10.000 TL iPhone Önerisi

10 bin TL bir telefona vermeyi mantıklı buluyor musun? Türkiye şartlarında aşırı derecede abartılı rakamlar, Iphone modellerine 10 bin TL vermek akıl işi değil. Sadece Apple ile alakalı bir durum değil yanlış anlaşılmasın, son dönemdeki çıkan Android amiral gemileri de o fiyatları hak etmiyor. Bu cihazlar Avrupa, Amerika ve Çin pazarında fiyat olarak çok ucuz, oralarda yaşayıp bu cihazları almak çok normal. Misal Iphone 11 İrlanda'da 900 EURO, gayet ideal fiyatlar oradaki yaşayan kişiler için. Türkiye'de para kolay kazanılmıyor, paranızın kıymetini bilin derim. Para sizin paranız karar verecek sizsiniz fakat doğru bir tercih değil kesinlikle.
 
64GB ya da 128GB tercih et bir kere, o da ihtiyacına göre. Telefonunu fotoğraflarla, kullanılmayacak olan uygulamalarla, oynanmayacak oyunlarla dolduranlardansan 128GB tercih et, yoksa 64GB yetecektir. Ama almışken 128GB almak daha mantıklı. Bu arada konunun altına parası olmayıp, diğer markaları "O para iPhone'a verilmez, bak şunu al, ya da bunu al. Benim kaynım bunu kullanıyor, çok da memnun." şeklinde övenlere kulak asma, dinleme. Para varken iOS işletim sistemli 8 üzeri bir iPhone modeli günümüzde sıfır olarak alınabilir. Benim seçimim "iPHONE XR 128 GB" modelinden yana. 256 lüzumsuz, istesen de dolduramazsın içini. Ekranı gerçekten büyük, görme zorluğu çekmezsin. Ya da daha büyüğü olan XS Max'a yönelebilirsin.
 
Tercihtir, keyiftir tabi ki ama o paraya da alınacak telefondan ben olsam atomu parçalamasını beklerim. Yapmayın etmeyin bu fiyatlara telefon mu alınır. Ben Pocophone F1 kullanıyorum, yakın geçmişte, bir süre araştırdıktan, ilk defa düzgün bir telefon alacağım için biraz hevesten 2600 TL gibi bir rakam vererek aldım. Fakat kısa bir süre sonra telefondan bir şikayetim olmamasına rağmen ne gerek vardı ki bu kadar bütçe yükseltmeye dedim. Ben bu telefonu aldıktan kısa bir süre sonra, Mİ 8 Lite, ondan da bir süre sonra Redmi Note 7 çıktı. Bu telefonlardan birini tercih etseydim 1000 TL gibi bir meblağ cebimde kalacaktı ve hiçbir şey de kaybetmeyecektim. Allanıp pullanan, onun özelliği şöyle bunun özelliği böyle, bakın kıyaslama yapıyoruz gündüz kamerasında bu daha iyi ama gece de şu daha iyi gibi karşılaştırmaların hepsi kafa bulandırmak ve ihtiyacınız olmayan şeylere fazladan para ödemenizden başka bir işe yaramıyor.
Çekeceğiniz her hangi bir resmi her defasında farklı bir telefonun çekimi ile kıyaslamayacağınıza ve belli bir bütçe ile alınan telefon zaten mükemmele yakın, ama bir diğerinden belki bir tık daha kötü çekim yapıyorsa bile hayatınızda ne değişecek ki dünya kadar parayı sadece arayan ulaşsın diye aldığınız bir donanıma harcayasınız.
5-6 senede bir telefon alıyor olmak bile aslında bana mantıklı gelmiyorken velev ki bu işin doğrusu bu diyelim. Bu durumda bugün maximum 3000 TL ye bir telefon alın ki bu bile bence çok, 3 sene sonra telefonun yetmediğine karar verdiğinizde onu satıp yine o günün teknolojisi ile yine ortalama fiyatla başka bir telefon alın. Harcayacağınız paralar normal meblağlar değil, aç doyurun, fukara giydirin, çocuk sevindirin geriye kalan 7000 TL ile daha mutlu olmazsanız bende bir şey bilmiyorum.
Bunlar benim naçizane düşüncelerim, alınmanın gücenmenin kızmanın gereği olmadığını düşünüyorum. Cebinizde 10.000 TL lik telefon olunca ne değişecek hayatınızda, yazıktır yahu.
 
En az 128 GB XR alın 5 yıl rahatlıkla götürür hem de F/P açısından daha iyi bir telefon. A12 ile A13 arasındaki farkı günlük kullanımda kesinlikle hissetmezsiniz. A9 ,A10,A11'i bizzat kendim test ettim, uygulama açılır süreleri aynı.
 
İşte 10k bandını aşarsa gücüm yetmez yoksa tabiki de haklısın o kadar para vermişken 11 Pro Max alınır ama max bütçem 10k diyebilirim. 11 gelirse o fiyata a13 işlemci ile beni 5-6 sene götürür diye düşüyorum 11 e sıcak bakıyorum o yüzden.

Son güncellemeyi 6 ya vermediler seneye 7 ye vermezler sonra 8 e :) Aslında memur adamsın ne işin var iPhone 11 le felan diye düşünüyorlar ama ucuz mal alacak kadar param yok o açıdan bakmıyor kimse :D

Sırf bu cevabı yazmak için foruma üye oldum, ilk mesajım :)
Şu an piyasada Samsung'un, LG'nin vs. 5G destekli telefonları var, 5G desteği henüz mobil operatörlerde çok yaygınlaşmasada da, 1-2 senede standart hale gelir. Eğer 5-6 sene götürür düşüncesiyle alıyorsanız, bunu göz önünde bulundurun çünkü Iphone 11 'ler 5G desteklemiyor... 1-2 sene sonra telefonunuz demode olacak yani... Bu yorumu yabancı bir sitede okumuştum, 11 almakta acele etmeyin, telefonunuz 1 senede demode model haline gelecek diye yazmışlardı, kendi yorumum değil...

benim yorumum, şu anda nispeten ucuz olsun diye iphone 7 plus alınır, nispeten makul olsun diye de iphone xr... iphone 7 plus ile iphone 8 plus arasında aradaki fiyat farkına değer gündelik yaşama yansıyacak derecede bir özellik yok ve 8 plus'ın fiyatı xr'a çok yakın, 7 plus'dan çok pahalı...
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı