1 senede derece yapılır mı?

Yapılabilir. Bizim bir arkadaş vardı. Son seneye kadar sadece derslere girdi ve dinledi. Ekstra bir test, çalışma vs. hiç ama hiç yapmadı. Son sene de yine dersleri dinledi fakat ekstra olarak günde 1 deneme ve 10-15 test çözüyordu ve Boğaziçi bilgisayar mühendisliği kazanmıştı. Şimdilerde Amazon'da çalışıyor. Dediğim gibi, bu çocuk lise-4'e kadar dersi dinledi sadece.

12'ye yeni geçtim. Ne TYT ne de AYT netlerim iyi değil. 1 senede derece yapma ihtimalim ne kadar?

TYT netlerim:
Türkçe: 28-33
Matematik: 15-20
Fen: 5-10
Sosyal: 5-10

Konu olarak TYT'de neredeyse bütün konularım eksik. 11'de de hiç çalışmadım. Tamamen hatırlayabildiklerimle yapıyorum denemeleri. Temelim kötü değil ancak pandeminin de etkisiyle ders çalışma düzenim bozuldu ve fazla ders çalışamıyorum. 11 konularının genelini ise çalıştığım zaman bayağı iyi öğrenmiştim ancak neredeyse hepsini unuttum. Şu sıralar TYT'ye başladım ve matematik ağırlıklı gidiyorum. Bu yaz en azından TYT matematik ve geometriyi bitirip fenin de önemli konularını tamamlarsam ve AYT'yi de okulların açılmasıyla birlikte başlayıp 12 boyunca götürürsem ilk 1000 gibi bir sıralama elde edebilir miyim? Sizin bana önerileriniz nasıl olur?
Son durum nedir?
Güncelleme: Son mesajınızı okudum tebrik ederim.

Son düzenleme:
Her şeyi geç ders çalışma alışkanlığı edin. Günde 12 saat otur, çalış. Alışkanlık edinirsen yapamayacağın bir şey yok, sen zamanını boşa harcarsan tabi netlerin düşük gelir. Buraya bu soruyu yazarak zaten o ilk 1000'e giremezssin. 1 seneden daha az süren kalmış ve sen buraya gelip dereceden bahsediyorsun. Bağımlılık yapan her şeyi hayatından soyutla...

Biliyorum konu açıldığından 10 ay kadar sonra cevap verdim, belki bu arkadaşı kurtaramadık bari bu konuda erken davranıp bunu gören birine denk geliriz.
Ben gördüm hocam.

Uzun süre sonra gelen bir bildirimle konuyu hatırladım, zaman gerçekten çok hızlı geçiyor. Artık bir güncelleme atmanın vakti geldi.

Öncelikle burada canlı olarak mesaj tarihlerini, kimlerin ne yazabildiğini görebiliyorsunuz. Tüm mesajları okumanızı öneririm. Bununla birlikte tam 40 mesaj var zaten. İnsanların ne kadar saçmaladığını, bir işi yaparken aslında milletin ne dediğine bakmamanızın kanlı canlı örneği. Hakaretle karışık mesaj atan mı dersin, sınavın piri olup da engin tecrübeleriyle kesin yargılara varan mı dersin her türlü içerik var. Düzgün yorum yapan kişiler üstüne alınmasın lütfen.

Asıl olaya geldiğimizde temeli olan bir kişi için 1 yılda derece yapmak kesinlikle imkansız değil. Adamakıllı ve düzenli çalışırsanız derece yapmanız için bir engel yok. Burada öyle uçarım kaçarım tarzı, abartı çalışmaları kastetmiyorum. Sürecin başında okul ve dershane olduğundan öyle ahım şahım çalışamıyordum. Dershane olmadığı gün 5-6, olduğu gün 3-4 saat ancak çalışabiliyordum. Okulda bazı branşlarda konularımız bir hayli erken bitti ve bu sayede okula gitmeyerek veya erken çıkarak biraz zaman kazanabiliyordum. Dershanede işime yaramayan derslere girmememle birlikte yaklaşık 6-9 saat arasına çektim çalışmalarımı. Genel olarak da bu şekilde gitti.

TYT konuları bittikten sonra netlerim otomatik olarak 80-85 bandına geldi zaten. Denemelerle birlikte 90-95 bandına sabitledim. Burada AYT'ye yoğunluk verdiğimden TYT'yi sabitleme kararı aldım. AYT'de konuları ilerlettikten sonra TYT'ye biraz daha yüklendim ve genel olarak 100 üstüne çıkarmayı başardım. Tabii böyle dümdüz anlatıyorum ancak netler kesinlikle doğrusal değil. Mesela 98 net yaptığım denemeden sonra 72 nete düştüğüm denemeler vardı. Hem okulun programı hem de dershanenin programı sayesinde sık deneme çözdüğümden bu durumu en az 5-6 defa yaşadım.

AYT'de sadece 1 kere deneme çözebildim. Orada da konularım tam değildi ve ilk denemem olması dolayısıyla 57 net geldi.

Bu anlatııklarımın hepsi 15 tatilin sonuna kadar olan kısmı kapsıyor. Ben yapabileceğime inanıyordum, gayet de güzel devam ediyordum. Bu yazıyı okuyan kim varsa önerim de kimseyi takmadan, kendinizi en iyi şekilde yöneterek devam edin. Burada anlatılanlara bakmayın, gecenizi gündüzünüze katmayın. Faydadan çok zararı oluyor. 15 tatilde sürekli evde olduğumdan dolayı bunu denemiştim. Bir gün 13, diğer gün ise 12 saat çalıştım. Bir hayli yoruyor, bunu 1 sene yapmanız imkansız. O yüzden kararlı ve sabit saatlerde abartmadan devam edin.

Eee, 2. dönem nerede diyeceksiniz. Maalesef, ikinci dönem yok. Deprem sebebiyle ne ortam ne de çalışma düzenim kaldı. Yaklaşık 2 ay ders çalışamadım, şu anda da yavaş yavaş toparlamaya çalışıyorum. Açıkçası pek umudum kalmadı, 2 ay gerçekten ciddi bir süre. Telafi edilmeyecek gibi değil ancak şu anda da eskisi gibi verimli çalışamıyorum. Yine de son güne kadar götürmeye çalışacağım ancak işe yarayacağını sanmıyorum.

Kısacası toparlayacak olursak, insanların lafına kulak asmayın. Özellikle de bir şey biliyormuş gibi dolaşan tiplere dikkat edin. Zira onların lafıyla hareket ederseniz daha süreci başlamadan bitirirsiniz. YKS sandığınız gibi kompleks bir şey değil. Düzenli ve doğru çalışmayla kesinlikle üstesinden gelebilirsiniz. 1 yıl da az bir süre değil. Oturun, çalışın. Netleriniz artmaya başladığında bunu daha kolay anlayacaksınız.

Temeli düşük biri yapabilir mi?

Abartmayın, 1 yıl oturup pes etmeden çalışın istediğinizi alırsınız. Ha tabii 2 ay düzenli çalışıp ertesi gün ben yapamayacağım, edemicem herkes benim gibi aynı, rekabet falan filan derseniz zaten hiç başarılı olamazsınız. Kişinin kendinde bitiyor. Ne kadar ekmek o kadar köfte.

16 Ocak 2023'te sınava çalışmaya başladım. TYT matematiğe bile sayılar konusundan başladım. Maalesef hedefime ulaşamadım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı