100 watt işlemci ile 100 watt ısıtıcı aynı ısı enerjisini mi üretir?

O zaman açıkla işlemcinin 70wattı ısı olmuş olsun 30watt nereye gitti?
Daha öncede açıkladım. watt=kcal ve kcal=celcius olarak.
Yine 30 watt, 70 watt ile beraber işlemciden geçiyor. Sadece işlemci soğutulduğu için işlemcinin yapı malzemesi, çalışma prensibi olarak işlemci her ne kadar 100watt değerini görse de 100watt bir ısıtıcının verdiği ısı değerini veremiyor, o ısıyı üretecek kadar çalışamıyor. Çünkü yapısı buna izin vermiyor.



Bu iş sadece elektrik elektronik mühendisiyle değil, eğer profesyonel anlamda araştırılması gerekiyorsa işin içine makine, fizik, mekatronik, maden, kimya mühendisleri de girer.
 
Xeon X5460 130W TDP'ye sahip olduğunu yazdım ama yanlış bir bilgi verdiğimi fark ettim 120W olduğu için düzenlemem gerekti.

Yok başta ısıtıcı dediniz sonra soğutucu olarak değiştirdiniz bende o yüzden sildim hocam.

Babam elektrikçi. 25 yıllık esnaf. Uyandırdım sordum :D ve dedi ki: İşlemci daha az ısı yayar. Niye dedim geri uyudu :D

Şaka değil bu arada gerçek.
 
Ben artık açıklamaktan milleti aydınlatmaya çalışmaktan yoruldum. Bilgili biri gelene kadar susuyorum. Babanıza ısıtıcıyla işlemcinin aynı watt elektrik çektiğine de söyleyin. Tabi uyanınca🤠
 
Hocam sonuç olarak odayı ısıtmış oluyor. Bunu sadece islemci 100 dereceden sonra kapanır yazdıkları için yazdım. Şöyle düşünün: bir işlemci soğutucusu bloğunu 50 derece yapmakla, bir kalorifer peteğini 50 derece yapmak için farklı şeylerdir. Peteği 50 derece yapmak için daha fazla joule enerjisi gerekir.
Tamam işte güzel arkadaşım, ben de bunu anlatmaya çalışıyorum. Daha önce de dediğim gibi senin elektriğin bir yere gitmiyor yine işlemcinin içinden geçiyor ama işlemcinin yapısı malzemesi yapılış amacı gereği aynı watt değerinde bir ısıtıcının ürettiği ısıyı üretemiyor. Isı verimlilik anlamında elektriğin boşa gidiyor, ama işlemcinin verimli çalışması anlamında ziyan olan bir elektrik yok ortada. Ama dediğim gibi çalışma prensipleri, yapılış amaçları, kullanım alanı çok farklı olan 2 cihaz madde alet için (artık ne olarak isimlendirirseniz) harcanan elektrik ve karşılığındaki ısı verimliliği karşılaştırması yapmak doğru değil.
 
Son düzenleme:
Senin açıklamaya çalıştığın şeyi anladım diyorum ki aynı derecede ısı yaymazlar çünkü her maddenin bir özısısı vardır

Screenshot_20220715_072956.jpg


Mesela buradaki gibi ikisinde de aynı süre boyunca aynı ısı kullanılmış.
İşlemci ve ısıtıcıda da aynı miktarda enerji kullanmak farklı ısılara sebep olur.
Bunun sebebi yapımında kullanılan maddelerin farklı olmasıdır.
Her maddenin belli bir öz ısısı vardır ve ısıtıcıda öz ısısı düşüktür bu sayede daha çok ısı yayabilir.
İşlemcinin ise öz ısısı daha yüksektir bu sebeple daha az ısı yayar.
Yani aynı enerjide farklı boyutta ısılar yayarlar.
 
Ben artık açıklamaktan milleti aydınlatmaya çalışmaktan yoruldum. Bilgili biri gelene kadar susuyorum. Babanıza ısıtıcıyla işlemcinin aynı watt elektrik çektiğine de söyleyin. Tabii uyanınca🤠

Aynı ısı enerjisini üretmez çünkü birisi elektrik enerjisinin neredeyse %98'ini işleme çeviriyor %2'sini ise ısıya diğeri neredeyse tamamını ısıya çeviriyor bu kadar basit iki saat neyi tartışıyorsunuz.
 
Aynı ısı enerjisini üretmez çünkü birisi elektrik enerjisinin neredeyse %98'ini işleme çeviriyor %2'sini ise ısıya diğeri neredeyse tamamını ısıya çeviriyor bu kadar basit iki saat neyi tartışıyorsunuz.

Ya cidden bu tabloyu nasıl elde ettin? Açıklar mısın biraz?
 

Geri
Yukarı