1.0 Turbo Motor vs 1.4 Motor

Sırf vergiden kısıp satmak için milletin gözünün içine "TURBO" "TURBO" diye sokuldu. Aynı segment araçlarda hayal kırıklığı 1.0 motor.
 
İbiza 1.0tsi dsg ve focus 1.0 125hp deneyimleme fırsatım oldu gayet de alınası araçlar, hacmin ufak olmasına bakmayın yolda gördüğünüz çoğu arabayı da üzer ve turbo sebepli gaza ne kadar basıyorsanız o kadar yakıt artıyor, ufak diye az yakıyor izlenimi oluşmasın. Sakin kullanımda da güzel değerler veriyorlar, atmosferik araba 2.0 aşağısı olmayacak ki tadı olsun 1.4 atmosferik devri bitti artık.
 
Fiat Egea için konuşursak 1.0 Firefly vs 1.4 Fire motor olur karşılaştırma.
Normalde her zaman küçük hacimli turbo motorları savunurum fakat fiyat farkı çok fazla.
Onun yerine çoğu insan hem fiyatı hem LPG uyumunu göz önünde bulundurarak 1.4 Fire motoru tercih ediyor. Türkiye şartlarında böylesi daha mantıklı gibi. Şehir içi kullanımda veya dağ bayır tırmanılmayan şehirler arası kullanımda ekonomik bir çözüm olabilir.
 
Eski, düşük hacimli atmosferik almayın. Dusuk hacimli turbo motorlar daha avantajlı.

Bir tek omur konusunda soru işaretleri var, onu da uzun kullanım testlerinde görürüz.

Ömür konusunda benim de şüphelerim yok değil. Özellikle düşük hacimli motorlar, İstanbul gibi şehirler için ideal duruyor. Ancak İstanbul, arabayı yoran bir şehir. Böyle bir yerde Turbo ömrü ne olur, Turboya ne derece dikkat edilmeli, bunlar bir soru işareti.

Her TSI motor kullanan kişinin aklındadır mesela. Turboya iyi bakmasına, bakımlarını aksatmamasına rağmen acaba arıza yapar mı, arıza yaparsa ne kadar tutar, pahalı olur mu diye.

Kullanımı arttıkça göreceğiz.
 
Turbolu araç bakımlı ve doğru kullanılırsa her türlü şehir içinde atmosferik motorları geride bırakır. Atmosferik 4 silindir, 3 silindir turboya göre otobanda daha iyidir ama şehir içinde özellikle rampalarda bayıyor. Yeni teknolojiye önem vermek mantıklı.
 
Böyle bir yerde Turbo ömrü ne olur, Turboya ne derece dikkat edilmeli, bunlar bir soru işareti.
Düşük hacim + yüksek beygir + turbo kombosu ile kısa vadede özellike şehir içinde (ara hızlanmalar, sollamalar vs.) kullanıcıyı memnun edecek bir performans yakalansa da uzun dönemde (Türkiye'de insanların 5 yılda bir araç değiştiremediğini düşündüğümüzde) üzebilir.

Yine de bu araçlar sıfır alındığında ve bakımları zamanında yaptırıldığında kullanıcısını tatmin edecek performans ve ömür sergiler sanırım. Ecoboost motorlar ödül almıştı mesela, bütçe daha yükseğine yetmiyorsa bakılabilir bu motorlara.
 
Benim küçük hacimle derdim yok ancak 3 silindirle derdim var. 0.9 TCe, 1.0 TCe, 1.0 TSI, 1.0 Firefly bunların hepsi 3 silindir. Ustası yok, anlayanı yok. Beni düşündüren kısım bu.
 
Benim küçük hacimle derdim yok ancak 3 silindirle derdim var. 0.9 TCe, 1.0 TCe, 1.0 TSI, 1.0 Firefly bunların hepsi 3 silindir. Ustası yok, anlayanı yok. Beni düşündüren kısım bu.

Normalde bunu düşünmememiz lazım ama yetkili servisler sağ olsun, saçma faiş fiyatları yüzünden insan başka alternatiflere yöneliyor. E, başka alternatifler de, gelişen teknolojilere ayak uyduramayabiliyor.

Motorda kullanıan parçaların sağlamlığı nasıl, kalitesi nasıl bunlar da önemli. Özellikle Turbo motorlar, boylarından büyük işler yapmaya çalışıyorlar. Burada parça ve işçilik kalitesi, normal bir motora göre daha ön plana çıkıyor...
 
Kesinlikle öyle. Zaten aşırı beslemeli motorlar da bu basınca göre tasarlanıyor. Bu konuda sıkıntı olacağını sanmasam da bir aracı 150 bin KM'ye geldikten sonra kim servise götürüyor ki? Bir de bu kadar yaygınlaştıktan sonra elbette çok fazla insan da sanayiyi tercih edecektir. İş bilmeyen ustaların elinde kim bilir neler çekecek bu 3 silindirler. :D :D
 

Geri
Yukarı