YouTube kanalınızda düzenli bir şekilde büyümenin ilk adımlarını atın!

Asdasgudas

Hectopat
Katılım
26 Eylül 2020
Mesajlar
5.723
Makaleler
7
Çözümler
18
Yer
Muğla
Son yıllarda Türkiye'de YouTube platformundan kazanılan gelirlerin bir hayli artmasından dolayı, YouTube üzerinden para kazanmak çoğu kişinin planları arasına girdi. Kanal oluşturup video yükleyerek para kazanma amacında olan insanlar, bilgi kirliliğinin içerisinde birçok yanlış yola başvurarak daha bu planlarını gerçekleştiremeden bırakmak zorunda kaldı. Bu yazımda çoğumuzun bildiği fakat uygulamadığı veya yanlış uyguladığı bazı adım ve yöntemlerden bahsedeceğim.

1-) Kanalınız için etkileyici ve akılda kalıcı bir isim seçin.

YouTube Kanal İsmi.png


Etkileyici kanal isimleri insanların aklında daha kolay kalacağı için konseptinize uygun bir isim seçmelisiniz. İsim konusunda dikkatli olmanız gerekiyor. "YouTube iş ortağı" programına kabul edildiğiniz zaman bu ismi değiştiremezsiniz. Kanalınızın ismi sizin kanalınızı temsil eder ve topluluğunuzun oluşmasında büyük katkılarda bulunur.

2-) Kanalınızın içeriğine uygun logo ve banner tasarımları yapın. Daha sonra bunları herkese açık şekilde kanalınıza yükleyin.

YouTube Banner ve Logo.png


Logonuz ve kanalınıza yükleyeceğiniz duvar kağıdınız, kanalınızı inceleyen her kullanıcı için ilk göze çarpan detaylardan birisidir. Güzel bir logo ve banner, kullanıcıların kanalınıza abone olması ve içeriklerinize göz atması için can alıcı olan ilk izlenimlerini de büyük bir biçimde etkiler.

3-) Yüklediğiniz videolara etkileyici video açıklamaları ekleyin. Bu açıklamaları da etkileyici küçük resimlerle destekleyin.

Videolara ekleyeceğiniz etkili açıklamalar ve küçük resimler, YouTube arama sonuçlarında birkaç cümle halinde kullanıcılara gösterilir. Kullanıcıların sizin videolarınız hakkında ilk izlenimleri küçük resim ve video açıklamaları olacaktır. Bunları özenle seçmeniz kullanıcıları sizin videonuzu izlemeye teşvik eder.

Arama ve Thumbnail.png


Görselde de gördüğümüz üzere açıklamamızın bir kısmı ve küçük resimler kullanıcıların ilk önce videomuza göz attıkları kısımdır. Öncelikle etkileyici olmak ve sonrasında yaratıcı olmak dışında kriteriniz bulunmuyor.

4-) Kartlar ve bitiş ekranları

Kartlar ve Bitiş Ekranı.png


Videolarınızda belli süre zarfında göstereceğiniz kartlar ve videonuzun sonuna ekleyeceğiniz bitiş ekranı öğeleri, kullanıcıların kanalınızda daha fazla vakit geçirmesinde size yardımcı olabilir. Video sonuna ve kartlara ekleyebileceğiniz abone ol butonları, videonuzun belli yerlerinde insanlara abone olmalarını hatırlatmanız, abone sayınızın hızla artmasında önemli rol oynayabilir. Analizlere göre YouTube Türkiye'de her 10 kişiden 2'si video sonunda yer alan abone ol butonuna basarak abone oluyor. Bu sayı çoğu insan için bir şey ifade etmese bile bu oran global olarak %45 civarındadır.

5-) Oynatma listeleri ile izleyicilerin sevdikleri içerikleri bir araya getirin.

YouTube Oynatma Listeleri.png


Birden çok alanda içerik üreten bir kanalınız varsa bu içeriklerinizi farklı oynatma listelerinde bir araya getirerek abonelerinizin veya abone olması muhtemel kullanıcıların içeriğinize daha kolay ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Oynatma listelerinden insanların abone olma oranı %28 civarındadır. Ancak kanalınızda yapacağınız her düzenlemenin size abone kazandırıp kaybettirebileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

6-) Kanalınız için özgün bir fragman hazırlayın.

Kanal Fragmanı.png


Ziyaretçiler kanalınıza ilk defa geldiklerinde onlara kanalızın içeriğini özetleyip neden size abone olmaları gerektiğini anlatan bir fragman hazırlayın. Genel olarak 2 dakikayı aşmayan fragmanlar insanların ilgisini çeker ve bu süre zarfında kanalınıza abone olma ihtimalleri daha yüksektir.
7-) topluluğunuzla iletişime geçin.

Topluluk.png


Topluluk sekmesinde, insanlara anlık olarak bildirim ile ulaşabileceğiniz paylaşımlar yapabilirsiniz. Burada insanların yaptığınız ve yapacağınız videolarla ilgili fikirlerini öğrenebilirsiniz. Burada izleyicilerinizle kurduğunuz güçlü bağlar size başka insanların abone olmasında yardımcı olacaktır:cool:

YouTube'a müzik içerikli videolar yüklemek ve telif hakkı ihlalleri nasıl yönetilebilir?

YouTube Müzik ve Telif Hakları.png


YouTube platformuna özgün hazırlanmış müzik içerikli videolarınızı yüklemekte bir sakınca yoktur. En fazla 15 saniyeye kadar kullanacağınız müzik ve sesler tanıtım amaçlı kabul edilerek telif hak ihlaline sebebiyet vermezler. Telif hak sahibinin tercihlerine göre değişmekle beraber, bazı videoların kaldırılması talep edilebilir. Bazı videoların ise geliri hak sahibine aktarılır ve videodan reklam geliri kazanamazsınız. YouTube yeni YouTube Studio ile Audio Library'i kanal sahiplerinin kullanımına sundu. Burada her türden binlerce müzik ve ses efektini Creative commons lisansı çerçevesinde videolarınızda ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

9 -) YouTube iş ortağı programı nedir?

Adsız.png


İngilizce adıyla partnership program, YouTube'da kanal sahiplerinin videolarına reklamlar yerleştirmesine izin vererek para kazanmalarına olanak tanıyan bir sistemdir. 1000 abone ve 4000 saat izlenme süresine ulaşmanız sizin programa dahil edilme taahhütünüz değildir. Kriterleri karşılayan kanallar incelemeye tabii tutulurlar ve uygun bulunan kanallar reklam göstermeye başlayabilir. Tam olarak kazanabileceğiniz para net olmayıp kanalınızın performansına göre değişebilir. Reklamlar 1000 gösterim başı ve tıklama başı olmak üzere iki şekilde gösterilir. 1000 video izlenmesi = X ₺ gibi hesaplar yanlıştır. Reklam gösterimi başına ödeme alırsınız. Reklamların gösterim süreleri kazanılan ücreti etkiler. Atlanabilir reklamlar ile atlanamayan reklamlar genel olarak bumper reklamlara göre daha çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise bumper reklamların dönüşüm oranlarının ülkemizde çok düşük olmasıdır. Ülkemizde %38'lere varan vergilendirmeler ile bu kazanç düşmektedir. Ayrıca reklam engelleyicilerin kullanımının çok yaygın olmasından ötürü dünya geneliyle kıyaslandığında Türkiye'deki gelirlerin %40 civarı daha az olduğu verilerle ifade edilmektedir. YouTube bu reklam engelleyici uygulamaların önüne geçebilmek için Premium ve katıl özelliklerini kullanıma sunmuş olsa da hala ücretli üyelik satın almayan kullanıcılar için çeşitli çalışmalar ile reklam engelleyicilerin önüne geçmeye çalışmaktadır. Bu forumdaki insanlara YouTube'da sevdiğiniz kanalların videolarını izlerken, emeklerine saygınızı göstermek adına adblocker eklentilerinizi kapatarak izlemenizi tavsiye ederim. Daha ileriye giderek çok da uzun olmayan reklamları atlamadan sonuna kadar izlerseniz daha büyük katkıda bulunmuş olursunuz.

10 -) YouTuber'lar neden sürekli videomuzu beğenin diyorlar?

YouTube algoritması kullanıcılar tarafından çokça beğenilen içerikleri öne çıkarmak üzerine kuruludur. Bu içeriklerin benzerlerini ve rağbet gören içerikleri arama sonuçlarında daha üstte göstererek daha fazla etkileşim almalarına yardımcı olur. Popüler içerikler için daha fazla reklam yerleştirilebilir ve reklam geliri de bu oranda artar.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bu yöntemleri uygulayıp başarılı olamayan arkadaşlarımdan da sabırlı olmalarını diliyorum.

Kaynaklar: YouTube creator academy.
Google adsense YouTube SSS kılavuzu.
YouTube iş ortağı programı SSS kılavuzu
 

Geri
Yukarı