Daha fazla
Millet ne güzel motivasyon vermiş yav hayran kaldım.
Saçma bir yorum gibi geldi, ani sınav sistemi değişimine ve çalıştığı her şey yok olmasına rağmen, 12.sınıfa kadar adam akıllı çalışmamış bir akrabam tıp kazandı taa ilk senesinde, 20kya girmişti.İnsanlar temeli olmasına rağmen yıllarca çalışıp ancak o kadar yapıyor ya da ilk 10 bine giriyor. Sen gerçekten başaracağına inanıyor musun? Günde düzenli çalışma ile yapabileceğin en iyi sıralama 40.000 civarı. Bu seneden itibaren anlaşıldı ki insanlar artık çok daha fazla çalışıyor haliyle iyi sıralamalar artık daha zor.
Millet ne güzel motivasyon vermiş yav hayran kaldım.
"Later's better than never."
"Later's better than never."
İlk 1000 için sadece çalışmak maalesef yetmiyor. Sınavın zorluğu, girdiğin okul, sınav anı, psikolojik durum, duyguyu korumak gibi çok farklı etmenler var. Ama hedefin her zaman ilk 1000 olsun. Hatta daha iyisi. Sonuçta yapılamayacak şey değil. İlk 10 bini kendine inandığın sürece her türlü yaparsın. Burada insanların yazdıklarına bakıp kendini ilk 10 bin ile sınırlandırma.
Başlangıç için bu netler hiç konu tekrarı yapmadığını varsayarsak gayet yeterli. Geçen sene tam bu zamanlar çözdüğüm bir deneme bu şekilde gelmişti. Kendi kendime artık bir yerden başlamam gerektiğini söyledim ve başladım. Tavsiyem matematiği olabildiğince halletmeye bakmak. Okul açılana kadar TYT fene başla hatta bitirmeye yaklaş. (TR-SOS-MAT-FEN)
Eki Görüntüle 1462103
Okul açıldığında Hız ve Renk' in bir denemsini çözmüştüm. Netler bu şekildeydi. Eki Görüntüle 1462101
Bu netler gelince doğal olarak geç mi kaldım düşüncesine girebiliyorsun. Rakiplerine baktığında 90 netler görebiliyorsun. (Okulumda bu netle 16. olmuştum.) Ama tek rakibinin kendin olduğuna inanman gerekiyor. Sonuçta hedefin yapabileceğinin en iyisini yapmak. Bu netlerle başlayarak sayısalda 3000 yaptım. Ki ilk bin de gayet mümkündü. Bu sene sınavın kolay olmasının dezavantajı vardı maalesef.
Şimdi herkesin çalışma düzeni farklıdır. O yüzden ben şu şekilde çalış bu şekilde çalış tarzı bir şey demek istemiyorum. Ama çok çalışmanın hiç bir mantığı yok. Önemli olan verimli çalışmak. Ben konu belirleyip konu bittiğinde çalışmayı bırakıyordum. Sen de çalıştıkça senin için neyin verimli olup olmadığını görüp kendi çalışma mantığını oturtacaksın zaten.
Benim okulumda bazı öğrencilerin yaptığı en büyük hata TYT' ye gereğinden fazla önem verirken AYT' ye gereken önemi vermiyorlardı. En büyük hata bu olur. Sınavı sana kazandırtacak olan AYT. Tabi bundan TYT' yi boş verelim sadece AYT çalışalım anlaşılmasın. İki sınava da gereken önemi vermelisin.
Yapılan en büyük hatalardan biri de mezuna kalmayı düşünmek. Mezuna kalmak sadece ve sadece sınav açıklandıktan sonra düşünülmeli. Kesinlikle sınava nasıl olsa mezuna kalırım tarzı düşüncelerle girme.
İlk dönemin sonuna kadar her hafta bir adet TYT denemesi çözmeni tavsiye ederim. TYT' de konu çalışmaktan ziyade deneme çözmek netlerini arttıracak.
Mart sonu - nisan ortasına kadar konularını tamamlamış olman sana çok büyük avantaj getirir.
Denemeleri mutlaka analiz et, çözüp kenara atma. Seni TYT' de 100+ AYT' de 75+ yaptırtacak şey denemeler ve deneme analizleri. Bir yerden sonra yanlış yaptığın sorular spesifik konulardan olacak, o konulara geri dönmeyi ihmal etme.
Sınavı kendi hayatının önüne koyma. Gün içinde yürüyüşe çık, hava al. Ailenle vakit geçir. Arkadaşlarınla abartmadan gezip eğlen. Sınava yakın ben her gün yürümeye özen gösteriyordum. Sınav stresini azaltır, rahatlatır tavsiye ederim. Sabahtan akşama kadar kafanı kitaba gömmenin mantığı yok. Fiziksel sağlığını riske atma. Dediğim gibi sınavı sağlığının önüne kesinlikle koyma.
Arada netlerinin düşecek bunu sorun etme. Her insan dönem dönem iniş çıkışlar yaşayacak. Özellikle TYT' de bu fark aşırı derecede oluyor. Bir gün 95 net yapıp diğer gün 75 net yapabiliyorsun. Bu herkesin yaşadığı bir şey sadece kendin yaşıyormuş gibi düşünme.
Eğer net düşüp yükselmesi AYT' de olursa konuları tam olarak bitirmediğin ortaya çıkıyor. Örneğin ayt kimyanın denge konusunda asit-bazı yapabiliyorsun fakat çözünürlük dengesini yapamıyorsun. Dönüp o konuyu tekrar et.
Konuları bitirdin, denemeleri çözdün, yapman gerekenleri yaptıktan sonra kafan rahat şekilde sınava gir emeklerinin karşılığını alırsın.
Sormak istediğin soru varsa sorabilirsin.
İsin daha da komik tarafi ilk sayfadaki bir arkadas var konu sahibi ile resmen dalga gecmis kendisinin Türkiye'deki derecesini gormek istersiniz bir konuda gormustum kendisini dalga amacli demiyorum zaten isim de vermedim fakat niye bir insan karamsar konu sahibini uzecek bir sekilde yorum yapar ki 1 sene ve 50 gunluk yaz tatili dururken. Acaba kendisi yapamadigindan mi![]()
Dostum oncelikle ağzına saglık. Bu sene icin hazirlaniyorum su anlik soyle ilerliyorum: Paragraf-problem-geometri cozuyorum duzenli bir sekildr arada kaymalar olabiliyor. Paragrafin ritmi, bilgi sarmal problemler, VIP yayinlari geometri egitim seti kullanıyorum. TYT matematik cozmeye onem gosteriyorum hocam cozebildigince cozuyorum cok da temel matematikte eksigim yok fonksiyonlar ve polinomlar biraz bilgi istiyor biliyorsun bu yuzden onlari hallettim kitabin arkasindan onunden gidiyorum. 345 ve 3D yayinlari kullanıyorum. TYT Fkb'de mat kadar soru cozmuyorum ama cozdugum zaman dolu dolu cozuyorum az ama öz misali. Yine guzel yayinlar var. Fen icin bir sorum olacaktı. 11'i iyi gecmis birinin TYT Fkb'de az yerlerde takilacagi bariz belli cunku konular sarmal fakat 11'de olmayip ornegin fizikte ısı ve sıcaklık gibi konularda oncüllü sorularda sıkıntı yasiyorum bu kimya ve biyolojide daha az cunku kimya ve biyoloji biraz daha bilgi isteyen dersler fizige gore bence. Bu yasadigim durum fizikte soru cozdukce gececek mi diye bir sorayim dedimTYT kısmı boyleydi. Zaman oldugu surecte yaz tatilindeyiz fakat kurs ve ozel ders oluyor hizli bir sekilde 11'den aldigim fkb notlari ve mat fasikullerine bakip AYT soru bankalarindan (3D, biyotik, bilgi sarmal, 345 vs. var) cozuyorum tabii oncelik problem geometri dahil olmak uzere TYT fakat 11'de de bayağı ilerledim. Bunlari yapiyorum aksaklik cok oluyor tabii kaydiriyorum programi vs. senin dusunceni almak isterim sunu da yapsan iyi olur veya sunu cikarsan. Mesela kardesim 11 matematige calismayabilirsin Fkb'e daha fazla onem ver zaten 12'de 11 matematigi lazim olacak doneceksin fakat 11 Fkb'e donecek zamanin olmayabilir bu yuzden matematigi cikarabilirsin dedi ama ben devam ediyorum bu konudaki dusunceni merak ediyorum. Simdiden teşekkürler yazi da bayagi uzun oldu
![]()
@Berkant29 dediğin gibi AYT fen çalıştıkça konular iç içe olduğu için TYT feni de bir yandan hallediyorsun. Fizik sene başında benim için görünmez noktaydı, o kadar ki TYT 135 dk iken sırf süre için fiziği çözmüyordum. Attığım netlerde de fizik tamamen boştur. Sorgulayınca gereksiz yapamıyorum düşüncesiymiş sebep. TYT fizikte AYT ile ilgisi olmayan aslında 3 önemli konu var. Isı ve sıcaklık, optik, basınç ve kaldırma kuvveti. Bu konulara hiçbir zaman diğer konulara çalıştığım gibi oturup adamakıllı çalışmadım. Deneme çözdükçe bu konulardan daha az yanlış yapmaya başlıyorsun ama benim için hiçbir zaman sıfıra inmedi. 2022 TYT'de fizikteki yanlışım ısı ve sıcaklıktandı mesela. Yerinde olsam şu an vakit varken bu üç konuyu oturtmaya bakarım. Ben hep ertelemiştim ve o erteleme hiçbir zaman bitmedi çünkü ileride AYT de konuyu tekrar etmek varken TYT'ye kim bakar diyorsun. Sorunun cevabı olarak: Evet soru çözdükçe o konulardan yanlışların azalacak ama tamamen oturup halletmediğin sürece yanlış yapma şansın diğer konulara göre daha fazla olacak.
Bence matematiği halletmen sana büyük avantaj sağlar. Çünkü matematik konuları birbiri ile bağlantılı. 11 matematiğini öğrendiğin an 12 matematiği su gibi akıp gidecek. Trigonometri II'de rahatlarsın. Fonksiyonların mantığını anladıysan limit-türev-integral konuları sana çok daha kolay gelir. Bence matematiği çıkarmak pek mantıklı değil. Konu çıkarmak istiyorsan eğer TYT fenden, AYT de zaten göreceğin konuları çıkarmak daha mantıklı olur.
TYT matematikte konuları bitirdikten sonra en mantıklı şey branş denemesi çözmek. Ben açıkçası problemlerin konu tekrarından sonra oturup sadece problem çözmedim çünkü pek mantıklı gelmiyordu. Onun yerine branş denemesi çözmek daha mantıklı.
Her gün paragraf çöz olayı bence abartılan bir olay(hatta elimde bomboş 3 adet paragraf kitabı var) ama yine de çözüp çözmeme kararını vermeden önce birkaç kişiye daha sorun. Özellikle süre artırımından sonra bence çok da önemi kalmadı.
Açıkçası biraz zırva yaptıklarının farkında olduğum için çok takmadım.![]()
Rica ederim ne demek. Ayrıca tebrik için teşekkürler.Sormak istediğim sorular:
- Yazın nasıl bir çalışma programı izlediniz.
- AYT'ye ne zaman başladınız ve çalışma düzeniniz nasıl oldu? (Haftanın kaç günü AYT kaç günü TYT çalıştınız gibi)
- Kesin çözmelisin dediğiniz kaynaklar var mı?
- Özellikle TYT'de her ders için kaçar kaynak çözmeliyim?
- Önceki sorunun yanında bunlar hangi kaynaklar olmalı? (Kuzendim de elindeki kaynakları bana verdiği için bayağı bir kaynak oldu ve kararsız kaldım. Elimdeki kaynaklar: 345, 3D, Çap fasikülleri, Toprak, Bilgi Sarmal, Okyanus PreMaster, 20 Dakikada Matematik.)
Rica ederim. Bilgisayar mühendisliği düşünüyorum bakalım.Dostum yorumumu okuyup sorularimi cevapladigin icim cok teşekkürler 11 mat icin ben de senin gibi dusunuyorum birakirsam icim de rahar etmez. Problemlerde soru tiplerini unutmusum cozmem gerekiyor gibi. Paragrafta haklisin bu kitap bitince denemelere geçeceğim. Hatta tum derslerde bunu yapacağım bitirdikce brans denemesi. Umarim istedigin yere yerlesirsin nereyi dusunuyorsun![]()
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.