Rehber GRUB Customizer nasıl kullanılır?

Herkese merhaba. Bugünkü yazımızda sizlerle birlikte GRUB Customizer programının ne işe yaradığına bakacağız ve GRUB menümüze bir tema ekleyeceğiz.

GRUB Customizer nedir? Ne işe yarar?
GRUB Customizer, grafiksel arayüzü sayesinde herkesin kolayca GRUB menüsünü özelleştirmesini sağlar. Bu program ile GRUB menünüzün süresini ayarlayabilir, satırların yerlerini değiştirebilir veya çeşitli temalar yükleyebilirsiniz.

GRUB Customizer nasıl yüklenir?
Öncelikle GRUB Customizer'ı sistemimize nasıl kuracağımıza bakalım. GRUB Customizer çoğu dağıtımın kendi deposunda bulunuyor. Eğer bulunmuyorsa PPA ekleyerek kurabilirsiniz.

Ubuntu 19.04 veya daha üst bir sürümünü kullanıyorsanız:
sudo apt-get install grub-customizer

Dağıtımınızın deposunda bulunmuyorsa veya Ubuntu 19.04'den eski bir sürüm kullanıyorsanız:
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

Genel Bakış - List Configuration
List Configuration.png
LC-Sag-Tik.png
Programı açtığımızda karşımıza böyle bir ekran çıkacak. Burada "List Configuration", "General settings" ve "Appearance settings" olmak üzere 3 sekmemiz var. Bunları 3 ayrı başlıkta inceleyelim. "List Configuration" kısmında GRUB menümüzdeki işletim sistemlerini görüyoruz. Üst tarafta görmüş olduğunuz yukarı/aşağı ok tuşları ile, istediğiniz satırı aşağı yukarı hareket ettirebilirsiniz. Örneğin, yeni kurulum yaptığınızda otomatik olarak Linux ilk satırda olur. Eğer ilk satırda Windows Boot Manager olmasını istiyorsanız, Windows Boot Manager'ın üzerine tıklayıp yukarı ok işaretine birkaç kez basarak onu en üst satıra yerleştirebilirsiniz. Veya üstteki butonları kullanmak yerine üzerinde değişiklik yapmak istediğiniz maddeye sağ tıklayarak da yapabilirsiniz.

Bu ok tuşlarının hemen yanındaki sağ/sol ok tuşları ise yeni bir submenu (alt menü) açmanıza yarıyor. Bu ok tuşlarını kullanarak "Advanced opitons for Ubuntu" kısmındaki gibi alt menü açabilirsiniz.

"Save" tuşuyla yaptığınız değişikikleri kaydetmeniz gerek. Yanındaki "Remove" tuşu ile de seçili olan satırı silebilirsiniz. Eğer yanlışlıkla bir şey silerseniz korkmayın, ok tuşlarının yanındaki "Undo" tuşu ile yaptığınız işlemleri geri alabilirsiniz.

Son olarak en sağdaki "Revert" butonuna bakalım. Bu butona basarsanız GRUB menünüz varsayılana, yani ilk baştaki hâline geri dönecektir.

Genel Bakış - General Settings
general-settings.png
Bu kısımda GRUB menümüzün genel ayarlarını yapabiliyoruz. İlk sıradaki "default entry" seçeneğiyle, GRUB menüsü geldiğinde varsayılan olarak hangi satırın seçili olacağını seçebilirsiniz. Görmüş olduğunuz gibi, normalde orada "first entry" seçili oluyor, yani GRUB menüsü geldiğinde ilk satır seçili olacak. Bu ayar sayesinde siz isterseniz diğer satırların varsayılan olmasını sağlayabilirsiniz. Veyahutta, "previously booted entry" seçeneğini seçerseniz, GRUB menüsü geldiğinde varsayılan olarak seçili olan satır, bir önceki boot ettiğiniz satır olacaktır.

"Visibility" kısmındaki "Boot default entry after .... seconds" bölümünden GRUB menümüzün süresini ayarlayabiliriz. Mesela burada şu an 10 saniye yazıyor, yani GRUB menüsü geldiğinde hiçbir şey yapmazsak 10 saniye içerisinde "default entry" olarak ayarladığımız satırı boot edecek. Dediğim gibi bu süreyi buradan değiştirebiliyoruz.

Aşağıdaki "advanced settings" ve diğer bahsetmediğim seçeneklere şimdilik ihtiyacımız yok. Gelişmiş seçeneklere bu rehberde değinmek istemedim.

Genel Bakış - Appearance Settings
Appearence-settings.png
Evet, işte GRUB Customizer'ın en can alıcı kısmına geldik: Görünüm Ayarları! Bu ekranda, sol menüden özel bir tema oluşturabilirsiniz. Yazı tipi, arka plan resmi gibi şeyleri kendiniz ayarlayarak, kendi özel temanızı kurabilirsiniz. Veya, hazır temalarda ekleyebilirsiniz. Birazdan nasıl hazır tema yükleyebileceğimize bakacağız.

"Custom theme settings" yazısının hemen üstündeki "custom resolution" seçeneği ile özel bir çözünürlük belirleyebilirsiniz. Bazı sistemlerde GRUB menüsü sistem çözünürlüğünü algılayamayabiliyor ve sonucunda GRUB menüsü ekrana sığmıyor. Böyle durumlarda buradan çözünürlüğü elle ayarlayarak sorunu çözebilirsiniz.

Hazır tema nasıl yüklenir?
Gnome-look-1.png
Gnome-look-2.png
Gnome-look-3.png
Gnome-look-4.png
Öncelikle, Gnome Look sitesinden bir tema indirmemiz gerekiyor. İndirdiğiniz tema genelde ".tar.xz" veya ".tar.gz" uzantılı olur. Bu indirdiğimiz dosyayı "theme" tuşunun yanındaki "+" butonu ile GRUB Customizer'a ekliyoruz. Eğer birden fazla tema eklerseniz "Theme:" seçeneği ile temalar arasında geçiş yapabilirsiniz. Bütün işlemleri yaptıktan sonra "Save" butonuna basıp çıkalım. İşte bu kadar basit. Şimdi sistemi yeniden başlatıp temamıza bakalım.
(Bu sürprizbozan içindeki görseller Gnome-Look sitesinden alınmıştır.)
grub2-in-ubuntu.jpg
vimix-e1561626894417.jpg

Kapanış
Rehberimizin sonuna geldik. Umarım anlaşılır ve faydalı bir rehber olmuştur. Biraz fazla detaya girdik ama. :D Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı belirtmeyi unutmayın lütfen! Okuduğunuz için teşekkürler. :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
theme.txt dosyasını bulamıyor.

This theme doesn't contain a theme.txt. Please look for the Config file rename it to theme.txt.
Sorunu kısmen çözdüm sayılır, temayı yüklerken GRUB Customizer yerine manuel olarak yükleme yaptım. Bunu yapmak için indirdiğiniz temanın dosya konumuna gidin ve extract here diyin. Daha sonra çıkarılan dosyanın içinden install.sh dosyasının bulunduğu konuma gelin. Daha sonra "Open in terminal" diyin ve şu komutu yazın:

sudo ./install.sh

Daha sonra şifre girmenizi isteyecek, girdikten sonra indirme kısa bir süre içerisinde bitecek ve sorun çözülmüş olacak.
 
Hocam, başka bir temada aynı sorunu ben de yaşadım ve çözümünü buldum, şu an onunla alakalı bir rehber de hazırlıyorum. En yakın zamanda bitiririm inşaallah. :)
 
@Qualcomm Dimensity Ben hiç böyle bir sorun tecrübe etmedim ama edersem buraya başvuracağım.
Hocam ben genelde bu sorunu eski sistemlerde gözlemledim. Çok sık karşılaşılan bir durum değil ama bazı sistemlerde oluşabiliyor. :)
Tüm dağıtımlarda olmuyor bu sorun, benim gözlemlediğim kadarıyla. Manjaro ve Mint üzerinde rastlamadım çözünürlük sorununa, ama UbuntuDDE ve Elementary OS üzerinde yaşadım. Sorunun kaynağını tam ne çözemedim.
 
Tüm dağıtımlarda olmuyor bu sorun, benim gözlemlediğim kadarıyla. Manjaro ve Mint üzerinde rastlamadım çözünürlük sorununa, ama UbuntuDDE ve Elementary OS üzerinde yaşadım. Sorunun kaynağını tam ne çözemedim.
Konuyla alakasız ama grubda yaşadığım sorunu hiçbir şeyde yaşamadım. Uefi desteklemeyen bir sisteme sahip olduğum için diğer bootmanagerleri de kullanamıyorum ama grub da çalışmıyor. Linuxa geçtiğim ilk günden beri grubla ilgili sorun yaşıyorum ve en son yaşadığım sorunu hâlâ düzeltemedim. Yabancı kaynaklardan da çok araştırdım ama hepsi inatla uefi çözümünü gösteriyor, bi Allahın evladı da çıkıp legacy bios için çözümü anlatmamış. Daha önce de forumda yardım konusu açmıştım ama sorunu çözemedim, ne bilgisayarda başka bir dağıtım varken görebiliyorum ne de flasha iso yazdığımda görebilirim. Sadece mevcut olan sistemim açılıyor ve ne zaman uğraşsam bir yerde patlıyor ve sistem gidiyor. Çok fazla çözüm yolu denedim ama hiçbiri işime yaramadı. O yüzden şu anda ellemiyorum. 4 ay sonra üniversite sınavım var diye şu anda bununla uğraşmak istemiyorum ama rahatsız etmiyor değil cidden. Denk gelmişken yazayım dedim. Uefi bir sistemim olsa en kısa zamanda diğer bootmanagerleri denemeye başlardım...
Edit: Gerçi ufei sistemim olsa tüm bu sorunları yaşamıyor, yaşasam da çözüm yolunu biliyor olurdum ama neyse. Bir kez çıldırttı ya, artık zorunda olmadıkça kolay kolay kullanmam muhtemelen.
 
Hocam bu arada GRUB ekranında bizde yüklü olmayan işletim sistemleri de mi gözüküyor.
Ve İ5-3210M ile customizerde sıkıntı çıkar mı?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı