11.000 TL sistem toplama hakkında öneriler

cybear

Decapat
Katılım
3 Mayıs 2021
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar.

Konu sistem toplama, laptop ve ekonomi ile ilgili olduğu için konuyu nerede açacağımı bilemediğimden buraya açtım. (İlk defa konu açıyorum)

Günümüz ekonomi şartları göz önünde bulundurularaktan tavsiyelerinize ihtiyaç duyuyorum.

Max 10.000-11.000 TL bütçem var. (Taksit ödeyebilme olaraktan)

İhtiyaç duyduğum sistemi oyun, programlama, müzik dinlemek ve film izlemek amacıyla kullanacağım. Video edit gibi işler için kullanmayı düşünmüyorum ama ileride eğer böyle bir ihtiyacım olursa ihtiyaç dahilinde yükseltebilmeliyim.

Sıfırdan sistem toplamak istedim. Araştırdım, parçaları belirledim. Yaklaşık (ekran kartları ve monitörler hariç) 11 bin TL tuttu.

Sistemde ses ve görüntü, soğutma, fan sesinin az olması, Wi-Fi özelliğinin olması, aynı anda birden fazla uygulamanın takılmadan çalışması, hızlı açılış önceliğim. (Laptop'ta %60 şarj limiti gibi çeşitli özelliklerinin olması)

Kafama takılan seçenekler:

1- Hazır masaüstü sistem almak. (MSI'ın ince oyuncu kasasınıda düşündüm ama yükseltmek, muhatap bulmak, parça tedariği sıkıntı olabilir dendi.)
2- Sistem toplama sitelerinde (kendin topla kısmından) parçaları belirleyip sistemi toplamak.
3- Bilgisayarcıya bütçem bu deyip sistem toplatmak.
4- Almayı belirlediğim sistem parçalarını bir kerede alıp, taksitini ödemek. (İlk defa kendim sistem toplamayacağım.) (Grafik işleri için Quadro ve oyun için ayrı ekran kartı alıp tek sistemde toplamak)
5- Her ay almayı planladığım sistem parçalarının birini satın almak.
6- Oyun Laptop'ı alıp yanına monitör almak [Tercihen taşınabilir dokunmatik monitörlerden (Çizim yapmayı da düşünüyorum)]
ASUS TUF Gaming F15 FX506LU-HN122 almayı düşündüm ama mavi ekran hatası gibi kronik sorunu var yazmışlar. Alsam mı bilemedim. Zaten fiyat sonradan bin TL oynadı.
Marka olarak ASUS, Lenovo, Dell, HP (?) ve belki Acer düşünüyorum.
a) Bir sorun olduğunda muhatap bulabilmek.
b) Isınma sorunu.
c) Gereksiz gürültülü çalışan fan sesi.
d) Ses ve görüntü kalitesi.
e) İşlemci seçimi intel yada amd(çok ısındığını söylüyorlar)
e) İhtiyaçlarımı karşılayıp karşılayamaması. (Oyun motorlarını, günümüz oyunlarını çalıştırması)
7- Monster Laptop'u özelleştirip almak. (Cazip gelen ömür boyu bakım garantisi olması)
8- Her ay bin TL'lik ya Euro ya da dolar kenara atmak ve her ay 1 sistem parçası almak. Ya da her ay sadece piyasalar düzelene, yeni teknolojiler gelip mevcutları ucuzlayana kadar para biriktirmek.
9- İkinci el (1 ay önce subay tarafından kullanılamamasından dolayı satıldığı söylendi) Acer Nitro 5; Intel i5 10300 işlemci, 16 GB RAM, 1650Ti ekran kartı, 512GB M.2 SSD,17.3inc 144Hz ekranlı laptop 8 bin TL. (Sıfırı o zaman için Nisan ayında 9 bin TL) Sizce almalı mıydım?

Not: Sistemin gelecek göz önünde bulundurularaktan tekrar tekrar yükseltmeye ihtiyaç olmaması, ihtiyaçlarımı karşılamak ve olabilecek seviyede uygun bütçeyle karşılanması benim için önemli.
Gelecek ne getirir bilemem ama şu an için sistemi evde kullanacağım.

Modem şu an için salonda. (Fiber kablosu salona duvarı delerek getirilmiş, kurulu düzeni değiştirmekle uğraşmak istemedim.) Aldığım elektrik hattından internet aparatı priz tekli olmaması (tek panelde çift priz) ve fazladan priz olmamasından (salon ve odada durum aynı) dolayı sağlıklı çalışmadı.
Yaklaşık 11 bin TL tutan almayı düşündüğüm sistem parçaları

Asus Rog Stix B550-XE (ses desteği (type-c girişli olması ve ses kalitesi), otomatik performans ayarı ai, wifi 6, 16 faz olması, PCI 4.0 desteği) anakart
Ryzen 7 3700x işlemci
Hyperx fury 2x8 gb 3200 Mhz ram
Be quite! 650w 80 plus altın sertifika tam modüler güç kaynağı
Noctua NH-U12S CPU işlemci soğutucu
Seagate Firecuda 510 1 TB M.2 SSD (Mümkün olsa PCI 4.0 destekli m.2 ssd)
Xigmatek Midgard V EN40384 Bilgisayar Kasası (Toz filtresi, genişliği, fan ve ssd, hdd için yeri ve güç kaynağı için yeri olması, üste fan takılabilmesi)
 
Son düzenleme:
Hocam siz dizüstü mü, yoksa masaüstü mü sistem istiyorsunuz ? Tam anlayamadım. Ayrıca masaüstü ise bütçeye monitör, ekran kartı vs. dahil mi ? Bu arada bilgisayarcıya gitmeyin. Masaüstü almayı düşünürseniz her parçanın kendine ayrı garantisi var muhattap bulmakta sıkıntı yaşamazsınız.
 

Geri
Yukarı