12400F 4060 Ti sistem Rocket League haricinde iyi performans vermiyor

Flauschen1

Yoctopat
Daha fazla  
Bilgisayarım RTX 4060 Ti 8 GB i5 12400F ve 16 GB RAM'e sahiptir. Fakat Valorant ve Roblox gibi oyunları oynarken GPU %30'larda %40'larda kullanıyor ve CPU ile aynı değerlerde geziyor. Fakat böyle basit oyunlarda bile 200 FPS'lerde geziyor. Roblox'da ise yeni başladığım oyunda şakasız 100 FPS göremiyorum. Bilgisayara format attım bizzat fakat gene de değişim olmadı. Her türlü şeyi denedim gene de beceremedim bu yüzden size danışmak istiyorum. Rocket League oyununda ise GPU %90-%99 arası dolaşıyor ve 600 700 FPS alıyorum fakat diğer oyunlarda fıs, yardımcı olabilirseniz mutlu olurum ve teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-12-07 120651.png
    Ekran görüntüsü 2025-12-07 120651.png
    29,5 KB · Görüntüleme: 13
Sistemin RAM'inin modelini biliyor musunuz? Anakartınız nedir? Bunları bilmeliyiz. Muhtemelen raminizin hızı BIOS'ta bir ayar yüzünden sınırlanmakta fakat bu bilgileri verirseniz tespit edebiliriz.

Hocam veya uğraşmak istemiyorsanız PowerShell'i açın ve bunları yazın ve çıktıyı verin: "get-wmiobject WIN32_BASeboard | format-list product, manufacturer", ardindan bunu da yazin "get-wmiobject WIN32_PHYsicalmemory | select-object -property partnumber"

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakart MSI Pro B760M-P DDR4 RAM ise G.Skill Ripjaws sanırsam RAM hakkında emin değilim.

Sistemin RAM'inin modelini biliyor musunuz? Anakartınız nedir? Bunları bilmeliyiz. Muhtemelen raminizin hızı BIOS'ta bir ayar yüzünden sınırlanmakta fakat bu bilgileri verirseniz tespit edebiliriz.

Hocam veya uğraşmak istemiyorsanız PowerShell'i açın ve bunları yazın ve çıktıyı verin: "get-wmiobject WIN32_BASeboard | format-list product, manufacturer", ardindan bunu da yazin "get-wmiobject WIN32_PHYsicalmemory | select-object -property partnumber"

Part number.
F4-3200C16-8gvkb
F4-3200C16-8gvkb

Hocam verdiğiniz bilgilere göre BIOS'ta RAM ayarını yapmadığınız için RAM'in hızı düşük çalışıyor dolayısıyla RAM'den işlemciye saniyede daha az veri aktarıldığı için FPS'iniz düşüyor. Sistemi yeniden başlatın açılırken BIOS logosu geldiğinde del tuşuna basın, BIOS ekranı geldiğinde biraz kurcalayın XMP diye bir ayar bulacaksınız onu en yükseğe çekin ve kaydedip çıkmak için F10 basın evet deyin.

Tekrar test edip buraya yazarsınız. Not: Biosunuza giremiyorsanız CMD'yi yönetici olarak açın ve "shutdown /r /fw /t 0" yazın otomatik yeniden başlatıp girecektir.

Dediniz mi durum nedir?

Hocam verdiğiniz bilgilere göre BIOS'ta RAM ayarını yapmadığınız için RAM'in hızı düşük çalışıyor dolayısıyla RAM'den işlemciye saniyede daha az veri aktarıldığı için FPS'iniz düşüyor. Sistemi yeniden başlatın açılırken BIOS logosu geldiğinde del tuşuna basın, BIOS ekranı geldiğinde biraz kurcalayın XMP diye bir ayar bulacaksınız onu en yükseğe çekin ve kaydedip çıkmak için F10 basın evet deyin.

Tekrar test edip buraya yazarsınız. Not: Biosunuza giremiyorsanız CMD'yi yönetici olarak açın ve "shutdown /r /fw /t 0" yazın otomatik yeniden başlatıp girecektir.

Dediniz mi durum nedir?

Hocam dediğinizi yaptım. FPS arttı en düşük ayarlarda 160 FPS falan alıyorum aynı oyunda fakat GPU kullanımı hala %30'u geçmiyor. Başka yapmam gereken bir şey varsa soyleyebilirsiniz.

Dediniz mi durum nedir?

Ayrıca yüksek ayarlara alınca 90 FPS falan alıyorum tekrardan.

Hocam dediğinizi yaptım. FPS arttı en düşük ayarlarda 160 FPS falan alıyorum aynı oyunda fakat GPU kullanımı hala %30'u geçmiyor. Başka yapmam gereken bir şey varsa soyleyebilirsiniz.

Ayrıca yüksek ayarlara alınca 90 FPS falan alıyorum tekrardan.

Hocam başka bir durum varsa bilemem fakat %30 GPU kullanımı Valorant Roblox için normal ekran kartını çok kullanmadıkları için ve sıcaklıklar normal ise. Ancak 160 FPS'i Valorant'ta alıyorsanız ve 1080p full Low ise hala sıkıntı vardır. Valorant'ta da FPS değerinizi test eder misiniz aynı ayarlarla?

Hocam başka bir durum varsa bilemem fakat %30 GPU kullanımı Valorant Roblox için normal ekran kartını çok kullanmadıkları için ve sıcaklıklar normal ise. Ancak 160 FPS'i Valorant'ta alıyorsanız ve 1080p full Low ise hala sıkıntı vardır. Valorant'ta da FPS değerinizi test eder misiniz aynı ayarlarla?

Valorant'ta en düşük ayarlarda 300 görüyor.

Evet poligondayım ve yüksek ayarlarda 200 falan oluyor.

Botlar açık ise normal, bir de isterseniz özel oyunda tek başınıza Low ayarlarda ascentte denersiniz. Low'da 550-600 olması gerek ekran kartı dışında neredeyse aynı sistem ondan biliyorum.

Hocam bir de kenar yumuşatmayı daha yüksek FPS ile kullanmak istiyorsanız MSAA yerine FXAA yapmanızı öneririm. Netliği arttır ile keskinleştirme ayarı çok FPS düşürüyor bilginiz olsun veya bunlar benim ekran kartımdan dolayı da olmuş olabilir denersiniz artık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı