1080 Ti oyunlarda reset atma

clan537

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhabalar.

Başta belirtmek isterim, eğer yazımı sonuna kadar okur ve kırıcı olmadan "varsa" fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Gelelim konuya. İndirime girdiği sırada fırsattan istifade MSI 1080 Ti Gaming X ekran kartı satın aldım ve pişman değilim :D ancak sistemim bu ekran kartına göre biraz arka planda kalıyor. Sistemin ne olduğunu yazayım ki konu daha iyi anlaşılabilsin.

-MSI Z170A Gaming Pro Anakart LGA1151
-Intel Core i5 6600K 3.50Ghz (4.20-50GHz) İşlemci (+Venom Picco Soğutucu)
-Kingstone HyperX Savage 8GB DDR4 2666Mhz CL13
-MSI Gaming X 1080 Ti
-Dark Force Series 600W PSU (80+ sertifikası yok!)
-21.5" LCD Monitor (4k led olmadığı için bu bile sorun olabilir)

Şimdi bu sistemle oyuna girdiğim zaman GPU ve CPU kullanımları birbirlerine yakın değerlerde oluyor. Hatta bazen CPU kullanımı GPU'yu geçiyor. CPU sıcaklığı da 70+ derecelere çıkıyor. Yani anladığım kadarıyla darboğaz dediğimiz sorun ortaya çıkıyor. Stabil bir çalışma söz konusu değil. Ancak Youtube da izlediğim bir Battlefield 1 incelemesinde aynı ekran kartı ve aynı işlemci ile darboğaz olmadan sistemin çalıştığı gözüküyor.

Video Linki:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tabi bu video da ki sistemde farklı olarak 16GB RAM ve 850W değerinde bir PSU kullanılmış. Bunlar büyük fark yaratabilir.

Benim yaşadığım soruna gelince; oyunlarda Ultra ayar ya da HBAO+ aktif hale getirince PC kendine direk reset atıyor. İkinci olarak CS-GO yüksek ayarlarda oynarken PC bir süre sonra yine reset atıyor. Dishonored 2 oynarken farkettiğim bir durumdan da bahsedeyim. Oyunun ilk başlarında ki sinematiklerden birisinde tam aksiyonlu bir sahneye geldiği anda yine reset attı. Yani GPU yüksek seviyede grafik işleyeceği esnada PC kendine reset atıyor. Bu da benim aklıma "Acaba PSU yetersiz mi kalıyor?" sorusunu getiriyor. Bir ayrıntı olarak da belirtmek isterim; benim PSU da 1x8pin kablo var ve ben ikinci 8 Pini elde etmek için biraz ek kablo kullandım. 2xMolex(IDE) kablosuna molexten 6 Pine dönüştürücü taktım ve o 6 Pini de ekran kartının kutusundan çıkan 6pin to 8pin ile 8 pine dönüştürdüm.

Bu sorunları aşmak için CPU, PSU, RAM ve MONITOR güncellemesi yapmam gerektiğini biliyorum ancak hepsini aynı anda yapmam şu anda mümkün değil. Benim geçici olarak bir çözüme ihtiyacım var. Tabi eğer böyle bir çözüm varsa.

Problem düşündüğüm şeyden kaynaklanıyorsa şu an ki niyetim yeni bir 850W değerinde 80+ Gold sertifikalı PSU almak. Bu reset sorununa çözüm olabilir diye düşünüyorum. Ancak sorun PSU dan kaynaklanmıyorsa yine aynı sorunla yeni bir işlemci ve RAM alana kadar idare etmem gerekecek. Buna istinaden ilerleyen süreçte i7700k almayı düşünüyorum.

Ek olarak Dishonored 2'den kullanım detaylarını yansıtan bir ekran görüntüsü paylaşıyorum.

Dishonored2.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Sistemin resetlemesi büyük olasılık güç yetersizliğinden. Ve de molex'ten dönüştürücü kullanıyorsunuz. Çıkışları sisteme uyumlu bir PSU ile şuanki sorununuz çözülecektir. Ve de arkadaşların söylediği gibi, yapabilirseniz RAM takviyesi iyi olur.

Ram yetersiz bu konuda şüphem yok. Sistemi yeni toplamadım. Bu sistemi toplarken GTX 9 serileri yeni çıkmaya başlamıştı ve GTX 10xx serisinden haber bile yoktu. Daha önce GTX 750Ti kullanıyordum. Yakın çevremde deneme amaçlı 600W üzeri PSU aradım ama kimsede yok. Bilgisayarcılara da sormak istemiyorum. Adam satmak isteyecek doğal olarak ve bende daha ucuza alabileceğim bir ürün için fazla para ödemek istemiyorum.

En güzeli yeni bir PSU alıp denemek. Nasıl olsa ilerleyen zamanlarda İşlemci ve Ram yükseltmesi yapacağım için ek güce ihtiyaç duymam gerekebilir. Gerçi PSU hesaplama sitelerinde i7 7700K nın güç tüketimi i56600K dan daha düşük çıkıyor nedense. Konuyu açmamda ki amaç, belki benim bilmediğim ya da aklıma gelmeyen farklı bir yaklaşım olur. Daha önceden buna benzer bir sorunla karşılaşıp çözüm bulanlar olmuştur.

Netice de yeni bir PSU alıp deneyeceğim ve elde ettiğim sonucu buradan paylaşacağım. Önerileriniz için teşekkür eder yeni önerilerin gelmesini temenni ederim :D

Ekran kartı olabilir. 4K'da kullanılacaksa, pek darboğaz yapacağını düşünmüyorum. Keşke Ryzen sistem toplasaydınız. :)

Hocam sistemi topladığımda AMD bile bilmiyordu Ryzen diye bir model üreteceğini :D

500-700TL arası olabilir. Minimum 850W düşünüyorum.
FSP ya da HighPower markalarının 850W lık modelleri var. Birde Gamepower marka 1050W var ve ucuz ama güven vermedi açıkçası :)
High Power ve FSP güvenilir bir markalardır. Ben şuan High Power'ın 1000W'lık PSU'sunu kullanıyorum ve memnunum. Tavsiye edilir (y)

High Power ve FSP güvenilir bir markalardır. Ben şuan High Power'ın 1000W'lık PSU'sunu kullanıyorum ve memnunum. Tavsiye edilir (y)

Muhtemelen bende HighPower alacağım. Daha önce de PSU alırken detaylı bir şekilde araştırmıştım ancak o zaman ki bütçem yetersiz kaldığı için işimi görecek daha uygun bir ürüne yönelmiştim.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı