100 watt işlemci ile 100 watt ısıtıcı aynı ısı enerjisini mi üretir?

Yaptığı iş nedir? Elektrik = pi sayısı mı :D Böyle bir hesap olsaydı pi sayısını girip elektrik üretebilirdik.

Hocam yok mu sosyalde bir elektrik-elektronik mühendisi?
Bir tane abimiz vardı da bıraktı herhalde.

Ama dediğim yanlış değil. Siz kalan elektrik nereye gidiyor diyorsunuz değil mi?

Kalan elektrigi kullanıyor. Yok olmuyor da nereye gidiyor bilmiyorum. Bu kadar benden.

Bir tane abimiz vardı da bıraktı herhalde.

Ama dediğim yanlış değil. Siz kalan elektrik nereye gidiyor diyorsunuz değil mi?

Kalan elektrigi kullanıyor. Yok olmuyor da nereye gidiyor bilmiyorum. Bu kadar benden.
Hocam bence discoya gidiyor(!)
Bence gelin işlemci = ısıtıcı diyin doğru yolu bulun hocam.

Nereye gidiyor derken? Mesela 100 wattlık işlemci 50 watt kadarını dirençten falan ısıya donderdi. Diğer kısmını da yaptığı iş için kullanıyor işte.
🧐

Bu bana da başta mantıklı gelmişti. Daha doğrusu yıllardır bunu düşünüyordum. Ama hala açıklığa kavuşmadı.

Hocam bence discoya gidiyor(!)
Bence gelin işlemci = ısıtıcı diyin doğru yolu bulun hocam.
Arkadaş burada açıklamış zaten.
100 watt bir ısıtıcı saatte yaklaşık 86kcal ısı üretir.
189,5 celcius = 85,9kcal/s

Ama şöyle bir durum var işlemcilerde soğutucular kullanılıyor, işlemci türü ve mimarisine, silikon kalitesine bağlı olarak belli bir derecede 100-105 derece arasında sistem genellikle kapanıyor. Bu da demek oluyor ki soğutucu kullanılmayan saatte 100 watt çeken bir işlemci hiç bir zaman 189,5 celcius değerini vermiyor. Yani işlemci, bir ısıtıcı ile aynı ısı değerini vermiyor.

Yaptığı iş nedir? Elektrik = Pi sayısı mı :D böyle bir hesap olsaydı Pi sayısını girip elektrik üretebilirdik.

Hocam yok mu sosyalde bir elektrik-elektronik mühendisi?

Bak şimdi bir ısıtıcı bir işlemci var ikisi de 100 watt kullanıyor
İşlemcinin yapımında X metali kullanılmış
Isıtıcının yapımında y metali kullanılmış.
X metalının isı direnci daha yüksektir yani daha az ısı yayar.
Y metalinin ki ise daha düşüktür bu sebeple daha çok ısı yayar.

İşlemci enerjiyi içinde ne yapabilir ki? O kadar enerji...
O kadar enerji birikse bir patlasa samanyolu buuum :D
Şaka bir yana yıllardır enerjinin bir miktarını cihazların kullandığını düşünürdüm ama şimdi bir detaylı düşününce ve konu sahibi hocamızın yazdıklarını okuyunca...

Bak şimdi bir ısıtıcı bir işlemci var ikisi de 100 watt kullanıyor.
İşlemcinin yapımında X metali kullanılmış.
Isıtıcının yapımında y metali kullanılmış.
X metalının isı direnci daha yüksektir yani daha az ısı yayar.
Y metalinin ki ise daha düşüktür bu sebeple daha çok ısı yayar.

Kral sorun şu y olan şey metal değil quartz.

Soğutucu ısıyı yok etmiyor. Isıyı odaya vermiş oluyoruz. Totaldeki ısıya bakmalıyız.
Tamam, soğutucu ısıyı yok etmiyor, sadece işlemcinin daha düşük sıcaklıklarda kalmasını, daha verimli çalışmasını sağlıyor. Ama 100watt ile çalışan bir işlemci hiç bir şekilde 100watt ısıtıcı kadar ısı üretemiyor, yapısı ve çalışma amacı olarak üretemez de zaten.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı