Telegram güvenlidir

qelos

Hectopat
Katılım
14 Aralık 2020
Mesajlar
2.326
Makaleler
5
Çözümler
30
Yer
Gorgoroth Yaylası
Son günlerde çok fazla canımı sıkan bir muhabbet ortaya çıktı. O da her "WhatsApp yerine kullanılabilecek mesajlaşma uygulaması" isimli konuların altında yazılan "Telegram'ın WhatsApp'dan hiçbir farkı yok" yorumları.

Burada bahsettiğim konu kişiler arasındaki mesajların güvenliğidir. Telegram'ın yakınındaki kişiler özelliğinin arkadaş olmayan kişilere de ne kadar mesafe uzakta olduğunu gösterdiği konudan bahsetmiyorum.

1- Telegram açık kaynaklı bir yazılımdır. Herkes inceleyebilir, hatta kendi ihtiyaçlarına göre değiştirebilir. Hatta ve hatta kendi güvenlik katmanını bile ekleyebilir. Telegram insanların bunları yapmasını da desteklemektedir.

2- Telegram'a hiç güvenmiyorsanız sunucuları bir kenarda bırakıp gizli sohbet özelliğini kullanabilirsiniz. Bununla uç uca şifreleme ve kendini yok eden mesajlar da kullanılabilir. Gizli sohbetler Telegram bulutunun bir parçası değildir ve sadece kaynak cihazlardan erişilebilir.

3- Asıl konumuz ise Telegram'ın protokollerinde kullanılan end-to-end encryption yöntemi. Türkçe karşılığı uçtan uca şifreleme olan bu yöntemde şifrelenen verinin iki iletişimci dışında hiç kimsenin, servis sağlayıcısının bile veriyi decrypt edemediği yani şifresini çözemediği yöntem. Asimetrik şifreleme dediğimiz yani bir private key ve bir public key ile, yani herkese açık bir anahtar ve herkese açık olmayan ikinci bir anahtar ile yapılan yöntemde veriyi gönderecek kişi alıcının public ya da herkese açık anahtarı ile şifreler ve bu veri sadece ve sadece alıcının private yani herkese açık olmayan, sadece alıcıda bulunan anahtar ile çözülebilir. Ve şu anki CPU teknolojisinde buna dışardan kaba kuvvet ile müdahale edip çözmek yüzyılları bulmaktadır.

Eğer ben bu yönteme de güvenmiyorum diyorsanız, gizli bilgilerinizin (kredi kartı, T.C. kimlik numarası vs.) iletildiği alışveriş ya da benzer hizmetlerin hiçbirine güvenemezsiniz. Birçoğu bu yöntem ile şifrelenmektedir. Sadece Telegram değil güvenli dediğiniz hiçbir mesajlaşma yazılımına güvenemezsiniz. Geriye sadece mektuplaşmak kalır.

Daha fazlası için Telegram'ın sayfasındaki güvenlik konusunu inceleyebilirsiniz.


Herhangi bir yazım hatası yaptıysam özür dilerim.

Teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ne fark ediyor ki? verilerimizi depolayıp 2 sene sonra satarlar.
Yahu adamın yazdığını okumadınız mı? Veriler depolansa bile uçtan uca şifreleme ile depolanır anlattı ya kırılması yılları buluyor.

Signal daha iyi gibi duruyor. En iyisi hepsini indirip denemek.
 
API'ni eklememişsiniz. Telegram Core ile userbot, robot yapılıyor. Yani kendinize Telegram asistanı yapmak mümkün.
 
Telegram'ın büyük bir açığını technopat bir makalesinde açıklamıştı. Kendi şahsi görüşüm de signal'in daha güvenilir olduğu yönünde. Telegram da kendi içinde oluşturduğu diğer şirketler ile paylaşım yapacaktır. Signal herhangi bir paylaşım yapmayacağını kendi gizlilik sözleşmesinde söylüyor.
 
Çok eskiden bir yerde okumuştum yanlış hatırlamıyorsam bir devlet, teröristin telegram konuşmalarını istemiş ve telegram vermemişti. Henüz neye geçeceğime karar vermedim ama WP kullanmayacağım kesin. Koyun değiliz. Kullanıcıların büyük bir kısmı WP'yi bıraktığında bakın sözleşmeyi nasıl da eşşek gibi geri çekiyorlar. Adamlar ciddi ciddi "verilerini çalacağız onayla" diyor. Bugün sözleşme dayatan yarın başka bir şey dayatır. Koyun olmayın hayat WP'den ibaret değil.
 

Geri
Yukarı