12. nesil Intel işlemcilerde performans düşüklüğü

Cube

Femtopat
Katılım
15 Nisan 2022
Mesajlar
10
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Cg Artist
RAM
64 GB G-Skill Trident Z
Anakart
Gigabyte Z690 UD
İşlemci
i9-12900K
Herkese merhaba.
Şu an Intel ile çözüm aradığım bir sorunu sizinle paylaşmak istedim. Intel'in yeni nesil mimari ile tanıttığı 12. nesil işlemcilerde ciddi bir performans sorunu yaşıyorum. Bu işlemcilerde güçlü performans çekirdekleri (p-Core) ve verimlilik çekirdekleri (e-Core) bulunuyor. Sistemin durumuna göre bunlardan ihtiyacı olanı kullanıyor. E-Core olanlar düşük hızda ve Hyper-Threading özelliği yok. Dolayısıyla performans çok düşük. Şimdi gelelim soruna;
Ben 3D modelleme ve animasyon işleri yapıyorum. Bu sebeple işim işlemci ile. 12900k ve 12700k ile render alırken işlemcileri %100 kullanıyor. Problem yok ancak başka herhangi bir uygulamaya geçince bütün p-Core çekirdekleri kesiyor sadece e-Core çekirdekler ile işleme devam ediyor. Yani 30 saniyede aldığı render 120 saniyeye çıkıyor. Tekrar render penceresine tıklayınca %100 oluyor. Yani hangi işi yaparsam ona odaklanıyor sistem. Bu her iki işlemcide de aynı şekilde. İşletim sistemi Windows 11 Pro bu arada. Bununla ilgili örnek bir video çektim ve YouTube'a yükledim. Merak edenler daha net görebilirler.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Belki daha çok kullanıcı 12.nesile geçince bu problemle karşılaşan sayısı artacaktır ama yurt dışında 1-2 forumda gördüm sadece onlar da çözüm bulamamış. Konuyu Intel'le de paylaştım. Hala yazışıyoruz ve üst seviyelere taşındı şu anda. Muhtemelen yazılımsal bir çözüm olacaktır. Aslında Intel thread director bu çekirdek yönetimini kendi yapıyor. Bunu kullanıcı denetimine de sunsa muhtemelen sorun çözülecektir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Evet 12.nesil'de problem olduğunu söyleyen benim zaten yazımda da belirttim. Ama beni yeni nesli savunmak zorunda bıraktın resmen :) Yeni çıkan herşey sorunlu olmayabilir. Genel olarak ben de beklemeyi tercih ederim. Zaten ben daha yeni aldım ama nerdeyse 5-6 ay oldu çıkalı. Demek ki daha yeterince kullanıcıya ulaşmadı ki sorunlar giderilmemiş.
Yeni her zaman iyi olmayabiliyor :)) 12. nesil de ya yükselecek ya da AMD'ye kaybetmeye devam edecek Intel
 
Üstat bir de Intel'in ürün çıkarmadan test ettiği laboratuvar, ortak çalıştığı test kullanıcıları vb yok mu? AMD'ye yetişmek için her sene ürün çıkarma telaşından bunları atlıyor mu sorusu geliyor aklıma. Eskiden birkaç senede bir işlemci çıkardı şimdi senede bire düştü. Cep telefonuna dönecek galiba olay.
Bir de danışmak istediğim bir konu var renderfarm konusunda. Eski elden çıkarılmış net kafe ve şirketlerden satılmış yüze yakın çeşitli PC'ler var. Bunlar bir şekilde tek çalışacak şekilde süper PC gibi düzenlenebilir mi? Ucuza renderfarm kurma düşüncem vardı ama eski teknoloji işe yararmı bilmiyorum. Maksat çöpe gitmesin.
 
Problemi çözebildiniz mi?

MS Forumunda bir kullanıcı Win 11 22H2 sürümünde handbrake yazılımını; "Biraz daha araştırma yaptım ve programı yönetici olarak çalıştırmanın aslında bu davranışı engellediğini gördüm. Bunun neden düzelteceği hakkında hiçbir fikrim yok, ancak El Freni şimdi hem simge durumuna küçültüldüğünde hem de ekran kapalıyken 20 iş parçacığının hepsinde çalışıyor." şeklinde bir yorum yapmış.

MS Forum Link
 

Geri
Yukarı