1.000 TL ekran kartları neden 8.000 TL?

9 aydır mağarada mıydınız hocam...

Ne alaka birader takip ediyorum sistem toplamaya karar verdim Ryzen 5'li işlemci, Bm anakartı, RAM falan 3000 4000 bin miktara çıkıyor tamam her şey normal diyorsun ekran kartı ekleyince fiyat 1000 bine kadar çıkıyor. Yani ekran kartı sistem toplamanı engelliyor resmen 1000 liraya ekran kartı kalmamış 1030 serisini 1000 liraya satıyorlar :D
 
Basit ekonomi, arz-talep dengesi bozulursa ya fiyatlar artar ya da azalır. Ki burda mining yapma amacıyla ekran kartlarına talep patlaması olduğunu ve arzın buna cevap veremediği için fiyatların arttığını söyleyebiliriz. Buna ek olarak doların artışı, kâr maksimizasyonu peşinde koşan (fırsatçılık) stok yapan hınzırların varlığı bozulan dengeye bir darbe daha vurarak makası iyice açtı.. Tek bir sebebe bağlayamayız bir çok neden var.
 
Şuraya göz yaşartan bir fotoğraf bırakayım.
IMG_20210909_163216.jpg

2020 başlarında monitör, klavye, mouse, kulaklık dahil yani full sistemi 3500 TL olarak topladım. 2019 Kasım'da toplamaya başladım. Full indirimleri kovaladim. Şuanda 3500'e ekran kartı yok. Bu arada kart RX 580 yazmayı unutmuşum.
 
İşte 9 aydır böyle bu durum da o yüzden dedim, takip ediyorsanız şaşırmanız garip. Hazır sistemlere yönelmeniz lazım bu devirde. Veya 2. el GTX 970 1050 Ti gibi kartlar alınabilir anca.

Kankam biraz geride kalmış olabilirim bunun nedeni ise mağarada olmam değil askerde olmamdı 3 ay önce geldim askerden gelir gelmez de işe girdim. Mecbur mesai paralarını biriktirerek peşin hazır sistem almak yapacak bir şey yok.
 
Mining'cilerin bol miktarda satın alması, Corona'dan kaynaklı üretim azlığı, üreticilerin yaşadığı çip sıkıntısı, bizim gibi ülkelerin yaşadığı kur sıkıntısı, alta kalanın canı sıksın anlayışı, kurtululuşu vergide bulan yönetim anlayışı vs gibi nedenlerden ötürü 3-5 ve daha fazla kat katlanarak arttı.

Yapılması gereken, ne sıfırını ne de ikinci elini almamak. Lakin elimizdekilerde bozulursa o zaman sıkıntı işte. Garantisiz, kaç yıllık kartlara ederinin 2-3 katını mı vermek; piyasada bulunmayan ama tek tük çıkan yeni kartlara dünyanın parasını mı vermek...
 
Kankam biraz geride kalmış olabilirim bunun nedeni ise mağarada olmam değil askerde olmamdı 3 ay önce geldim askerden gelir gelmez de işe girdim. Mecbur mesai paralarını biriktirerek peşin hazır sistem almak yapacak bir şey yok.

Maalesef üretim sıkıntısı ve üretilebilen kartların da miningcilerin kapışması sonucu fiyatlar çok arttı. En iyisi hazır sistem almak şu anlık için.


2020 başlarında monitör, klavye, mouse, kulaklık dahil yani full sistemi 3500 TL olarak topladım. 2019 Kasım'da toplamaya başladım. Full indirimleri kovaladim. Şuanda 3500'e ekran kartı yok.
Ben de 2 sene önce bu zamanlar RX 590'ı 1300'e almıştım, DMC 5 hediyeli :d Mart'ta 5000'e sattım.
 
Başlangıçtaki amaç diğer arkadaş ve hocalarımızın da dediği gibi mining için arttı ama bu tarafta KDV+Gümrük Vergisi+ Cart Vergisi + Curt Vergisiyle bu seviyeye ulaşmış durumda.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı