Ailelerin üniversite sınavı için dershane baskısına devam ettiğine hala inanamıyorum.
Neredeyse iki buçuk senelik bir pandemi dönemini geride bıraktık, bu zaman aralığında online eğitimle birlikte Youtube'da kaynaklar olağanüstü bir şekilde çoğaldı. Hem konu anlatımı, hem soru çözümü hatta rehberlik hakkında bile çok kaliteli içerikler var. Hadi Youtube'u bir kenara bırak, satın aldığın soru bankalarının ve denemelerin bile video çözümleri var. Takıldığın soruları birebir hocalara çözdürebileceğin alternatif platformlar var. Sınavla alakalı internette sayamayacağın kadar kaynak mevcutken kendi düşüncem dershane hem
zaman hem de
para kaybı. Ancak konunun önemli bir tarafı da var:
Zamanı yönetimi ve planlı olmak.
Dershanenin neden zaman kaybı olduğundan başlayayım. Bir öğrenci kendini biliyorsa hangi derslere ağırlık vermesi gerektiğine hakimdir, yani çalışma planı oluşturabilir. Dershane ortamında ise belli bir işleyiş var ve ona ayak uydurmak durumundasın. Eğer dershane bireysel çalışma sürecini aksatıyorsa kaybın olacağı bariz.
@ErenY tam nokta atışı örneği vermiş. Sonuç olarak insanız aynı zaman aralığı içerisinde çok sayıda dersi, ödevi, sınavı verimli bir şekilde tamamlamak mümkün olamayabiliyor. İlla ki bir şeyler eksik kalr. Burada önemli olan nokta da verimlilik zaten. Yoksa dershanede bir gün içerisinde 10 farklı ders gör öğrenemedikten sonra anlamı yok.
Ayrıca Youtube''dan çalışmanın şu artısı var. Genellikle konu anlatım videoları rafinedir, örneğin dershanede anlatımı 2-3 hafta sürecek bir konuyu YouTube'dan birkaç saatlik video'yla kapabilirsin. Zaten YouTube'da ders videosu çeken öğretmenlerin çoğunluğunun anlatımları oldukça kuvvetlidir, yoksa izlenmezler zaten. Öğrenci olarak sen de odaklanarak düzgün bir şekikde dinleyip, notunu alıp tekrarını yaparsan bu işi daha verimli ve kısa sürede halletmiş olursun.
Para kaybı konusuna da şöyle açıklık getireyim. Dershanelerin fiyatları malum, zaten çalışmayı da kendin ilerlettikten soınra bu bütçeye en iyi denemeleri ve soru bankalarını almak çok daha faydalı.
Son olarak asıl odak noktaya da değinmem gerekirse dershane veya bireysel çalışma farketmeksizin önemli bir detay var. Her halukarda planlı olman lazım. Yoksa sınava hazırlık dönemin dikiş tutmaz, ilerleyen dönemlerlerde çok zorluk yaşarsın. Öte yandan bunu derken "bugün 8 saat ders çalışacağım" gibi uçuk ve genel hedeflerden bahsetmiyorum. Günde kaç saat verimli çalışabiliyorsun, atıyorum 4 saat. Bu 4 saati ders çalışmaya, soru çözmeye gibi bölümlere ayır ve kesinlike plana sadık ol. Bu şekilde zamanını da yönetmiş olursun, hem de kendine ayıracağın vakit de belli olur.
Küçük bir öneri de şu: kendini kütüphanede çalıştırmaya alıştır. Büyük faydasını görürsün.