12. sınıfta dershaneye devam etmeye gerek var mı?

Atakan_1

Hectopat
Şu an 11. sınıfım ve bir dershaneye devam ediyorum. 31 Aralık'a kadar erken kayıt süresi verdiler, bu süre içinde devam edip etmeyeceğime karar vermem gerekiyor ama ciddi anlamda kararsızım. Dershaneyi bırakmayı düşünmemin sebeplerini açıklayayım. Açıkçası ders anlatımı açısından bir problemim yok; hocalar iyi anlatıyor, derste anlıyorum. Ama rehberlik kısmı fayda sağlamıyor. Bir tane program hazırlayıp veriyorlar, o da çok yüzeysel oluyor(hatta şu an program bile hazırlamıyorlar bütün 11'lere aynı bursluluk sınavı çalışma programı vermişler içinde tarih falan da var). Mesela denemede tamamen dikkat hatası yapmışım ama programa “konu eksiği” diye yazılmış. O yüzden senenin başından beri kendi programımı kendim yapmaya çalışıyorum ama sorun şu ki bu programı uygulayamıyorum. Evde dersin başına bir türlü oturamıyorum, otursam bile telefon, forumlar vs. derken dağılıyorum. Açıkçası senenin başından beri düzgün bir çalışma düzeni kurabilmiş değilim. Bir de yol meselesi var; ev–dershane arası yaklaşık 1 saat, okul–ev arası da aynı şekilde. Okul dershaneye yakın ama yine de yol ciddi vakit kaybı oluyor. Okulda ayrıca deneme kulübüne de yazıldım, haftada dershaneyle birlikte 2–3 deneme olduğu oluyor ve deneme olan günlerde neredeyse hiç ders çalışamıyorum. 12. sınıfta da bunun çok farklı olacağını sanmıyorum. Diğer taraftan dershaneye gitmezsem evde disiplinli çalışabilir miyim ondan da emin değilim. Aklımda baykuş mentörlük/koçluk vb. alıp kütüphanede çalışmak ve sadece eksik olduğum konularda konu anlatımı dinlemek gibi bir seçenek var ama bunun benim için gerçekten mantıklı olup olmayacağından emin olamıyorum. Benim durumumda olan ya da benzer bir süreçten geçmiş olanlar ne önerir, dershaneye devam etmek mi yoksa farklı bir yol denemek mi daha mantıklı olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle YouTube ders anlatım konusunda oldukça başarılı. Eğer konu anlatım konusunda sıkıntın varsa buradan çözebilirsin bence. Özellikle matematikte Eyüp b. Tavsiye ederim(sayısalcı olarak yazıyorum ama zaten TYT anlamında da zaten bir numara).ben dershaneye gitmedim hiç ama gitmek aklımdan geçmişti. Dershaneye giden arkadaşlarım 12. sınıfta sürekli hem okul hem dershane denemelerinden bunalmışlardı hatta dershanedekine gitmiyorlardı. Bunda da en önemli etken, konu eksiğin olduğu halde sürekli denemeye girmen bir şey kazandırmaz sadece zaman kaybettirir. Özellikle AYT de konu oldukça önemli. Dershane zaman kaybı yaşatıyormuş. Evde disiplin oluşturduğun zaman oldukça verim alırsın. Disiplin konusunda sıkıntın olduğunu söylemişsin. Derse başladığın zaman bildirimleri falan kapat telefondan çalışıyorsan. Eğer tablet, bilgisayar falan varsa zaten çalışma sırasında telefonu senden uzağa koy başka odalara falan. Sayısal, sözel ya da eşit ağırlık mısın bilmediğimden dolayı bir sayısalcı olarak yazdım haberin olsun.

Kesinlikle gerek yok. Ama koçluk, disiplin ve konu öğrenme işinizi halletmeniz gerekiyor.
Her insanın konuyu anlama yöntemi farklı. Kendinizinkini herşeyden önce bulmanız lazım. Ben şahsen konu anlatımı kitabından okur, sonra genel soru çözer, soru yöntemini öğrenip konu çalışmaya geri dönerim. Siz de deneyebilirsiniz ama bende işe yarayan sizde de yarayacak diye birşey yok.
Koçluk konusunda zaten okulunuz deneme yapıyormuş, deneme analizinizi de kendiniz yaparsanız geriye çok birşey kalmıyor.
Disiplin ise bence en zoru. Tavsiyem sabah kalkma ve akşam yatma saatlerinize uyun. İkisi de ne kadar erken olursa o kadar iyi.
Eğer ders çalışırken telefona kayıyorsanız kütüphaneye gidin. Zaten 2-3 gün sonra yokluğuna alışırsınız. Ders çalışmak da daha kolaylaşır.

Daha 11. sınıfsın, hedef sıralamana göre ders çalışma yoğunluğunu ayarlarsın. Kendini bıktıracak kadar çalışma. Daha sonra sıkıntı çıkarıyor.

Teşekkür ederim cevaplarınız için. Özellikle tatil günlerinde falan ders çalışmayı iyice salıyorum. Dershaneye gitmezsem de öyle olur diye korkuyorum. Ben kayıt olup ya da olmadığımı daha sonra konuya tekrar yazarım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı