1.2v RAM'in yanına 1.35v RAM takılır mı?

Batu_26

Kilopat
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Merhaba sosyal. Şu an bilgisayarımda Corsair Vengeance LPX 2666MHz CL16 2x8 16 GB RAM Kiti'nin sadece 8 GB'lık kısmı takılı. Diğer 8 GB'lık çubuğa sahip değilim. Günümüzde 8 GB yetersiz kaldığı için elimdekinin yanına 8 GB RAM ekleme yapmak istiyorum ama bendeki gibi kit maksatlı üretilmiş bir RAM'e piyasada eş bulmak neredeyse olanaksız.

İnternette yaptığım araştırmada bütçeme ve isteklerime uygun bu ürünü buldum ve almaya karar verdim. İki RAM'de Corsair marka ve ikisi de CL16 ama şöyle bir konu var; bilgisayarımdaki RAM'im 1.2v ve 2666MHz, almak istediğim RAM ise 1.35v ve 3200MHz değerlerinde çalışıyor. Frekans konusunda sıkıntı çıkartmayacağını ve ikisinin de 2666MHz'de çalışacağını biliyorum fakat bu voltaj konusu aklımda büyük soru işaretleri yarattı.

Başlıkta da belirttiğim gibi, 1.2v RAM yanına 1.35v RAM takılır mı? Uyum sorunu yaşanır mı?

sistemim:
  • İşlemci: Intel Core i3 8100.
  • Ekran kartı: ASUS Expedition GTX 1050 Ti 4 GB OC.
  • RAM: Corsair Vengeance DDR4 8 GB 2666MHz.
  • Anakart: MSI Z370-A Pro.
  • PSU: Raidmax thunder 735W 80+ Bronze RGB.
  • SSD: Western Digital Green 120 GB.
  • HDD: Seagate Barracuda 2TB 7200 RPM.

Son düzenleyen: Moderatör:
Biraz araştırdım anladığım kadarıyla kesin olarak bilmenin yolu yok çünkü anakarta göre değişiyor. Büyük ihtimalle voltajı 1.35V olarak alacak. Bu da diğer 1.2V ile çalışan RAM'iniz fazla voltaj ile çalışması demek. Yinede sorun olacağına inanmıyorum çünkü DDR4 RAM'ler (en azından masaüstü versiyonları) 1.4V'a kadar güvenli bir şekilde çalışabiliyor. Bir diğer ihtimal de 1.2V ile çalışmaya devam etmesi, bu durumda manüel voltaj ayarı yapmanız gerekecek çünkü stabilizasyon sorunu yaşayabilirsiniz.

Kit şeklinde olmayan, ayrı ayrı alınmış RAM'ler, CL'si ve MHz'si uysa bile sıkıntı yaşatabiliyor. @MissionTroll'un dediği gibi volt durumu gerçekten bir bilinmez.
Ben laptopta 2400Mhz CL17 8GB RAM ekleyip marka karıştırınca sorun olmamıştı şimdi düşününce alırken voltajlarına dikkat etmemiştim şans olmuş :D

2666 mhz'de yeni raminizde 1.2v ile çalışacaktır. Belirtilen 1.35v ise xmp 3200 mhz modu için geçerli. Ayrıca çift kanal bellek avantajından sorunsuz faydalanmak için ya aynı ramden alın yada elinizdeki ramide satıp 2x8 kit ram alın.

Bu kombinasyonu daha önce yapmıştım. 1.2v yapınca iki RAM de 2800Mhz ve altında çalışıyordu. Ancak voltajı 1.35v yaptığımda iki RAM'i de 3200Mhz olarak kullanabiliyordum. Bu da şu oluyor 266Mhz olan RAM'in overclock olacak veya 3200Mhz RAM'in underclock olacak. Tercih senin.

Ram modellerinize baktım @kino arkadaşımızında dediği gibi xmp 3200 mhz seçip ramlerinizi kullanmayı deneyebilirsiniz, en kötü ihtimalle xmp 2666 seçip kullanırsınız. Belirttiğiniz ramler aynı serinin aynı marka bellek modülü kullanan modelleri çift kanal kullanımında sıkıntı olacağını sanmıyorum. Bendede aynı serinin 3000 mhz ve 3200 mhz lik iki farklı modeli var 3200 mhz de sorunsuzca çift kanal kullanıyorum.

@Batu_26 Hemen şimdi mevcut raminizi önce 3000 mhz xmp ile sonrasındada 3200 mhz xmp ile deneyebilirsiniz. Xmp'de seçeneklerinizde geçikme değerleri mevcut ise 16 ile başlayanı seçin.

@Batu_26 Hemen şimdi mevcut raminizi önce 3000 mhz xmp ile sonrasındada 3200 mhz xmp ile deneyebilirsiniz. Xmp'de seçeneklerinizde geçikme değerleri mevcut ise 16 ile başlayanı seçin.
@Otirix BIOS'tan DRAM Frequency ayarını Auto'dan DDR4-3200 (24x100.00x1.33) şeklinde değiştirdim ve görev yöneticisinden kontrol ettiğimde 3200Mhz gösteriyor. Olmuş galiba.

Düzenleme: PC 3200Mhz'de 3 kere mavi ekran verdi, şu an 2933Mhz'ye aldım ve masaüstüne ulaşabildim. Birkaç kez yeniden başlattım ve bu sefer mavi ekran vermedi. Galiba 3200 fazla geldi 😀

Dosya Ekleri

• 2021-09-16-15.21.15.jpeg
    2021-09-16-15.21.15.jpeg
    104,4 KB · Görüntüleme: 149
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı