“Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” ibaresi neden kaldırıldı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
O göç eden kişiler zaten azınlık kesim. Yunanların ülkelerinde Türk istememesinden kaynaklı bir şey. Sen de Yunanistan'da yaşayan azınlık bir Türk olsan sen de göç ederdin. Yoksa Yunanistan'da başına neler gelirdi bilemem.
Neden o zaman asimile olmadığını kabul ediyorsun falan diyorsun? Cımbızla laf çekmeyi çok seviyorsunuz herhalde.
 
10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır. Arkadaşlar gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü severim, çok zeki bir kişi bunu da biliyorum bu anayasa maddesinin kaldırılma sebebi nedir? Eğer kendimi Atatürk düşmanı olarak göstermiş gibi olduysam değilim.

Çünkü halifeliği kaldırdılar.
 
Batılılaşma politikasının gereklilikleri arasında olduğu için. Onu kaldırmazsan laik olamazsın , laik olamazsan avrupalı olamazsın.
 
Devlet, her dinden vatandaşını korur ve eşit davranır. Böylece, herkes istediğine inanmakta özgür olur ve kimseye pozitif ya da negatif ayrımcılık yapılmaz. Devletin dini olursa, bu eşitlik ortadan kalkar.
Bir ülkede eşitliğin olması mı iyi yoksa adaletin olması mı?
Laiklik geldiği için. Eğer kalkmasaydı muhtemelen şeriat olurdu. Ayrıca devletlerin dini olmaz halkın dini olur.
Devlet nedir?
 
Bir ülkede eşitliğin olması mı iyi yoksa adaletin olması mı?
Bence adalet.
1615036114975.png
 
"Devletin dini olmaz." düşüncesiyle kaldırıldı, laik bir anlayış benimsenecekse olması gereken de budur. Tabi günümüzde bu durum ne kadar geçerli, tartışılır.
 
Kısaca hilafetin kaldırılması anayasadaki madde değişikliği ayrıca Türkiye her zaman Türkiye idi yeni bir devlet kurulmadı sadece cumhuriyet ilan edildi hilafet kaldırıldı çok partili sisteme geçildi demokrasi ile yönetilmeye başladı ülke bugün Atatürk ve arkadaşları tarafından hilafet kaldırılmayıp cumhuriyet ilan edilmeseydi laik bir devlet değil de İran gibi hala hilafetin hüküm sürdüğü bir devlet olurduk.
 
Bir ülkede eşitliğin olması mı iyi yoksa adaletin olması mı?
İkisi de bir yere kadar olmalıdır. Mesela kadın ve erkek arasında eşitlik olmalıdır.
Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Devlet siyasal bir birliktir.
 
Bireylerin dini olur, devletin dini olmaz.

Din sömürgesinden nefret eden birisi olarak bunun kaldırılmasının olumlu izler bıraktığını düşünüyorum.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı