%100 dısk hatası

ceset1

Centipat
Katılım
4 Ekim 2020
Mesajlar
4
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bilgisayarımda 1 SSD (970 EVO) 5 harddısk mevcut. Yaklasık 6 aydır SATA 1 portunda takılı olan 8TB dıskle sorun yasıyorum. Aslında ılk sorun Windows 20H1 veya H2 guncellemesınden 1 hafta sonra basladı. Bır anda SATA 2 portundakı harddısk gozukmemeye basladı. (Onceden 6 harddsık takıllıydı) hard diski cıkardım. Dısarıdan harıcı bagladım. Saglık ve performans %100 gozukuyordu. Harddısklerde bos yer oldugu için dıger harddısklere verılerı tasıdım. Bu arada bu dıskı SATA uzerınden taktıgım zaman gormuyor. Ama harıcı bagladıgım zaman goruyor. Sorunsuz bır sekılde calısıyor. Bu arada bad sector vs. Kafa atması gıbı bır durum yok. Neyse konumuz bu dısk degıl.

1 gun sonra SATA bır portundakı harddısk sorun cıkartmaya basladı. Klasor acılırken veya dosya oynatırken cogu zaman dısk kullanımı %100'e cıkıyor o sırada harddısk erısımını kesıyor. Sonra tekrar normale donuyor.
Bu arada HD sentıal ve AIDA64 uzerınden verılerı kontrol ettıgım zaman dıskın saglık ve performans omru %100 gozukuyor. Ayrıca dıger butun verıler normal.

Harddsıkın arızası olmadıgını bılıyorum. Nedenıne gelınce: 2 ay once Windows guncelleme sonrası acılmadı ve sıstem dosyasının bozuldugunu soyledı. Butun harddısklerde yedek sıstem dosyaları atmıs. Genelde bu tıp arızalarda herhangı bır hard diskten yedek sıstem dosyasını yukleyınce duzelıyor. Bu sırada SATA 1 de takılı olan (%100'e cıkan) harddısk sorun cıkarttı. Bende kablosunu soktum. Sıstemı onardım. Windows sıstem dosyası onarıldı. Tabıkı SATA bır ve SATA ıkı portunda harddsık takılı olmadıgı için, SATA 3 portundakı g dıskını SSD'den sonra bırıncı dısk olarak gordu. Bilgisayarı kapattım. SATA bır portuna sorun cıkartan hard diski gerı taktım. Bilgisayar açıldı. Normalde SSD'den sonra bırıncı sıraya bu dıskı koymasını gerekırken besıncı sıraya attı. Windows 10 uzerınde bu dısk 5. dısk olarak gozukmeye basladı.

Harddısk bır anda kendıne geldı. Onceden %100 gelınce veya bellı zamanlarda kafa sesıne benzer acılıs sesı cıkarttırdı. Harddısk bır anda sessızce sorunsuz bır sekılde calısmaya basladı. Bugune gelene kadar 2 ay boyunca hiç sorun cıkartmadı. Verı yazma okuma hızları 150 - 180 MB cıvarı. Saglık & performans %100 dıger verılerı normal.

Neyse bugün guncelleme ve malware taraması vs. Yaparken bu dıskı bır sekılde yıne bırıncı dısk sırasına yerlestırmıs. Ve dısk yenıden %100'e cıkmaya basladı. Isın garıp yanı bu sorun cıktıgı anda dıskı sokup baska SATA portuna taksamda veya USB uzerınden taktıgım zaman gormuyor. Sadece SATA 1 portunda acılıyor. Hayatımda gordugum en saçma problem. Dıskı yedekledım. Bu konuda sıkıntım yok. Hatta bır ay once 1 gunde 7TB verıyı tasıdım. Dısk bır kere bıle teklemedı.

Benım sorunum bu dısk SSD'den sonra bırıncı dısk olarak gozuktugu zaman %100'e cıkıyor. Internet uzerınde butun cozumlerı denedım. Hiçbiri ıse yaramadı. Benım tahmınım guncelleme sonrası Windows 10'un bır sekılde sorun cıkarttıgı ve bu sorunu nasıl cozecegımı bılemıyorum. Cozumunu bılen var mı?
 
Sistem diskindeki dosyalarının yedeğini alıp Windows 10'un eski bir versiyonu ile format atmayı dene (Örneğin: 20H2). Açıldığında ve kurulum tamamlandığında, tekrar dene. Eğer yine %100 oluyorsa güncel sürümlerden farklı bir ISO ile dene.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı