez. Çok saçma. Kernel'e değişiklik yapiyorsun sorun yok, DNS değiştiriyorsun reset at diyor. Windows'ta tam tersi ama linuxta daha az. Aklıma gelenler bunlar sorusu olanı yanıtlayayım. Yanlış bilgileri düzeltelim. Ekleme yapmak istediğinizi ekleyeylim.

    Ha bide çok merak edilen soru.

    Evet hackerların çok büyük çoğunluğu Linux kullanır genelde. Sebebini biliyorsunuz az çok artık bence.

    mümkün olduğunca tarafsızca yazdım. İkisini de övdüm yerdim. Linux çok övülmüş olabilir ama yani gerçekler bunlar.
Haa ek olarak unutmadan. Windows Linux'a çok özenir temel konularda. Hatta bazen kullanır bile :D Şaka yapmıyorum kaç kere çıktı bu ortaya. Öyle bir iki değil çoğu konuda kopyaladığını okudum kaç kere. Açıklamalarda red bile edilmedi. Bilin istedim.

Başkada Apple ' da Linux benzeri işletim sistemi kullanır. O yüzden ona kolay kolay virüs bulaşmaz.
Hocam hala aktif misiniz bilmiyorum ama şunu sormak istedim. Ben bilgisayarı genelde oyun oynamak için kullanıyorum. Linuxa geçeyim diyorum ama oyun desteği ne durumda? Çıkan tüm oyunlara desteği var mı?
 
Açıkcası Windows ve Linuxu beraber kullanıyorum. Fakat her geçen yıl Windowsa olan ihtiyacım gittikçe azalıyor.
Özellikle Valve'nin Steama Proton eklenesinden sonra oyun konusunda büyük bir gelişme oldu.
Linuxda sadece OpenGL ve Vulkan grafik API ları mevcut. DirectX Microsofta özel ve Linuxda DXVK ile DX10-11-12 AP emilasyonu mevcut DX9 ise OpenGL ve Vulkan üzerinden emilasyon mevcut.
Emilasyon olduğu için anti hile sistemleri çalışmıyor bu nedenle multiplayer oyunlar emilasyonla çalışmıyor.(örn://EAC ve BatlleEye)
Fakat Valve SteamPlay anti hile sistemlerini etkinleştirme konusunda BattleEye ve EAC ile çalışıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Windows'dan Linux'a geçenler ve yeni Linux ile tanışanlar için Linux Mint, POP OS i öneririm kullanışı ve arayüzü kolay konsol kullanmanıza çok gerek yok. Fakat ben deneyimliyim diyorsanız Arch ve Manjaro önerimdir gerçekten çok stabil, sürücü ve arayüz konusunda oldukça güncel.

Ayrıca sürücü ve derleme konusunda çalışmalar mevcut.
 

Dosya Ekleri

  • battleEye.png
    battleEye.png
    11,8 KB · Görüntüleme: 73
Linux güzel lakin oyun konusunda çok sıkıntılı.
İnsanların Windows kullanma sebeplerinden biride bu, oyun.
Siz hiç gördünüz mü Linux kullanan gamer? Görmediniz.
Çünkü Linux'u insanlar genelde başka insanları hacklemek için kullanıyorlar.
Windows'a bir hack programı yükleyip birisini hackleseniz bir şey olmaz, yalnız bunu devam ettirirseniz devlet direk gibi karşınıza dikilir.
Ama linux kullanıpta hack yaparsanız bu sorunla karşılaşmazsınız.
Aslında şu linuxta adam akıllı oyun oynayabilse insanlar 4 4 lük işletim sistemi olacak ama işte...
 
Linux güzel lakin oyun konusunda çok sıkıntılı.
İnsanların Windows kullanma sebeplerinden biride bu, oyun.
Siz hiç gördünüz mü Linux kullanan gamer? Görmediniz.
Çünkü Linux'u insanlar genelde başka insanları hacklemek için kullanıyorlar.
Windows'a bir hack programı yükleyip birisini hackleseniz bir şey olmaz, yalnız bunu devam ettirirseniz devlet direk gibi karşınıza dikilir.
Ama linux kullanıpta hack yaparsanız bu sorunla karşılaşmazsınız.
Aslında şu linuxta adam akıllı oyun oynayabilse insanlar 4 4 lük işletim sistemi olacak ama işte...
Linux hackten ibaret değildir. Hala anlayamadınız şunu. MR. Robot izleyip geliyorsunuz sonra Linux hack için kullanılır diyorsunuz.
 
Linux oyun konusunda nasıl efendim onu söyleyebilir misiniz?
Ona göre Linux'a geçicem.
Steam'deki oyunlardan, sistem gereksinimlerinde SteamOS yazanları Linux üzerinde doğrudan oynayabilirsiniz. Bunlar dışındaki oyunları da Steam Proton yardımıyla oynayabilirsiniz. SteamDB üzerinden hangi oyunların Proton ile oynandığını kontrol edebilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı