1080P monitörde 2K nasıl olur?

Bunu yapmaya yarayan ekran kartı teknolojileri var. Native olarak o çözünürlükleri vermiyor tabii ki monitör ama daha kaliteli bir kenar yumuşatma sağlıyor. Dolayısıyla görüntü kalitesine katkısı oluyor ama direkt 2K kalitesi beklemek yanlış olur, sadece belirli bir ölçek fark edecektir.

DSR veya VSR ile yapılabiliyor. İyi ayarlanırsa kenar yumuşatmaya katkı sağlayıp biraz daha iyi bir görüntü sunabiliyor. Ama kötü ayarlanırsa biraz bozabiliyor görüntüyü.

Kaybettirdiği performansa değdiğini de pek düşünmüyorum. Halihazırda yüksek bir FPS almıyorsanız FPS'ten kaybetmeyi çok mantıklı bulmuyorum.

1080p monitörde 1440p görüntü almak diye bir kavram yok. Monitör, YouTube videosu gibi çalışmıyor. Kaç pikselse en fazla o görüntüyü verir.
YouTube’da 1080p ekranda 4k açtığın videoda 4k oynatılmıyor zaten. 4k indirilir, downscaling yapılarak 1080 piksele düşürülür, 1080p oynatır.

1080p monitörde 1440p görüntü almak diye bir kavram yok. Monitör, YouTube videosu gibi çalışmıyor. Kaç pikselse en fazla o görüntüyü verir.
YouTube’da 1080p ekranda 4k açtığın videoda 4k oynatılmıyor zaten. 4k indirilir, downscaling yapılarak 1080 piksele düşürülür, 1080p oynatır.
Zaten bahsettiğinm teknolojilerde görüntü önce yüksek çözünürlükte işlenip ardından monitörün çözünürlüğüne indiriliyor. Daha yüksek çözünürlükte görüntü almıyorsunuz ama kenar yumuşatmaya katkı sağlayabiliyor.

Zaten bahsettiğinm teknolojilerde görüntü önce yüksek çözünürlükte işlenip ardından monitörün çözünürlüğüne indiriliyor. Daha yüksek çözünürlükte görüntü almıyorsunuz ama kenar yumuşatmaya katkı sağlayabiliyor.
Evet fakat ilk mesajınızda yazdığınıza göre bu teknolojiler bir sihir yapıp monitöre piksel ekliyor gibi anlatılmış.
Anladığım kadarıyla konu sahibininde sormaya çalıştığı “Düşük çözünürlüklü bir monitörü yüksek çözünürlüklü kullanabilirmiyim?”. Bunun mümkün olmayacağını açıkladım.

Bunu yapmaya yarayan ekran kartı teknolojileri var. Native olarak o çözünürlükleri vermiyor tabii ki monitör ama daha kaliteli bir kenar yumuşatma sağlıyor. Dolayısıyla görüntü kalitesine katkısı oluyor ama direkt 2K kalitesi beklemek yanlış olur, sadece belirli bir ölçek fark edecektir.
Teşekkür ederim.
Bu soruyu RTX 3070 alacağımdan sormuştum. 2K bir monitör mü almalı, yoksa 1080p bir monitör mü ?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı