Antivirüs programı önerisi

1. Windows Defender (Windows 10 için)
İnce ayarlar yapılırsa daha çok randıman alabilirsiniz. Bunun için şu tool çok işinize yarayacaktır, seviyeyi "high" olarak ayarlamanız kâfi: AndyFul/ConfigureDefender

2. Kaspersky Security Cloud Free
Gizliliğini önemseyenlerin ve/veya interneti az olanların kurarken Kaspersky Security Network anlaşmasını reddederek kurmasını öneririm. Bu özellik ayarlar kısmından da kapatılabilir.

3. Avast! Free Antivirus
Gizliliğini önemseyenler ve tam randıman almak isteyenler şuradaki ayarlamaları yaparak kullanabilir: Avast Free Antivirüs ince ayarları
 
@realknowledge
Avast genel anlamda geride kalan bir antivirüs. Ek olarak:
Avast, Kullanıcı Verilerini Toplayarak Şirketlere Satıyor - Technopat
Avast'ın kullanıcı verilerini sattığı ''doğrulandı'', ''CEO özür diledi!'' - TeknoSafari
Leaked: Avast antivirus is selling highly sensitive web browsing data to the world's biggest companies | MalwareTips Community
------------------------------------------
Kaynak: Comparison - AV-Comparatives (av-comparatives.org)
False alarm testleri:
false alarm test.png


Gerçek zamanlı koruma testleri:
gerçek zamanlı koruma.png


Malware koruma testleri:
malware koruması.png


Son olarak performans testleri (Düşük olan daha iyi):
performans.png


1. Kaspersky Security Cloud da ücretsiz, Avast da ücretsiz.
2. Kaspersky Security Cloud, Avast'tan daha kaliteli. (Ayrıca Kaspersky, Avast dahil diğer rakiplerine göre daha az kaynak tüketiyor.)

Kısaca özetlersek Avast'ı (AVG de dahil) önermenin bir mantığı yok.
 
Genel anlamda geride kalan mı, güldürme bizi :) Test sonuçlarını attığın kuruluş tarafından 2020 yılı için yayımlanan özet raporunda duyurulduğu üzere Gerçek Dünya Koruma testinde Kaspersky'i takip ederek ikinciliğe, ATP testinde üçüncülüğe yerleşmiş bir program.


sumavctable-600x253.png


Ne var ki attığın resimlerde de en iyiler arasında olup arada pek bir farkın olmadığı görülebiliyor.

1. Kaspersky Security Cloud da ücretsiz, Avast da ücretsiz.
2. Kaspersky Security Cloud, Avast'tan daha kaliteli. (Ayrıca Kaspersky, Avast dahil diğer rakiplerine göre daha az kaynak tüketiyor.)

Kısaca özetlersek Avast'ı (AVG de dahil) önermenin bir mantığı yok.
Kaliteli mi :D

Her sistem bir değil. Birinde yağ gibi akan program diğerinde yarattığı uyumsuzluk sorunlarıyla kullanıcının başını ağrıtabilir. Teorik sallamayacağım, örneği ahan da burada.


Veri satma muhabbetine girmeyeceğim bile. Verilerin başından beri kullanıcı rızası alınarak paylaşıldığı/satıldığı çok kez söylendi.
 
@realknowledge
1. Daha az kaynak kullanan bir yazılım, her sistemde daha az kaynak kullanır. Kaspersky daha düşük kaynak kullanarak çalışıyor.
2. Gerçek dünya koruma testinde ikinci, ATP testinde üçüncü olduysa demek ki genel anlamda geri kalmış ve Avast'ın önüne geçen güvenlik yazılımları olmuş.
3. Veri sattıkları ortaya çıkınca özür dilediler. Kullanıcının rızası olan bir şeyden dolayı neden özür dilesinler?
4. Kaspersky bilgisayarınızı kastırıyor mu? | Technopat Sosyal Bahsi geçen konuda ''Hayır, hiç yaşamadım.'' daha çok oy almış.
Her sistem bir değil. Birinde yağ gibi akan program diğerinde yarattığı uyumsuzluk sorunlarıyla kullanıcının başını ağrıtabilir.
5. Uyumsuzluk sorunu dünyadaki her donanım ve yazılımda olabilecek bir şey. Kaspersky'da da olabilir, Avast'ta da olabilir, AMD'de de olabilir veya Windows'da da olabilir ki daha çok örnek verebiliriz. Testler de sadece bir bilgisayarda yapılmıyor, donanımsal ve yazılımsal anlamda çeşitli birçok bilgisayarda yapılıyor.

Bir yazılımın daha iyisi varken daha iyisini kullanmamanın hiçbir anlamı yok. <- Bunu antivirüsler açısından söylemiyorum, her konuda bu fikri savunurum.
 
Son düzenleme:
1- Performans testleri görecelidir. Farklı kuruluşların farklı testlerinde arada devasa bir fark olduğunu görebilirsin. AVC'de kağnı olan Microsoft Defender, AV-Test raporlarında performans bakımından hem Kaspersky'i hem Avast'ı geçmiş. Özellikle öne geçtiği alan uygulama başlatma süresi olarak gözüküyor.


Demem o ki, böyle tek kaynaktan topladığın bilgiler üzerinden gayet kendinden emin ve kesin konuşmamakta yarar var.

2- Alanında genel bakımdan en iyi olmaması önerilmeyeceği anlamına gelmez. Bu saçma zihniyeti nereden ediniyorsunuz arkadaşlar :) Bir uygulamanın iyi ve kötü yanları olur, buna göre ihtiyaçlarına en uygun olanını seçersin. Sen Kaspersky'nin takılma sorunlarına sebep olduğunu inkar ededur, attığım konuda Melih'in tebrik edilesi sözlerine henüz mantıklı bir cevap gelmemiş :) Sistemini kastırdığını söyleyen 26 kişi de Pentium kullanıyordur Allah bilir.

3- Kullanıcı rızası da olsa gezinti geçmişinin pazarlanması insanları rahatsız ettiği için. Verileri çalma gibi bir durum olduğundan değil. Gizlilik ayarlarını kapalı tutanlar, Avast tarayıcı eklentisini yüklemeyenler bu olaydan etkilenmedi zaten.
 
@realknowledge
Melih Albayrak bir sorun yaşamış, olabilir. İkimizin de dediği gibi uyumsuzluk veya herhangi bir sıkıntı yaşama durumu. Olamaz demiyorum ama bu Kaspersky'a özgü bir şey değil.

Performans testleri elbette görecelidir, aksini iddia etmiyorum. Sonuçta bir şey test edilirken dünyadaki tüm bilgisayarlarda tek tek test uygulanmıyor.

Attığınız AV-Test sonuçları da Kaspersky'ın Avast'a göre daha kaliteli olduğunu gösteriyor. AV-Test'in Microsoft Defender testi Kasım 2020'de yapılmış, benim attığım Ekim 2020'ydi. Farkın sebebi bu olabilir. Güncellemeler gelmiştir, sorunlar çözülmüştür vb.

Kaspersky'ı önermemin sebebi rakiplerinden daha kaliteli olması, gerek performans gerek de koruma açısından. ''kaliteli'' ile ''daha kaliteli'' arasında anlam farkı var.

İnsanların rızasıyla yapılan bir şey o insanları rahatsız etmez. Zaten veriler çalındı denmiyor, satıldı deniyor. Günümüzde her yazılım veri topluyor zaten.

Size iki seçenek sunsam, biri diğerinden daha kaliteli olsa hangisini seçerdiniz? Olay bu kadar basit aslında.
 
Son düzenleme:
Herhangi bir sorunun sadece bir programa özgü olmadığını belirtmenin lüzmu yok. Halihazırdaki durumdan bahsediyorum ve forumda yaygın olarak sadece Kaspersky'nin sebep olduğu takılmalar hakkında konu açılıyor. Avast değil, BitDefender değil, Norton değil, Defender değil.

Bir paragrafınızda performansın göreceli olduğundan bahsediyorsunuz, sonraki paragrafta bununla çelişen ifadeler kullanıyorsunuz, bu nasıl bir iştir :) Kendi gözlemime göre Avast'tan pek de hafif olmamasının yanında uyumsuz çalıştığı sistemlerde daha iyi alternatifler kullanılabilecekken sırf birazcık daha kaliteli diye Kaspersky üzerinde diretmek yersiz. İkisi de iyi koruma kabiliyetine sahip iki program arasından sistemde en az sorun çıkaran, kullanıcı için en mantıklı seçenektir. Kullandığım sistemlerin tümünde de performans olarak Avast'ı Kaspersky'den daha tatmin edici bulduğum için ikisi arasından bir seçim yapacak olursam sizin tabirinizle daha kaliteli olanı seçmezdim.

Çoğu firma topladığı ve üçüncü partilerle paylaşacağını beyan ettiği verileri 'satıyor' zaten. Bunu Avast'ın yapmış olması neyi değiştiriyor anlamadım gitti.
 
@realknowledge Bu tartışma sabaha kadar sürer fakat birbirimizin fikirlerini, düşüncelerini az çok anladığımızı düşünüyorum. Tartışma için teşekkür ederim. :)

Son olarak çelişki konusunda şunu belirterek bitireyim. Herhangi bir testte herhangi bir yazılım genel olarak daha performanslı sonuç verebilir fakat verse bile dünyada milyonlarca bilgisayar var. Elbette ki her bilgisayarda bu testlerdeki gibi sonuçlar olmayacaktır.

Sanırım önce test sonuçlarını paylaşıp sonrasında da görecelidir dediğim için böyle düşündünüz.

Sevgiler.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı