1080 2K 4K 8K monitör önerisi

şafak bilgin

Hectopat
Katılım
25 Haziran 2020
Mesajlar
433
Çözümler
1
Merhaba arkadaşlar.
2K Ile 4K arasinda cok fark var mı? İnsan gözü bir yerden sonra farkı anlaya biliyor mu? Cok fark yoksa 2K'dan 4K'ya gecis yapmaya gerek var mı?
Bir de eleştiri getirmek gerekirse, TV tarafında 2K 4K ekranlar oyuncu monitörlerine gore neden daha düşük fiyatlarda? Veya neden boyle? TV'ler yüksek piksellerde daha hızlı ivme yakalarken neden oyuncu monitörlerinde daha geç veya pahalı? Cevaplarsaniz sevinirim iyi forumlar.
 
2K ile 4K arasındaki fark en iyi televizyonlarda belli olur. Monitörlerin ekranları küçük olduğu için çok fazla fark anlaşılabileceğini düşünmüyorum büyük ekranlı monitörlerde daha iyi olur. Ben 1080P'den 2K çözünürlüğe geçiş yaptığımda kısa bir süreliğine şok geçirmiştim. 4K'da aynı fark olur diye düşünüyorum sistemin yeterli ise 4K seçeceğini seçmek daha iyi olur. Yeni ekran kartı modelleri 4K destekli çıkmaya başlayacak.
 
2K ile 4K arasında elbette fark var.

04125805-372A-4BE4-B481-246EDD916BD5.jpeg


Kaplanan yüzey alanı arttıkça bu fark göze azgörünür ancak 2K ve 4K yayına 30 inç civarında bir ekranda bakınca 4K’nın artan ppi değeri ile fark alenen ortaya çıkar.

Monitörlerin TV’lere göre ucuz olma sebebi de büyük oranda tepki hızlarından kaynaklanıyor. TV’lerin input lag değeri monitörlere göre çok daha yüksek olur, bilgisayara bağlamaya uygun değildir çoğu TV.
 
1- 2K ile 4K arasındaki fark beyaz ile siyah arasında bile yok. Kesinlikle farkı anlayamama gibi bir şey söz konusu değil. Monitörlerde de, TV'Lerde de bu farkı anlamak çok çok kolaydır. Ama monitörleri daha odaklanarak kullandığımızdan daha kolay anlaşılabileceğini düşünüyorum.

Monitörlerde pikselleri bile görebiliresiniz. Monitörünüzün sağ alt kısmında saat gösteren kısmına bakın, 1'e bakın mesela. Oradaki çizginin genişliği 1 piksel olur.

2-TV'ler monitörlerden çok daha büyük olduğundan piksel yoğunluğu düşüktür. Mesela 1 inch'lik alana 36 piksel sığdırmak mı daha kolaydır yoksa 144 mü? Bunun gibi düşünebilirsiniz.
Bunun gibi TV'lere çok da hakim olmadığımdan sayamadığım gecikme gibi teknik detaylar da vardır.
 

Geri
Yukarı