1 yıldan uzun sözleşmelerde taahhüt iptalinde cayma bedeli ödenir mi?

Klaus1v9

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, 9 Ağustos 2023'te Türk Telekom ile olan sözleşmemi yeniledim. Yenisi 9 Ağustos 2025'te bitiyor, şu an aboneliğimi iptal etmek istesem herhangi bir cayma bedeli ödemem gerekiyor mu? Sonuçta aboneliğim başlayalı neredeyse 1.5 yıl oldu.

Taahhüdünü erken iptal ettirirsen cayma bedeli ödemen gerekir. Genellikle kalan ayların indirim tutarı ve eğer modem aldıysan onun taksitleri gibi ücretler cayma bedeline dahil edilir. En doğru bilgiyi almak için Türk Telekom müşteri hizmetlerini arayabilirsin.

Taahhüdünü erken iptal ettirirsen cayma bedeli ödemen gerekir. Genellikle kalan ayların indirim tutarı ve eğer modem aldıysan onun taksitleri gibi ücretler cayma bedeline dahil edilir. En doğru bilgiyi almak için Türk Telekom müşteri hizmetlerini arayabilirsin.

Hocam kalan aylar değil de kullanılan aylarda olan indirim bedeli ödenmiyor mu normalde?

Merhaba arkadaşlar, 9 Ağustos 2023'te Türk Telekom ile olan sözleşmemi yeniledim. Yenisi 9 Ağustos 2025'te bitiyor, şu an aboneliğimi iptal etmek istesem herhangi bir cayma bedeli ödemem gerekiyor mu? Sonuçta aboneliğim başlayalı neredeyse 1.5 yıl oldu.
Evet bir bedel çıkar. Ne kadar çıkar onu bilemiyorum. Tarifenizin taahhütsüz fiyatından taahhütlü fiyatını çıkarıp indirim bedelini bulursunuz. Sonra bu indirim bedelini de kalan ay sayısıyla çarparak aşağı yukarı bir bedel tahmini yapabilirsiniz. Neden kalan ay sayısı dedim? Çünkü kalan ay mı geçen ay mı muhabbeti şöyle:
Hangisi daha azsa tüketiciye o yansıtılır. Siz 2 yıllık (yani 24 aylık) sözleşmede 1.5 yıl (yani 18 ay) geçirmişsiniz. Geriye 6 ay kalmış. Baktığımız zaman 6 ay, 15 aydan daha kısa olduğu için kalan 6 ay ile çarpılır. Yok mesela 10. ayda ayrılmak isteseydiniz kalan 14 ay ile değil şimdiye kadar geçirmiş olduğunuz 10 ay ile çarpılacaktı. Yani düşük olan kısımla çarpılıp hesaplanır.

Kaynak olarak şuradaki 12. maddenin 5. fıkrasını inceleyebilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/10/20171028-11.htm
İsteyen olursa ekran görüntüsü de ekleyeyim:

Ekran Resmi 2025-02-26 14.09.21.png

3 yıldan fazla zaman geçti, bütün bunları resmi kaynaklarla en ince ayrıntısına kadar anlattığım konuyu okumak isteyen olursa: https://www.technopat.net/sosyal/konu/1-yildan-uzun-suereli-taahhuetlerin-feshi.1819946/

Her pakette değişiyor galiba. Bazılarına bakınca kalan ve kullanılan aylar dikkate alınıyor, bazılarında ise sadece kullanılan aylar üzerinden hesaplanıyor. Sözleşmenizde hangi madde geçiyorsa, ona göre işlem yapılıyor sanırım. En net cevabı yine Türk Telekom müşteri hizmetlerinden alabilirsin. Sonuç olarak, cayma bedelini ödetiyorlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı