125 CC motora yazılım atarsak ruhsata işletmemiz lazım mı?

• Konuyu başlatan Kroxzi
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 10.230

Kroxzi

Hectopat
Daha fazla  
MT125 almayı düşünüyorum. 125 CC motora ne kadar yazılım olur bilmiyorum ama olduğunu farz edelim, bunu ruhsata işletmemiz lazım mı ve A1 ehliyet ile sürmeye devam edilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
MT125 almayı düşünüyorum. 125 CC motora ne kadar yazılım olur bilmiyorum ama olduğunu farz edelim, bunu ruhsata işletmemiz lazım mı ve A1 ehliyet ile sürmeye devam edilir mi?

Yazılım işlemlerini ruhsata işletmenize gerek kalmadan muayeneden sorunsuz geçebilirsiniz.
Yazılım öncesi mutlaka soğutma aksamında geliştirmeler yapmanızı öneririm. Stok egzoz borusu ile yazılım atılmasını önermiyorum. Hava girişi kadar hava çıkışı çok önemli; motorun boğulmaması gerekiyor.
Öncelikli olarak motor çıkışı yani egzozu geliştirmenizi öneririm. Egzozu geliştirmeden kastım ses geliştirmesi değil. Egzoz borusunun büyütülmesidir.

MT125'e yazılım atınca ne olacak 14 iken 20HP mi olacak?
20HP olsa ne olacak eline ne geçecek?

Yazılım sadece beygir ve tork yükselmesi değildir. Yazılımla hava-yakıt karışımının zamanına müdahale edebilir, sürelerini değiştirebilirsiniz. Motosiklete yazılım araç yazılımı gibi değildir ve hava giriş/çıkışında geliştirmeler yapılırsa ömrüne ömür katar.

Ne motoru olduğu önemli değil fiziksel olarak bir motorun HP'sini yükseltmek için hava yakıt karışımının düzenlenmesi gerekiyor ama aşağı hareketli değil yukarı hareketli.
Hava yakıt karışımı artırınca illaki HP artar aynı zamanda yakıt tüketimi de artar egzoz salınımı da artar. HP yükselmesi ile bier kolu üzerindeki yükde artar şanzıman üzerindeki yükte artar.
Eğer yapan mühendisler bu malzemeleri 20 30HP'ye dayanır şekilde tasarladılarsa eyvallah ama Max gücü 14 olan minicik bir motor için bu kadar yatırım yapmaz hiçbir üretici 14HP'ye anca dayanacak malzeme kullanmışlardır. Ve ömrüne asla ömür katmaz. Bu mümkün değil.
Otomobil dersen bir nebze anlarım çünkü büyük motorlar ve bazı emisyon kurallarına uyabilmek için yurt dışında üretilen motorun yurt içinde yazılımla biraz törpülüyorlar. Çok az marka modelde vardır bu da.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı