12 ay mining yapılmış 3080 alınır mı?

Arkadaşlar tartışmayı bitirecek veya alevlendirecek bir argüman sunacağım sizlere 2 durum var. Önce olasılıklara bakalım:

1) Kart yüksek sıcaklık değerleri üstünde 12 ay boyunca çalıştı.

Lehimler atabilir, mosfetlerden bir kaçı bozulabilir ve buna bağlı olarak performans düşebilir, kart kendini besleyemez, darboğaz yaşadığını sanırsın ama mosfet problemi olduğunu anlayamazsın. Çipte problem olabiliyor veya çipe giden ayaklarda problem olabiliyor soğuk lehim, korozyon, çatlama gibi bu sorunlarla karşılaşınca çipe reballing yapmak gerekiyor.


2) Kart stabil sıcaklık değerlerinde 12 ay boyunca çalıştı.
Bu kartın üzerinde elektrik geçmiyor mu? Elektrikten çok az anlayanlar, elektriğin olduğu her yerde aşınma olacağını bilir. Kısaca elektriğin geçtiği her yerde aşınmaya bağlı olarak hatalar, bozulmalar meydana gelecektir ve kartın 12 ay çalıştığını düşünecek olursak hatasız olması imkansız fakat ne kadar hatalıdır onu bilemeyiz.

Sonuç:
Test et işine geliyorsa al gelmiyorsa alma. Ben en ufak bir sıkıntı olduğunu hissetsem kendi kartımla bu kartı takas etmezdim. Eğer kart beklenen performansı veriyorsa ve satıcıda kefil olacaksa alırdım.
 
Bak dostum 3080 modeli GDDR6X bellek kullanıyor. Bu bellekler stock padler ile mining esnasında normalin üzerinde ısınıyor. Çünkü mining odaklı üretilmedi bu kartlar. Marka model tabii ki fark eder ama mining yapan kişilere 3090/3080 yani GDDR6X bellek kullanan kartlar için fabrika padleri değiştirmenin ciddi oranda ısıyı düşürdüğünü söylüyorlar ve doğru.

4 ay önce Türkiye'den alınmış garantili kutulu faturalı Xtreme Master 3080 aldım LHR'siz model. Kart ile mining yapılmamış daha önce zaten yapmak istesen bile bellekler 110 dereceyi geçtiği için ciddi oranda kayıplar oluyor. Her neyse güzelim kartı mecburen açtım ve kaliteli padler ile değiştirdim. Şimdi bellekler 68-74 derece civarında (19*C oda sıcaklığında) çalışıyor. GPU sıcaklığı ise 47-45 arası değişiyor.

Şimdi gelip benden 3080 almak var bir de bu işten yeterince anlamayan, fanların sesinden rahatsız olup tam yükte çalıştırmayan, OC ayarlarını bilmeyen (En önemli noktalardan birisi), kaliteli PSU ve bileşen kullanmayan adamdan almak var.
Kart satmıyorum bu arada onu kastetmedim.

Burada hala insanlar ile kartları bir tutan zihniyet var o arkadaşları dh forumunu öneririm gidin orada takılın çünkü bilginiz yok ve sadece konuşuyorsunuz.

Her şeye rağmen, gerekli testler yapılarak her zaman ikinci el ekran kartı alabilirsiniz. Yeterki bu testleri hakkıyla anlayabilecek seviyeye gelin veya yanınıza bilen birini alın. Birde mümkünse içi açılmamış kartlar tercih edin.
 

Geri
Yukarı