Size özel bir rehberimiz var ozaman:
Forumda az çok vakit geçiren birisi bu modelin ne olduğunu anlamıştır, bu konuda kronik sorunlu deyip geçiştirmektense SSD Plus modelinin neden alınmaması gerektiğini biraz da teknik açıdan açıklamak istiyorum. Yaşattığı sorunlara da değineceğim tabii ki bir kısımda. SanDisk'in en giriş seviye...
www.technopat.net
Bu da canlı kanıtı:
Eki Görüntüle 2405566
Bir markayı sevebilirsiniz ama kötüsü, iyisi ile bilmenizi ve gerektiği zaman ondan vaz geçmenizi her daim öneririm. Markaların herzaman rezillikleri vardır ama kör olursanız sıkıntı olur.
3D Ultra modelleri sorunsuz modeller, onlar hakkında bir sıkıntı yok ama SSD Plus yüksek olasılıkla bozuk çıkıyor. 2TB modeli DRAM'e sahip ve farklı kontrolcü kullandığı söyleyenler var, sorun çıkarmamasının sebebi bu olabilir muhtemel. Ayrıca QLC olan bir varyantı var, QLC = kötü.
Gerçekten görmüş değildim bu güne kadar. Takip ettiğim ilk yerli forum bu (iki ay olmadı daha), takip ettiğim yabancı forumlarda da hiç rastlamadım geçmişte. Hiçbir sorun yaşamayınca tabi insan detaylı araştırma da yapmıyor, dolayısı ile bunlardan uzak kalmışım.
Aslında hiçbir zaman performans öncelikli olmadım, ortalama/ortalama altı bir performansı olduğunu bilerek, uygun fiyatlı olduğu için ve markaya güvenerek aldım hep. İlk 128/256 MB kapasiteli flashlarımdan, fotoğraf makinası ve CNC tezgahlarda kullandığım compact flash kartlara kadar 20 senedir kullandığım marka sonuçta.
Demek ki cidden çok şanslıyım, aşağıdaki cihazların hepsi aktif ve hiç ama hiç veri kaybı/okumama/kitlenme türü en ufak bir sorun yaşamadım (çok şükür).
Özellikle bu disklerin popüler olduğu 2020-22 arasını yabancı bir kaç forumda hızlıca araştırdığımda bazı şikayet ve raporlar gördüm. Hatta birisi iyice derine inmiş, voltajda dalgalanma ve ani piklere diğer bilinen markalara oranla çok daha hassas olduklarını da laboratuvar şartlarında belirlemiş (RAID 1 olarak kullandığı iki disk aynı anda çökünce dellenmiş adam). Demek ki var bir şeyler, her ne kadar "rezil bu alınmaz hep bozuk çıkıyor" noktasında bir duruma rastlamamış olsam da (Kingston'ın bir modeli ve WD Green için açık ara daha yoğun şikayetler gördüm örneğin).
Esas sorun bu 240 olanlarda anladığım kadarıyla. 240 GB olanların 4 adedi, 4 ila 6 sene iki ayrı bilgisayarda aktif olarak kullanıldıktan sonra harici oldu, şu an harcıalem veri transferi işlerinde kullanıyorum. 1 adedi ilk alındığından beri yani 5-6 senedir harici, veri transferi ve multiboot başlatma diski olarak kullanılıyor (ZALMAN). 1 adet 240 ise 7 senedir aktif olarak HTPC'ye takılı (kullanımı seyrek ama). Bütün bunların arasında sağlığı 95% altına düşen ya da diğer parametrelerinde can sıkıcı rakamlar olan bir tane bile yok.
Şeytanın avukatlığı adına şunlar da gelmiyor değil aklıma. Teknik olarak eski teknoloji ve/veya yavaş olmalarına bir lafım yok ama güvenilirlik konusunda başka ihtimaller de mümkün olabilir mi? Ben sahte Sandisk SSD ile kendim uğraşmak zorunda kaldım ve araştırdığımda sahtesinin özellikle ülkemizde çok sık rastlanıldığını gördüm. İki ürünü yan yana koymayınca anlamak da çok zor, bizzat tecrübe ettim. Acaba bu problem yaşayanlar (öldü, veri gitti, mavi ekran verdi vb.) orijinal ürün mü kullanıyorlardı?
Neyse bundan sonra "ben çok kullandım sorun yaşamadım ama sorunlu olduğu konusunda uyarılar var" diye yaparım yorumlarımı.
Bir de hocam, markayı seversem kullanırım ama yeri gelirse anında satarım, hiç utanmam, hiç sıkıntı duymam
480GB ve 2TB olanlar konusunda bir geri bildirim var mı acaba? Bunlar biraz kritik kullanımda şu an (hoş her şeyim yedekli, ama boş yere iş çıkarır)