Raydric

Kilopat
Katılım
1 Ekim 2013
Mesajlar
1.305
Makaleler
7
Yer
İstanbul
Selam arkadaşlar eğer Amazon konularına takip edenler varsa benim Amazon hakkında olan tecrübelerimi biliyorlardır ve çok sık soru sorulmasından dolayı böyle ayrıntılı ve resimli bir şey yapma kararı aldım. Umarım bu konudan yararlanabilirsiniz ancak şunu belirtmek isterim, konu uzun diye okumayıp direk hazır cevap almaya kalkışan kişileri şikayet edeceğim. Eğer eksik bir şey varsa yorum olarak belirtebilir ve önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.

İçindekiler:

1.
Üyelik işlemleri ve Sipariş
2. Kargolar hakkında
a. I-Parcel
b. DHL
c. UPS​
3. Amazon'dan alışverişi mümkün kılan kartlar
4. Müşteri hizmetleri hakkında
5. Return hakkında
6. SSS vs.
7. Getirilemeyen yasak ürünler listesi
8. Türkiye'de garantisi mevcut olan firmalar yani ulusal garanti
9. Ek bilgiler

! Gireceğiniz hesap bilgileri yani adresiniz, kart bilgileriniz vs. doğru olmalı ve bilgilerinizi girerken Türkçe karakter (ö,ç,ğ,i,ş) kullanmamalısınız. Örneğin adres olarak, Kusak Mahallesi Karanlik Sokak No:1​

1. Üyelik işlemleri ve Sipariş
Öncelikle üye olalım. Amazon.com sitesine girerek sağ üstten üye oluyoruz. Gelen yerleri doldurarak "Create Order" diyoruz ve üye olmuş olduk.

1.jpg


Şimdi adresimizi, kişisel ve kart bilgilerimizi ekleyelim. Sağ üstten belirttiğim yere tıklıyoruz.

2.jpg


Ardından biraz aşağıya inerek belirttiğim yere tıklıyoruz.

3.jpg


Karşımıza çıkan bölümde boşlukları belirttiğim gibi dolduruyoruz ve kırmızı oval ile işaretlediğim sarı butona tıklayarak kart bilgilerimizi kaydediyoruz ardından bilgilerimiz tamamlandı.

4.jpg


Şimdi almak istediğimiz ürünün sayfasına gidiyoruz. Eğer resimde belirttiğim gibiyse "Add to Cart" diyerek devam ediyoruz.

5.jpg


"Proceed to checkout" diyerek devam ediyoruz.

6.jpg


"Place your order in USD" diyoruz ve ürünü satın almış oluyoruz. Butona tıkladıktan sonra 1 veya 2 gün içinde kartınızdan parayı çekecekler ve işlemlere başlayacaklardır. Ek olarak mail adresinize siparişinizle ilgili bilgiler gönderilecektir. Sonrası konunun devamında...

7.jpg



2. Kargolar hakkında

Mail adresinize "Your Amazon.com order of "Ürünün ismi" has shipped!" başlıklı mail geldiğinde ürün kargoya verilmiş demektir ve Amazon üzerinden kargonuzun takip numarasını alabilir ve takip etmeye başlayabilirsiniz. Eğer Priority kargo ile yani hızlı aldıysanız kargonuz şansa bağlı olarak UPS veya DHL firmalarından birine verilecektir.

Kargonuz için mail geldiyse takip numaranızı bu yoldan öğrenebileceksiniz. Buraya tıklayarak devam edin.

2a.jpg


Buradan takip numaranızı alabilirsiniz, takip etmek için buradan Amazon'dan bakabilir veya direk kargo şirketinden de öğrenebilirsiniz. Detayı aşağıda bulunacaktır.

9.jpg


a.
I-Parcel

Bu linkten kargo takip numaranız ile ürününüzün kargo aşamalarına bakabilirsiniz.

i-parcel - Tracking

Ürününüz kargoya verildiğinde i-Parcel firmasından bir mail gelecek. Amazona üye olurken ID Number kısmına TC Nu: yazdıysanız gelmez ancak yazmadıysanız gelecektir.

Gelen mail böyle olacak, bu mailin gelmesi 3 günü bulabilir.

10.jpg


Ardından boşluğu doldurup "Submit" basın, sayfayı kapatabilirsiniz onlar işlemleri başlatacaktır. Ek olarak mail geldikten sonra en fazla 15 gün içinde TC Nu: girmelisiniz.

11.jpg


5-6 gün ürün olduğu yerde bekleyebilir telaşlanmayın çünkü i-Parcel yavaş bir firma. Ürün Türkiye'ye giriş yaptığında i-Parcel firması ürünü Yurtiçi kargoya teslim ediyor ve yeni takip numaranızı bu linkten öğreniyorsunuz:

PTS Worldwide Express

Eğer i-Parcel'de ülkeye giriş yapmış görünüyor ve pts.net'te henüz Ref2 kodunuz görünmüyorsa endişelenmeyin çünkü henüz güncellememişlerdir. Ref2 kodunuz gelince o kodu alıp Yurtiçi kargo'dan sorgulayabilirsiniz.


13.jpg


Ülkeye girdikten sonra aşamalar böyle olacak:

14.jpg


Ek olarak i-Parcel aşamalarınızda böyle olacak:

12.jpg



b. DHL

Bu linkten kargo takip numaranız ile ürününüzün kargo aşamalarına bakabilirsiniz.

www.dhl.com.tr: DHL | Türkiye | Türkçe

Eğer DHL bulunduğunuz yere hizmet vermiyorsa kargonuzu Aras kargoya teslim ediyor ve Aras kargonun kendi sitesinden kargo takip numarasını DHL Express seçerek girerseniz size aşamaları gösterecektir.

Bazı durumlarda gümrük memurları ürünü çok detaylı inceleyerek ürünün indirimli fiyatı değilde genel fiyatını alarak boşu boşuna iş çıkartabiliyorlar ve bu tür durumlarda bu işlemleri yapmanız gerekecektir. Örneğin Amazon size ilk aldığını ürünün hatalı çıkmasından dolayı yeni bir ürün gönderiyor ve bu ürün faturada $0.00 gözükünce memurlarda bunun asıl fiyatını baz alarak gümrüğe takabiliyor. Eğer ürünü alırken gümrük vergisi tutarını ödediyseniz zaten problem yoktur.

E-mail geldiğinde ek olarak sizi müşteri hizmetleri arayarak durumu bildiriyor. Bu durumdan sonra yapmanız gereken, gelen mail içerisinde bulunan belgeyi çıkartıp gerekli yerleri doldurduktan sonra tarayıcıdan taratarak yeni dosyayı pdf halinde size gelen mail adresine tekrar geri gönderiyorsunuz ve sizin için işlemler başlıyor.
Bunun sonrasında ürün tekrar size gönderilmek için yola çıkacaktır 1-2 gün içerisinde. Eğer 3 gün içerisinde DHL'ye belgeyi geri göndermezseniz sizden 65TL talep edeceklerdir.

**Kargonuzun gümrükten çıktıktan sonra taşıma senedinin üzerinde yazılı olan adresinize teslimine kadar olabilecek tüm taşıma ve teslim hizmetleri ücretsizdir, ancak bazı durumlarda para talep edilebiliyor. Amazon oluşabilecek masrafların tümünü bizim için halledecektir, o yüzden sorun yok.

69444.jpg


Belirtilen boşlukları dolduruyorsunuz, tek yapılması gereken bu.

Ek olarak DHL aşamalarınızda böyle olacak:

15.jpg



c. UPS

Bu linkten kargo takip numaranız ile ürününüzün kargo aşamalarına bakabilirsiniz.

www.ups.com.tr: UPS'e Hoş Geldiniz...

UPS ürünleri kendisi getirmektedir, ek bir kargo şirketine vermemektedir.

**DHL için yazdıklarım, UPS firması içinde geçerlidir.

vm4qZ6.jpg


Belirtilen boşlukları dolduruyorsunuz, tek yapılması gereken bu.



3. Amazon'dan alışverişi mümkün kılan kartlar

  • İş Bankası
  • Halk Bankası
  • Garanti Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Encard
  • Ininial
  • Sanal kredi kartı veya bankamatik kartına (Visa ve Mastercard)
4. Müşteri hizmetleri hakkında

Resimde gösterdiğim aşamalarla müşteri hizmetleri ile görüşebilirsiniz.

L23LQG.jpg


rj97EN.jpg


7Yv4AW.jpg


5. Return hakkında
**Ürünü gönderirken kargo ücretini siz kendiniz ödüyorsunuz ancak Amazon Chat ile iletişime geçip durumu bildirdiğinizde ödediğiniz kargo tutarını daha sonra size geri ödeyeceklerini söylüyorlar.

**Ürünü PTT ile yollamanızı tavsiye ederim.

Amazon Müşteri Hizmetleri'ne ürünü geri göndereceğimizi bildirince bize alttaki resimlerde olan etiketleri yolluyorlar ve bizde gerekeni yapıyoruz. Para iadesini alabilmemiz için ürünün Amazon'un eline ulaşması ve onların buna onay vermeleri gerekiyor.

PpMgQN.jpg



gnoBXR.jpg



9RLOG3.jpg

6. SSS vs.

S: Aldığım ürün sahte mi orijinal mi?

C: Eğer "sold by Amazon.com" yazılı ürünü aldıysanız sahte olma ihtimali yoktur, Amazon.com orijinal ürünler satmaktadır.

S:Garanti ile ilgili bir durumda ne yapacağım?

C: Amazon müşteri hizmetleriyle görüşüp durumu bildirdiğinizde size alternatifler sunuyorlar ve eğer ürünü göndermenizi isterlerse ürünü onlara geri gönderiyorsunuz ve devamını konuşmalısınız.

S: Free Shipping yazan ürünü alıyorum ama kargo ücreti çıkıyor, neden?

C: Free Shipping ibaresi sadece US için geçerlidir, Türkiye gönderimlerinde kargo ücreti alınmaktadır.

S: Ürünleri alırken taksit yaptırabiliyor muyuz?

C: Hayır, Amazon'da böyle bir şey mümkün değil ancak bazı banka kartlarında örneğin 100 TL ve üzerine 3 taksit gibi seçenekler olabiliyor. Ancak bu şekilde taksit olayını gerçekleştirebilirsiniz.

S:
"Payment Revise Needed" Ne anlama geliyor?

C: Bunun anlamı kredi kartınızda yeterli bakiye yok veya yurtdışı alımına açık değil demektir. İlk olarak kartınızın bilgilerini kontrol edin ve bakiyenizin yeterli olup olmadığına bakın, eğer bunların hepsi doğru ise ve hala alışverişte bu sorunla karşılaşıyorsanız çözümü farklı bir kart ekleyerek denemektir.

S: Alışveriş yaptıktan sonra siparişimi iptal edebilir miyim?

C: Evet, bu mümkün. Yapmanız gereken şey Your Orders> Siparişiniz> Cancel Request> Dedikten sonra mail gelecek ve iptal olacak. Eğer ücret hesabınızdan çekildiyse 2-3 iş günü içinde gelecektir ancak çekilmediyse sıkıntı yok.

S: Vergi eklendiğini nasıl anlarım? Vergi limiti ne kadar? Vergi limitinin üstünde ürün alsam ne olacaktır? Ürünüm gümrüğe takılır mı?

C: Ödeme ekranına geldiğinizde "Import Fee Deposits" eklendi ise o vergidir ve onu düşüremezsiniz. Sınır, 75€'dır. Bunun üzerinde ürünler alırsanız "Import Fee Deposits" yani vergiyi otomatik olarak hesaplayarak toplam ücrete ekler.
Bu her ürünün türüne göre sayısına göre değişiklik gösterebilir. Anca vergiye takılmamak için ayrı ayrı 75€ altında sipariş verebilirsiniz. Eklenen vergi tutarıyla beraber toplam miktarı öderseniz Amazon sizin adınıza her şeyi halledecek, ürün kapınıza kadar gelecektir.

** Gümrük vergisi tutarı yani 75€ kargo hariç olan tutardır.

S: Ödediğimiz gümrük vergisi ücreti bize geri ödeniyor mu?

C: Gümrük vergisi ücretiniz siparişinizden sonraki 60 gün içerisinde mail ile bilgi verilerek kartınıza yatırılacaktır ancak bazı durumlarda bu olmayabilir, kesin bilgi Amazon Müşteri Hizmetleri'nde.

S:
Amazon'dan kaç adet ürün getirme hakkına sahibiz?

C: Eğer hızlı kargo ile alırsak yani DHL veya UPS, ürünlerimizin herhangi bir gönderi limit yok istediğiniz ürünü parasını ödedikten sonra sıkıntısız alabilirsiniz. Şöyle bir durum var, aynı üründen aynı kişi adına en fazla 3 adet alabilirsiniz.
Eğer standart kargo yani i-Parcel ile alırsanız yılda en fazla bir kişi için 5 adet ürün getirme hakkınız var. Eğer ki 5'ten fazla ürün getirmek istiyorsanız ve i-Parcel 5. kargodan sonrasını göndermiyorsa Amazon ile iletişime geçebilir ve farklı bir anlaşmalı oldukları kargo şirketine kargoyu verdirtebilirsiniz.


7. Getirilemeyen yasak ürünler listesi

  • Gıda, Kozmetik, Vitamin hapları ve İlaçlar
  • Airsoft silahlar
  • Kesici aletler
  • Cep telefonu ve IMEI numarası olan, SIM Kart takılabilen her türlü cihaz
  • Orta ve yüksek seviye DSLR fotoğraf makineleri ve kısmi olarak yüksek seviye objektifleri

8. Türkiyede garantisi mevcut olan firmalar yani ulusal garanti
  • Razer
  • Evga
  • Corsair
  • Sandisk
  • Crucial

9. Ek bilgiler
Eğer alacağınız ürünün şimdiye kadar en az ne kadar olduğunu öğrenmek istiyor ve indirimleri görmek istiyorsanız bu siteye giriyorsunuz, ardından ürünün Amazon linkini yazıyorsunuz ve size son bir yılda değişen değerleri grafiksel olarak ne kadara düşmüş ve yükselmiş olduysa gösteriyor.

Amazon price tracker, Amazon price history charts, price watches, and price drop alerts. | camelcamelcamel.com

Ürünü arattırıp linke girdikten sonra üst tarafta Amazon'un sağındaki $ kısmına istediğiniz miktarı girdiğinizde sağ tarafta mail adresinizi veya Twitter adresinizi verdiğinizde o paraya düştümü site size mail olarak gönderiyor.

**Camelcamelcamel Google Chrome Eklentisi

chrome.google.com: The Camelizer - Amazon Price Tracker - Chrome Web Store

Bunu eklenti olarak Google Chrome'a ekledikten sonra Amazon üzerinde herhangi bir ürüne girip sağ üstteki Camelizer ikonuna tıkladığınızda size ürünün geçmiş değerlerini gösteriyor.​
 
Yazilarin alinti oldugunu belirtseydin daha iyi olabilirdi.

Hangi yazının alıntı olduğunu ima ediyorsunuz? Bunun için saatlerini verdim ve alıntı yazı yok. Ha eğer şundan bahsediyorsanız ki, sen veya ben bizim satın almak için yapacağımız işlemler bellidir ve bunu başka nasıl yazabilirdim? Başkasının bu işlemleri yapmak için anlattığı şeylerin benimkiyle aynı olmasının nesi garip geldi size? Öyle direk konuya girip alıntı yazdığını belirtseydin diyeceğine bana kalırsa emeğe saygınız olsun.
 
Haklisin dogru seyi yazman baskasindan alinti yaptigini gostermez. Fakat konunun belirli yerleri yani alinti yaptigini soyledigim yerler seninki ile harfi harfine ayni. Sansa bak sirasi bile ayni bunlar hep sans. Ayrica emege saygidan bahsediyorsun fakat baska rehberden alinti yapip bunu belirtmiyorsun. Kucuk bir celiski var sanki.

Neyse daha fazla uzatmiyim. Sonucta baskasinin hakkini benim savunmamam gerekiyor. Bilmiyen arkadaslar icin faydalanabilen bir rehber. Sonucta bilgi bilgidir.
 
Harfi harfine alıntı olan yeri gösterinde hocam bende bir bakıyım gerçekten alıntımıymış. Bir rehber konusu açacakken sağdan soldan faydalanmak suç olduysa bir şey diyemeyeceğim. Ancak harfi harfine aldığım hiç bir yer yok, bunu bilmenizi isterim. O zaman Amazon'un kendisinden faydalandığım içinde Amazon'dan alıntıdır yazmalıydım size göre, doğru mu?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı