1. dünya savaşında Almanların kaybetmesindeki sebepler

ahmet_kıran

Hectopat
Katılım
14 Şubat 2022
Mesajlar
1.739
Çözümler
7
Yer
Türkiye
Herkesin bahsettiği gibi merkezi güçlerin (almanların) 1. dünya savaşını kaybetmesini Amerika'nın savaşa girmesi sanıyor. Bence almanların kaybetme sebebi o değildir.
1. sebep: Güçsüz müttefikler.
Güçsüz müteffikler örneğin osmanlı imparatorluğu gibi. Balkan savaşlarında yenik düşüp kötü durumda olan osmanlı devletin önemli adamlarının savaşa girmesini desteklediği için girmiştir. Buna örnek olarak Bulgaristan, Avusturya Macaristan imparatorluğu.
2. sebep: Tüm dünyayla savaşta olmak.
Biliyosunuz almanlar 2. dünya savaşında olduğu gibide bütün dünyayla savaştaydı. Kanada'dan tutun Nepal, bhutana kadar herkesle düşmandı.
-------------------------------------------------------------
Şu anlık aklıma gelen sebepler bunlar. Sizce almanların kaybetmesinin sebebi nelerdir?
(Bence almanlar savaşı cephede değil masada kaybetti.)
 
Kötü yönetim. Adamlar yenildiler fakat sonra bir anda tek başlarına yıktılar, bu da iyi bir yönetimle oldu fakat çok sürdürülebilir değildi tabi ki. Şu anda da hala iyiler 2 büyük savaş kaybetmiş olmalarına rağmen.

Güçsüz müttefik teorisine katılmıyorum çünkü istedikleri tam olarak bu değildi. Çoğu ülke savaş başlamadan taraf değişti ve bu şekilde girmek zorunda kaldılar. Osmanlı ise bir paşanın gazına geldi diyebiliriz, ya batacaktı ya çıkacaktı, battı. O sistem de çok sürdürülebilir değildi(monarşi gibi), o savaş bütün milletlere yeni bir çağın başladığını söyledi adeta. Bu şekilde krallıklar da bir bir yok oldu zaten.
 
Alman halkı zeki, üretken, çalışkan ve azimli olmuştur hep. Fakat bu potansiyelleri zamanın liderlerince boşa harcandı. Bu önceki dönemlerde de böyleydi, birinci dünya savaşında da, ikinci dünya savaşında da... Binlerce aslandan oluşan bir orduya sahip olsanız bile onları yönetemedikten sonra iki kartala bile yenik düşersiniz.
 
İlk savaşı değerlendirecek olursak. Almanların kaybetmesinin en büyük sebebi Fransa ve Rusya'yı aynı anda karşısına almasındadır. Schliffen planı olarakta adlandırılan bu hata Fransa'nın çok kısa bir süre içerisinde yenileceği ön görüyordu. Almanların kaybetmesinin en büyük sebebi rakiplerini küçümsemesi idi. Fransa'yı en geç 4 5 ay içinde ekarte edebileceğini düşünüyordu. Ancak savaş neredeyse 4,5 yıl sürdü. Almanlar bu hatalarının farkına varmış olacak ki ikinci savaşta önce SSCB ile anlaşıp sonra Fransa'ya saldırıyor.

Güçsüz müttefikleri sözünüze de karşı çıkmak istiyorum. Sadece Sultanın teokratik (halifelik) gücünü kullanarak İngilizlerin Hindistan gibi Müslüman sömürgelerinde isyan çıkartmak için Osmanlı savaşa dahil edildi. Osmanlı'nın birçok birliği Alman generaller tarafından sadece gereksiz saldırılar ile eritilip yok edildi. Ancak bahsi geçen halifeliği zerrece etkisi olmadı. Osmanlı birlikleri bizzat Almanların da şaşıracağı şekilde Çanakkale'den geçişe izin vermedi. Ekonomik ve iç sorunlarla bunalan Rusya savaştan çekilmek zorunda kaldı.

İkinci savaşın kaybedilmesi deki sebep:
Almanların yenilmesinde birçok etmen var. İlk olarak kısaca bir özet geçelim. İtalyanların Yunanistan karşısında yenilmesi ve Almanların Yunanistan'ı ele geçirerek Türkiye sınırına kadar gelmesi. Hitler burada bir seçim yapmak zorundaydı. Türkiye'ye mi saldırmalı yoksa Polonya'yı birlikte kuşattıkları sözde dostu olan SSCB'ye mi saldırmalıydı? Hitler SSCB'nin öyle ya da böyle kaldırılması gerektiğini düşünüyordu ki aralarında Romanya gibi Avrupa'daki petrol çıkan tek ülkenin nüfuz mücadelesi vardı. Fransa'nın da ekarte edilmesiyle Hitler SSCB üzerine yürüdü ancak günümüzde Rusya'nın da yaşadığı bir sebepten dolayı çok yavaş ilerledi. Ukrayna toprakları taşsız yumuşak verimli topraklardan oluşmakta. Saldırıyı başlattıkları dönem ise Mayıs Haziran ayrılarına gelmekteydi. Eriyen kar suları taşsız olan toprağı balçık haline getirerek Alman tanklarını balçığa batmasına sebep oldu. Führer'in Yıldırım orduları bu yavaşlamadan dolayı savaşı bitirmekte gecikti. Kış aylarına geldiğinde Almanlar hala kuşatmalarını sürdürüyordu. Ancak uygun giysi lojistik destek yoktu. Metal yığınların içinde Ukrayna-Rusya soğunun ne kadar etkili olabileceğini düşünürsek cidden Alman ordusu kış şartlarında aciz durumda kaldı. Hitler'in Stalin'in adını alan Stalingrad'ı kuşatarak almayı diretmesi (ki isminin verildiği şehri almak psikolojik baskı yapacaktı)Almanların en tecrübeli askerlerini yitirmesine sebep oldu. Daha sonraki süreçte de Alman çekilmesi başlıyor zaten.
Hitler'in Yıldırım tarruzları normal bir saldırıya göre çok daha fazla kayıp vermesine sebep oluyordu. Çünkü topyekün saldırı demekti. Özellikle SSCB karşısında geri çekilmesi bunu daha da belirginleştirdi.
 
Son düzenleme:
Merhaba,

2 ana nedeni bulunmaktadır.

1.'si 2 ana cephede savaşmaları gerekiyordu, savaş planına göre seferberlik anında hızlı hareket etmesi beklenmeyen Rusya cephesinde savunmada kalınacak, ağır tahkimat bulunan Fransa'ya doğrudan saldırı yapılmayacak ve Belçika üzerinden ana taarruz gerçekleştirilecek, sonra da Fransa başkenti ele geçirilerek Fransa'nın savaştan çekilmesi sağlanacaktı. Sonrasında da Rusya cephesine taarruz başlatılacaktı. İngiltere de son hedef olacaktı.

Bu plan kağıt üzerinde sorunsuz görünüyor, keza 2. Dünya Savaşı'nda neredeyse aynı plan gerçekleştirilmiş ve Fransa işgal edilmiştir.

1. Dünya Savaşı'na dönecek olursak, Almanya Fransa'nın 2 haftada ordusunu toplamasını bekliyor, Belçika'yı hızlıca yenip, kıyı şeridini güvene alıp bölgeye İngiltere'nin destek kuvvet yönlendirmemesini sağlamayı düşünüyordü. Planın başarıya ulaşabilmesi için yaklaşık 1,5 aylık bir sürede Fransa'nın savaştan çekilmesi gerekiyordu. Belçika'da beklenenin üzerinde direnişle karşılaşılması sonrasında İngiltere bölgeye destek kuvvet iletebilmiş, yıpratma savaşı başlamıştır. Bu noktada Almanya kaynak yetersizliğinden dolayı (2. neden), bu savaşta etkili olamamıştır.

ABD'nin savaşa girmesiyle birlikte savaşın süresi kısılmış ve müttefikleri taarruza geçmiştir.
 
1. sebep: Güçsüz müttefikler.
Güçsüz müteffikler örneğin osmanlı imparatorluğu gibi. Balkan savaşlarında yenik düşüp kötü durumda olan osmanlı devletin önemli adamlarının savaşa girmesini desteklediği için girmiştir. Buna örnek olarak Bulgaristan, Avusturya Macaristan imparatorluğu.
İlber Ortaylı'nın söylediğine göre Wilhelm kendisi Osmanlı ile ittifak olmak istedi. Elçi olarak Osmanlı'ya yolladığı kişi "Osmanlı çok güçsüz, bunlarla ittifak olunmaz." tarzında bir rapor verince Wilhelm'in o elçiyi azarlayıp "Ben seni fitne fesat ol diye yollamadım, onlarla aramızı iyi tut diye yolladım." tarzında bir cümlesi varmış. Ek olarak Osmanlı İmparatorluğu, Balkan Savaşları'ndan sonra kendisini gayet iyi toplamıştır. 1 sene sonra geç savaşa girse Osmanlı belki daha iyi sonuçlar elde edilecekti.
 
İlber Ortaylı'nın söylediğine göre Wilhelm kendisi Osmanlı ile ittifak olmak istedi. Elçi olarak Osmanlı'ya yolladığı kişi "Osmanlı çok güçsüz, bunlarla ittifak olunmaz." tarzında bir rapor verince Wilhelm'in o elçiyi azarlayıp "Ben seni fitne fesat ol diye yollamadım, onlarla aramızı iyi tut diye yolladım." tarzında bir cümlesi varmış. Ek olarak Osmanlı İmparatorluğu, Balkan Savaşları'ndan sonra kendisini gayet iyi toplamıştır. 1 sene sonra geç savaşa girse Osmanlı belki daha iyi sonuçlar elde edilecekti.
Osmanlı ordusu Balkan savaşlarından sonra hiçbir gücü kalmayacak konuma gelmiştir. O yüzden de hiçbir devlet Osmanlı'ya yanında istememiştir ki savaşın başlıca sebebi de Osmanlı topraklarının paylaşılması idi. Osmanlı birçok defa İngiltere, Fransa hatta düşmanı olan Rusya'ya yanlarında savaşmak için elçi göndermiştir ancak bu devletler Osmanlı ile anlaşmak istememiştir. Osmanlı Devleti bu dönemde demokratikleşme açısından da birkaç adım atmışsa da büyük devletler buna izin vermemiştir. İngiltere ve diğerlerinin Osmanlı'ya yanına almak istememelerinin en büyük sebebi Osmanlı' nın Müslüman dünyasındaki idol konumudur. Olası bir gelişim İngiliz sömürgesi olan Hindistan tarafından da uygulanıp İngilizlere karşı faaliyet yürütülmesine sebep olabilirdi. Enver Paşa'nın Alman yanlısı olup Osmanlı'yı bu yüzden Alman tarafında savaşa soktuğu görüşleri sorgulanmalıdır. Osmanlı neredeyse her devletin kapısına gitmiş ancak yukarıda saydığım sebeplerden ötürü ciddiyete dahi alınmamıştır. Savaş sonucu parçalanarak toprak bizzat kendisinindi (gizli anlaşmalara bakabilirsiniz) Osmanlı ortada kalmamak için taraf tutmalıydı ki bu da Almanya oldu. Almanya ile taraf olduk diye tamamen karşılıklı bir dostluk yapılmadı. Savaş sürecinde 2-3 yıl boyunca Almanlar yani müttefiklerimiz kapitülasyonların kaldırılmasını istemedi. Ancak savaşın son safhalarında mecbur kalıp bu kapitülasyonların kaldırdılar.
Şunu da eklemek istiyorum ki Almanların Osmanlı'ya yanında sadece sokmasının en büyük sebebi Halifenin Müslüman sömürgeler üzerindeki nüfuzuydu. Almanlar bunu kullanarak İngiltere' yi sömürgelerine yönlendirerek Fransa ve Rusya karşısında savaşmak istiyordu. Ancak halifenin nüfuzu hiçbir etki yapmadı. Aksine bitik denilen Osmanlı ordusu Çanakkale Zaferi ile gücünü kanıtladı. Rusya'da ihtilal olması ve savaştan çekilmesi Osmanlı'nın Kafkasya üzerinde ilerlemesini sağladı. Sonuç olarak bakarsak dünya İngiltere ve Fransa arasında dilediği gibi paylaştırıldı. Bu paylaşımın huzursuzluğu ise 2. Dünya savaşını ortaya çıkarttı.
 
Son düzenleme:
Binlerce danışmanı olan yöneticiler doğru hamleleri yapamadı siz klavye başından dünyayı fethediyorsunuz, afferim size.
Tarihi dediğimiz olayların cevapları yıllar sonra çıkmaktadır. Günümüzü şekillendiren de tarihin kensidir. Bir olayın tarihi olarak incelenmesi için üzerinden zaman geçmesi gerekmektedir ki olayın sebep ve sonuçları tam manası ile anlaşılsın. Biz burada tarihi belgelere dayanarak, sebep sonuç ilişkisi kuruyoruz. Oral Sander Siyasi Tarih, Fahir Armaoğlu 19-20. Yüzyıl Siyasi tarih, Norman Davies Avrupa Tarihi, John Merriman Modern Avrupa Tarihi, Edward Carl Bolşevik Devrimi, Hitler Kavgam gibi kitapları okuyarak sizde konu hakkında bilgi sahibi olup dilediğiniz gibi fikirlerinizi öne sürebilirsiniz. Tarih lisansı olan birisi olarak bu konu hakkında yorum yapma yetkimin olduğunu düşünüyorum. Ek olarak bir konunun anlaşılabilmesi için sorgulamak gerekmektedir. Neden ve sonuçlarının irdelenmesi gerekmektedir. Sorgulamaktan soru sormaktan çekinmeyin.
 

Geri
Yukarı