1080P mi daha fazla FPS verir 2K mı?

H.A.S.A.n

Hectopat
Bazı konularda görüyorum 1080P'de darboğaz yapar en az 2K kullan diye ben 1080P 2K'dan daha düşük çözünürlük diye biliyorum. Yani asıl 1080P'de değil 2K veya 4K'da darboğaz yapması gerekmez mi?

Siz olayı çok yanlış anlamışsınız.

37C181D2-F304-404F-9C78-2DE1404E87F3.jpeg

Hayır. 2K ve 4K'da ekran kartının daha çok çalışması gerekir bu sayede işlemci daha az çalışır. Darboğaz olmaz. Ama düşük çözünürlükte ekran kartı daha az çalışır işlemcide daha fazla çalışmak zorunda kalır. Yanlış anlattıysam düzeltin.

Darboğaz kart ve işlemciye bağlı. Çözünürlük arttıkça işlemciye binen yük azalıyor ekran kartına binen yük artıyor bu yüzden darboğaz konusunda düzelme görülebilir. Aynı şekilde çözünürlük azalırsa tam tersi işlemciye binen yük artıyor darboğaza sebep olabiliyor.

Ekran kartı saniyede ne kadar kare işlerse işlemcinin bazı hesaplamaları yapması için o kadar fazla işlem yapması gerekir. Yani ekran kartıyla saniyede 60 FPS işlenirken işlemcinin yapacağı işlem sayısı çözünürlükten bağımsız olarak ekran kartının 120 FPS aldığında yapacağı işlem sayısından düşük oluyor.

İşlemcin yeteri kadar (ekran kartına göre) güçlü değilse çözünürlük artırmak ekran kartının saniyede işleyeceği kare sayısını düşürüyor. Bu da saniyede daha az kare işleyen ekran kartını, işlemcinin daha iyi beslemesini sağlıyor. Ekran kartı çok daha güçlü kalırsa işlemcinin ona yetişememesi nedeniyle ekran kartının kullandığı kapasitesi düşüyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı