İnceleme 1 yıllık Redmi Note 13 4G incelemesi

Selamlar. Bugün bir yıldır kullandığım Redmi Note 13 4G'nin 1 yıl sonunda ne hale geldiğinden bahsedeceğim. Redmi'lerin neden alınmaz olduklarını bu konuda anlamış olacaksınız.

Ekran: 1080p AMOLED 120Hz 395PPI bir ekran var. Ekran gerçekten güzel ama muhtemelen 1080P'de kullanamayacaksınız . Birazdan anlatacağım sebebini.
Ekran 120Hz ama kendi arayüzünde bile 120FPS veremediği zamanlar oluyor. Arada sırada takılmalar oluyor. 60FPS üzeri alabildiğiniz oyun zaten yok hepsini işlemci tarafında anlatacağım.
Renkler güzel, canlı.
Ekranın maksimum parlaklığı 1800nit. Güneş telefona vurduğu zaman parlaklığı en yükseğe çektiğinizde yetersiz kalıyor. Ekran yarı görünür durumda oluyor, çevrenizdekiler zaten hiçbir şey göremiyor parlaklık yetersiz olduğu için. Siz de işte yarım yamalak bir şeyler görebiliyorsunuz.
Ekran tepkimesi 240Hz. Vasatın da altı. Mouselardaki Hz ile aynı mantık. Kısacası 240Hz bir mouse kullanıyor gibisiniz. Berbat bir tepkime. Orta segment cihazlarda normalde 480Hz kullanılıyor. Yani rakiplerinden 2 kat daha kötü bir tepkimeye sahip. Ki 480Hz tepkimenin de zaten kötü olduğunu varsayarsak, 240Hz berbat. Tek sorun bu da değil. Siz daha ekrana dokunmadan, yani fiziksel olarak temasa geçmeden kendi kendine algılayıp basıyor. Çok hassas, bu da oyunlarda pek iyi değil aslında. Parmağınızın atomlarını algılıyor telefon.
Ekran gövde oranı %85.3 olmasına rağmen sırıtmıyor. Üst tarafın siyah bölgesi ile alt tarafındaki siyah bölgenin boyutu eşit. Samsung'lardaki gibi üst tarafın siyah bölgesi aşırı ince, alt tarafınki aşırı kalın değil yani.
Ekran boyutu 6.67 inç. Ben tek elle hem baş parmağımla hem işaret parmağımla beraber kullanıyorum sosyal medyada vesaire gezerken ve ona rağmen herhangi bir zorluk hissetmiyorum.

Batarya: 5000MAH lityum polimer 33W hızlı şarj destekleyen bir bataryası var.
%0'dan %100'e 80 dakikadan daha uzun bir sürede doluyor.
1080p video izlerken 8-9 saat, sosyal medyada gezerken 5-6 saat (Instagram'da batarya sıcaklığı 43 dereceyi geçiyor) ve oyun oynarken de 3 saat civarı giden bir bataryası var.
Batarya 1 yılın ardından ciddi bir şey kaybetmedi. Yine de ilk günden beri bataryasından memnun değilim. Üstüne ayarlarda batarya kısmında performans modu yok. Yani isteseniz de bataryanın ömrünü sömüremiyorsunuz performansa öncelik verip.
Accubattery'den gördüğüm kadarıyla kutudan çıkan orijinal 33W adaptör ve kablosunu kullanıyor olmama rağmen 10-15Watt'ın üzerinde watt çekmiyor. Eğer orada yazan doğruysa 33W bile alamıyorsunuz.
Bu arada en iyi batarya ömrü HyperOS 1'de bu telefonda. Pil süresine önem veriyorsanız HyperOS 2 ve üzerine güncellemeyin diyeceğim, telefon kendisi zorla güncelliyor yeniden başlatırken .

Kamera: Koymasalar da olurmuş. Bu kadar kötü bir kamera görmedim. Çektiğiniz fotoğraf antik roma mozaiği gibi çıkıyor. Utanmadan şu kamerayı koymuşlar bir de üstüne telefonu masaya bırakınca kamera yüksekliği yüzünden masada yamuk duruyor telefon.

Ses: Üstte 3 küçük delik altta 5 büyük delik var bu yüzden ses dengeli çıkmıyor üst taraftan %30-35 alt taraftan %65-70 civarı çıkıyor bu da takıntılısı iseniz rahatsız edecektir çünkü sesin dengesiz çıktığı çok belli oluyor.
Ses seviyesi orta veya yüksek olursa telefon felaket titriyor elinizde. Rahatsız edici düzeyde.
Ses kalitesi genel anlamda güzel. 9-10 aydır kullandığım Galaxy Buds FE ile neredeyse benzer ses veriyor.

İşlemci: Giriş segment telefonlardaki işlemcilerden bile daha kötü bir işlemci var. Snapdragon 685.
Telefonu ilk aldığımda AnTuTu testi yaptığımda 360.000 çıkarken şu an 320.000 anca oluyor. Durduğu yerden performans kaybeden bir işlemci.
Sıcaklık limiti 42 derecede başlıyor. 42 derecede ufak kısmalar olurken 45 derece geçildiği zaman ekran 60Hz'e düşüyor, işlemci frekansı düşüyor. Yine de ADB kullanarak bu limiti değişebilirsiniz. Ben limiti 44'e 48 yaptım.
4 çekirdeği 1.9GHz, diğer 4 çekirdeği ise 2.8GHz'e çıkabiliyor stres testlerde.
Oyun performansı zaten yok günlük kullanımda bile yetersiz. Instagram'da Reels izlerken takıla takıla geçiliyor Reels'ler.
Sabit performans istiyorsanız ekranın çözünürlüğünü ADB komutları ile düşürmeniz gerekiyor.
720p için ADB Shell WM size 720x1604 ve ADB Shell WM density 310 yapmak gerekiyor. Böyle yaptığınız zaman anca idare ederlik duruma geliyor telefon. Ben çoğu zaman 540P'de kullanıyorum bazen o bile yetmiyor.
PUBG Mobile 1080p sabit 40FPS (40-41°c)
Delta Force Mobile Low 540p droplu 40FPS. (43-44°c)
Valorant Mobile Low 720p ufak düşüşlerle 40FPS. (39-40°c)
Arena breakout Low 1080p droplu 40FPS. (43-44°c)
Brawl Stars 1080p droplu 80fps~ (42-43°c)
Standoff 2 Very Low 720p droplu 70-120FPS (41-42°c)
Critical Ops Low 1080p droplu 80-120FPS (41-42°c)
Warzone Mobile Very Low 720p 5-10FPS (41-42°C)
Emülatör performansı rezalet. PPSSPP'de bile düzgün oynayamıyorsunuz 720P'de.
Bir oyunun optimizasyonu mükemmel ötesi değilse 60FPS alma ihtimaliniz yok bu telefonla.
UFS 2.2 depolama biçimi var ve bu yüzden uygulamalar çok yavaş açılıyor, telefonu yeniden başlattıktan sonra telefonun kendine gelmesi için en az 2-3 dakika beklemeniz gerekiyor.

RAM 8 GB, sanal RAM ile bir 8 GB daha ekleyebiliyorsunuz ama normal fiziksel RAM gibi performansı etkilemiyor sadece bir şeylerin çökmesini engellemek için. Boşta 4 GB kullanıyor. Oyunlara girdiğinizde 6-7GB oluyor RAM yeterli.

5G desteği ve esim desteği yok. 4.5G Wi-Fi ise son 3-4 haftadır aşırı problemli çalışıyor arada bir evdeki diğer cihazlarda Wi-Fi çalışıyor olmasına rağmen telefonda her 5-6 dakikada bir kopuyor ve üstüne kendi tekrar otomatik bağlanmıyor sizin Wi-Fi kısmına girip kendiniz manuel olarak bağlamanız gerekiyor ki bu da hem zaman kaybı hem de bunaltıcı. Bir dizi bölümü izlerken tek bölümde aşağı yukarı 6-7 kez Wi-Fi tekrar bağlayıp duruyorum.

Cihazı ilk aldığımda jiroskop bozuktu. Cihazı aldığımda MIUI 14 ile geliyordu ben de güncelleyip HyperOS'a geçmiştim jiroskop düzeldi ama titreşimi bozuldu bu sefer de artık titreşim çalışmıyor. Belki düzelir umudu ile HyperOS 2'ye geçtim ama titreşimi hala bozuk.

IPX4 su dayanıklılığı var ve IPX4 açıklamasında sadece su sıçramalarına karşı koruduğu yazıyor yani bu konuda oldukça yetersiz.

Cihazı her güncellediğinizde bazı özellikler silinip duruyor örneğin game Turbo'da ses değiştirici Crosshair özelliği vesaire vardı ama artık hiçbir şey kalmadı game Turbo'su bomboş hiçbir işe yaramıyor adamlar kendileri özellik siliyorlar telefondan.

Telefonun bootloader'ını açma işi de bir hayli zor. Mobil verinizi açıp OEM kilit açmaya çalışıyorsunuz ama hata verip açtırmıyor. Mi topluluğundan unlock bootloader deyip açmayı deniyorsunuz, saat tam 19:00'da yapmanıza rağmen kota dolu diyerek yapmanızı engelliyor. 1-1.5 ay boyunca her gün bootloader açmayı denedim ama başaramadım. Telefonu bilgisayara bağlayıp MI Unlock Tool'un fanmade olanından açmayı denerseniz token yok deyip reddediyor. Sanki kendi yaptıkları OS çok iyiymiş hiç özellik silmiyorlarmış da o yüzden bizim iyiliğimizi düşünüp engelliyorlarmış gibi.

Almanızı kesinlikle önermiyorum. Ederi en fazla 7000TL olan bir telefon.

Redmi alacağıma tuşlu telefon alırım daha iyi her yönü kötü bir telefon Redmi.

Ultra pil tasarrufuna alınca tuşlu telefonun aynısı oluyor şarj olarak .
Redmi giriş ve orta segment cihaz çıkarıp durmasına rağmen fiyat olarak her zaman kötü kalıyor. Bu telefonlardan çok daha iyi olan A16 A26 gibi modeller varken Redmi'nin Note serisini, düz Redmi'leri ve Redmi'nin C modellerini almak saçmalık.
2019'dan beri kullandığım, hala daha arada bir kullanmaya devam ettiğim A30s ilk günden beri hala aynı performansı veriyor, bir 3-4 sene daha götürür gibi duruyorken bu telefonun 1 sene daha çıkarma şansı yok.

Vallahi Redmi'de alınmaz Samsung A33 çöp tenekesine alınmaz 2.5 yılın ardından zamzungun muhteşem(!) ekranı ghosting oluştu Samsung'a para vermeyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…