Kardeşim aynı soru şuan ki Asus x550jx dizüstü bilgisayarımı almadan önce aklımdan binlerce kez geçti. Eğer dizüstü zorunluluğun yoksa masaüstü almalısın derim ama yok illa diz üstü diyorsan alacağın pc'nin çözünürlüğü kullanım amacına göre değişir.
720p yada daha genel kullanılan 1366x768 çözünürlük şuan bana günlük multi-medya kullanımda yeterli geliyor. Ama iş oyuna gelince 1080p kalitesinin yanında 1366x768 çözünürlük cidden "ezik" kalıyor. Ama 950m ekran kartı 1080p'de 1366x768 çözünürlük kadar güçlü değil.
Şimdi Euro Truck, Pes, Cs:Go ve World of Tanks'da 1080p monitöre takan ben, sana iki çözünürlüğün farkını anlatayım.
Örneğin, Euro Truck da bitki kaplamaları, tırın ön konsolunun doku kalitesi bir kötü oluyor. Netlik bozuluyor, puslu bir görüntü oluşuyor, pixelleşme başlıyor.
Pes'te 1080p de gerçeklik inanılmaz yüksek, fizikler o kadar belirgin ki çalım atmak 1366x768 çözünürlük'ten daha kolay.
Cs:Go ve World of Tanks'ta da benzer değişimler oluyor ama anlık heyecandan pek hissedemiyorsun.
Son olarak Gta 5'den bahsediyim. Ben 1366x768 çözünürlük'te bir kaç ayar high'ta diğerleri very high'ta olmak üzere x2 msaa x2 reflection msaa, fxaa, nvidia txaa açık; advanced graphics'te long shadows ve long shadows'un altındaki iki ayar açıktayken 30-45 fps arası oynuyorum. Aynı ayarlarla 1080p'de 20fps düzeylerinde .
Yani toparlamak gerekirse 108p kalite, 1366x768 çözünürlük ise performans odaklı. Dizüstülerde hem 1080p hemde güçlü bir ekran kartı cidden uçuk fiyatlara kadar gidiyor.
Ayrıca 1080p'den 1366x768 çözünürlüğe geçmek her yiğidin harcı değil zira o kaliteyi bırakmak istemiyor insan.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Bu soru yüzünden bilgisayarımı 1 ay geç aldım ve kafam çok karıştı açıkçası. Çok uzun olduğu için özür dilerim.
Unutma! Masaüstü candır gerisi heyecandır...