Çözüldü 1 dakika içinde piston başına düşen patlama sayısı ve piston hareketi nasıl hesaplanır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

HackHita

Hectopat
Daha fazla  
Ben mühendislik üzerine kariyer çizmeye çalışan biri olarak bu soruyu soruyorum büyük ihtimalle kimse cevap vermez ama okuyan ve ilgi gösteren herkese çok teşekkür ederim.

6 silindirli bir arabada 1000 devirde 1 dakika içinde piston başına düşen patlama sayısı ve piston hareketi nasıl hesaplanır?

Çözüm
1000 devir demek motor milinin 1 dakikada 1000 kere dönmesi demek. 4 zamanlı motorlarda her piston 2 dönmede 1 patlıyor, bu da piston başına 500 patlama demek. Böyle değil mi? Piston sayısı piston başına düşen patlama sayısını değiştirmez sonuçta.
Allah yolunuzu açık etsin umarım hayatınızda istediğiniz yere gelebilirsiniz bu denli güzel sohbet için ayrıyeten teşekkür edip iyi geceler diliyorum.

Buldum efendim kendim mantık kurdum ve düşündüm krank milinin dönerkenki ölçü birimi RPM dakika bölü attığı tur şimdi araba rolentideyken 1000 RPM alırsa 1000/60"tan 1 saniyede attığı turu buluruz bu da 16,66666666666667 bu bir saniyede yaklaşık olarak 16,5 tur demektir araç pistonundaki yanma zamanına baktığımız anda ilk gördüğümüz şey aracın 4 zamanlı oluşu zamanlamaya baktığımızda patlamdan alırsak patlatıldığı anda piston iner egzoz gazı atılmak için piston yukarı çıkar çıktığı anda tekrardan yakıtı emmek için aşağı iner ve inerken sıkıştırmak için tekrar yukarı çıkar sonuç olarak 1 patlamanın gerçekleşmesi için 2 kez aşağı yukarı hareket yapar 16,66666666666667 sayısını 2'ye bölersek sonuç 8,333333333333333 olarak karşımıza çıkıyor düz hesap saniyenin 1000'de biri ile hesap yaptığımızı farz edelim 8,333 333'lük kısmı saniyede yaptığı toplam ileri ve geri hareketine bakarsak 2 in-çık hareketi yapıyor ise 4 hareket yapıyor demektir 1000/4ten 250 buluruz 333-250 = 83 yapar 250/83 ise yaklaşık 3 sonucunu verir yanı 8 hareket yapılır 9. yanma gerçekleştiği anda 10. yanmanın 3/1 tamamlandığı anda 1000 devir çevrilmiş olur 1000 deviri tek piston çevirdiği anda saniyede 8,333333 yanma yapar bu da söylediğim gibi 10x3/1 işleminden geçiyor elimizde 10 palama ve 3/1 patlama var patlamanın 4 evreden oluştuğunu farz edersek virgülden sonraki hesap için 4/3 X 3 işlemini yapmalıyız pardon bir hesap hatası yaptım 10/3 olmalıymış bu da 4/3 işlemini yapmamız gerekiyor sonuç 1,33 hareket demektir 10 patlamada her patlama başına 4 hareket olduğundan 40 hareket gerçekleşir 41,33 harekete tekabül eder ben 6 silindir kullandığımdan 41,333333333333/6 işlemini yaparsam eğer piston başına düşen saniye başı hareketi bulmuş olurum bu da sonuç olarak 6,888888888833333 demektir bunu da 4E bölüp patlamayı bulursak eğer 1,722222222220833 patlama yapar hareketine bakılacak olursa krank çevirmesine bakılırsak elimde 2 adet sonuç oluyor 1.si 1,722222222220833 2.si 3,444444444441667 bunlardan hangisi doğru bilmiyorum fakat bana 2.si daha doğru geldi 2.sini doğru far edersek patlama ve zamanını bulmak için her türlü 1. sonuca çıkacak 1,722 üzerinden devam edersek eğer 1 patlama yapılmış 1. evreyi patlama olarak aldık her bir evre 0,250 olduğunu daha önce bulmuştuk 72222/250 işlemini yapıp aşamasını da bulmuş olacağız sonuç 2,888 bu da emme gaz atılmış emmenin de 10/8,88 kısmı tamamlanmış demektir umarım doğru sonuca ulaşmışımdır. Biraz uzun oldu kusura bakmayın.
1000 devir demek motor milinin 1 dakikada 1000 kere dönmesi demek. 4 zamanlı motorlarda her piston 2 dönmede 1 patlıyor, bu da piston başına 500 patlama demek. Böyle değil mi? Piston sayısı piston başına düşen patlama sayısını değiştirmez sonuçta.

Yanlış o zaman neden birçok silindir kullanılıyor sıra önemli olan eğer silindir sayısı arttırılırsa silindir başına düşen stres azalır. Motor daha da devir çevirebilir ve üstelik diğer motorlarda değişim sağlamıyorsa bile benim motorumda sağlayacak çünkü dünyada bile var olmayan dirsekli bir krank sistemi hazırladım 1 tur dönmesi için 1 tur çevirmesine gerek kalmayan bir sistem ve üstelik o zaman tek silindirli motor 4000 devir çevirirken 16 silindirli yarış arabası motorları enden 15bin devir çeviriyor aynı sistemi 1 silindirliye koy bir de 2 silindirliye çevireceği devir ve stres azalır 1 silindirli motor 1000RPM için silindir başına 16, 6-2 patlama gerçekleşirken sen yükü ikiye böler isen bak bakalım nasıl değişiyor. Bilip bilmeden konuşmayın ha inanmıyor musun git bak orada mühendislik neredeyse tüm hesaplamalar var işin içine strokslar ölü noktalar ve yerçekimine kadar hatta g kuvvetleri eğilimler miller işin potansiyelden kinetik kuvvetlerine kadar tüm hesapları yapardım ama daha da seni dibe batırmamak için susmayı tercih edeceğim.
Bu arada söylediklerim yanlış ise bile ki söylediğim her şey doğru bundan adım gibi eminim işlemler bunu söylüyor ciddi ciddi yanlışsa bile benim tasarladığım krank sistemi için her şey doğru çünkü tamamen bağımsız bir sistem anlatabiliyor muyum? 😀
Ne de olsa bir mühendis kolay yetişmiyor. 😎

Son düzenleme:
Artı -5 Eksi
Yanlış o zaman neden birçok silindir kullanılıyor sıra önemli olan eğer silindir sayısı arttırılırsa silindir başına düşen stres azalır. Motor daha da devir çevirebilir ve üstelik diğer motorlarda değişim sağlamıyorsa bile benim motorumda sağlayacak çünkü dünyada bile var olmayan dirsekli bir krank sistemi hazırladım 1 tur dönmesi için 1 tur çevirmesine gerek kalmayan bir sistem ve üstelik o zaman tek silindirli motor 4000 devir çevirirken 16 silindirli yarış arabası motorları enden 15bin devir çeviriyor aynı sistemi 1 silindirliye koy bir de 2 silindirliye çevireceği devir ve stres azalır 1 silindirli motor 1000RPM için silindir başına 16, 6-2 patlama gerçekleşirken sen yükü ikiye böler isen bak bakalım nasıl değişiyor. Bilip bilmeden konuşmayın ha inanmıyor musun git bak orada mühendislik neredeyse tüm hesaplamalar var işin içine strokslar ölü noktalar ve yerçekimine kadar hatta g kuvvetleri eğilimler miller işin potansiyelden kinetik kuvvetlerine kadar tüm hesapları yapardım ama daha da seni dibe batırmamak için susmayı tercih edeceğim.
Bu arada söylediklerim yanlış ise bile ki söylediğim her şey doğru bundan adım gibi eminim işlemler bunu söylüyor ciddi ciddi yanlışsa bile benim tasarladığım krank sistemi için her şey doğru çünkü tamamen bağımsız bir sistem anlatabiliyor muyum? 😀
Ne de olsa bir mühendis kolay yetişmiyor. 😎
İyi, bunu biz de biliyoruz. Dediğin gibi; STRES azalıyor, piston başına patlama sayısı değil. Piston artarsa yola karşı koyulan direnç de o kadar artar; devir sayısı artmaz, devire ulaşma kolaylığı artar. Patlama sayısı yine aynı kısaca.

Sorduğun sorunun cevabını verdim, verdiğim cevaba yanlış deyip sorduğun sorudan alakasız cevap veriyorsun. Bir de ne bu "Siz bilmezsiniz, ben bilirim." havaları? Lütfen saygı çerçevesinde konuşalım.

Aga dakikada 1k biraz fazla değil mi ya? Mil çıkarsa araba 22k hasar kaydı alacak.

Hocam tamamen bilmediğimden soruyorum, güzel açıklamışsınız fakat kafama takılan,
Pistonların hareket mesafesi ve çapı, dönme süresine etki etmez mi?

Hocam tamamen bilmediğimden soruyorum, güzel açıklamışsınız fakat kafama takılan,

Hocam orası motorun tasarımına giriyor, bütün olarak ele almak gerekli. Misal piston hareket mesafesini azaltırsan motorun torku muhtelemen azalır ancak çıkabileceği maksimum devir artabilir gibi. 1000 devir çeviren benzer yapıdaki motorların piston hareketleri benzerdir. Benzer motordan kastım uçak motoru ile araba motorunun kıyaslanmamasıdır.

@Ellie Williams basit sorunuzu güzelce cevaplamış. Saçma ve uzun hesaplar (ki hesap bile değiller) yaparak ömrünüzü geçirebilirsiniz. Olgu karşısında hala itiraz eden kişilerden uzak durmayı hepinize tavsiye ediyorum. Bir de usta olduğunu belirtip yalan söyleyenlerden uzak durursanız daha da iyi olur.

Ne olarak bunları konuşuyorsun mühendis olarak mı?
Evet, mühendis olarak konuşuyorum. Sizin gibi sıfır emisyonlu araç hayalleriyle yaşamıyorum. Sıfır egzoz emisyonu istiyorsanız kolay, elektrik motoru kullanın. İçten yanmalı motorla sıfır egzoz emisyonu istiyorsanız egzoz valfine ağzınızı dayayabilirsiniz.

Etmez. Devir zaten süreyi ifade ediyor.

Hocam orası motorun tasarımına giriyor, bütün olarak ele almak gerekli. Misal piston hareket mesafesini azaltırsan motorun torku muhtelemen azalır ancak çıkabileceği maksimum devir artabilir gibi. 1000 devir çeviren benzer yapıdaki motorların piston hareketleri benzerdir. Benzer motordan kastım uçak motoru ile araba motorunun kıyaslanmamasıdır.
Etmez. Devir zaten süreyi ifade ediyor.

Teşekkür ederim, soruyu sorarken devir/dk olduğunu atlamışım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı