12900K İncehesap.com'da!

Bu 12. Nesilse fark ne?

Fark ettiyseniz çekirdek sayısı 12900K'da 16. 11900K'da çekirdek sayısı 8'di. Aradaki en temel fark bu. Önbellek boyutları arttı, yepyeni bir mimari, 10 nm üretim teknolojisine geçildi. Frekanslar biraz düştü fakat çekirdek sayısı inanılmaz arttığı için bu bir sorun değil.
 
5900X'te 3.7 GHz Temel frekans, 4.8 GHz Turbo frekans,
5950X'te 3.4 GHz Temel frekans, 4,9 GHz Turbo frekans ve ikisinde de 105 W TDP değeri var. Fakat oyun vb. işlerde yani tek çekirdek performansına temel frekans değil Turbo frekans etki eder.

Oyun performansında evet işlemci Turbo frekanslara çıkar, temel frekans çok da önemli bir şey değil orada çekirdek sayısı artışını vurgulamak için söyledim. TDP değeri sanırım çok yüksek olacaktı (250 mi neydi şimdi hatırlayamadım uyduruyor da olabilirim) 12900K'nın öyle hatırlıyorum, eğer iyi soğutulmazsa Turbo frekans değerlerinde kendisini çok frenleyecektir.
 
Frekans aynı mimaride fark yaratır yaratırsa. Aynı mimaride L3 ön bellek boyutu da çok etkili bu arada. Bununla ilgili Hardware Unboxed videosu var.
Farklı mimarilerdeki işlemcilerde farklı frekanslara bakarak kıyaslama yapmamaya dikkat edelim.
12. nesil Intel işlemcilerde işler karışık. İşlemci çok ama telefonlar gibi performansı yüksek çekirdekler güç tasarrufu odaklı çekirdekler gibi ayrımlar var işlemcinin çekirdeklerinde.
Ayrıca 12. nesil hem DDR4 ve DDR5 RAM'ler destekliyor. Aynı anakartta değil tabi ki de. Burada RAM farkının performansa etkisi ile birlikte DDR5 RAM'lerin yüksek CL değerleri oyunlara nasıl etki edecek diye incelemek lazım. Bu kadar ayrıntılı kıyaslama ve testler çoğunlukla yabancı incelemelerde oluyor malesef.
Özetle ürünler çıksın, karşılaştırmalı testlere bakmak lazım.
 
İşlemci çok ama telefonlar gibi performansı yüksek çekirdekler güç tasarrufu odaklı çekirdekler gibi ayrımlar var işlemcinin çekirdeklerinde.
Bence aynı işlemci çekirdeği hem gerektiğinde Chrome'da falan kendini temel frekanslara ve hatta altına alıp oyun, render vs. yerlerde kendini yükseltmeli.Böyle işlemci çok saçma oluyor bence.
TDP değeri sanırım çok yüksek olacaktı (250 mi neydi şimdi hatırlayamadım uyduruyor da olabilirim) 12900K'nın öyle hatırlıyorum
O zaman testleri Silivri'de yaparlar herhalde, 250W ne ya🌋🌋🌋🌋
eğer iyi soğutulmazsa Turbo frekans değerlerinde kendisini çok frenleyecektir.
360'dan aşağısı kurtarmaz.
 
O zaman testleri Silivri'de yaparlar herhalde, 250W ne ya🌋🌋🌋🌋

360'dan aşağısı kurtarmaz.

Ben de Antartika'da yapalım diye düşünmüştüm ama Silivri daha soğuk 🥶

360mm bile kurtarmazsa şaşırmam 420mm radyatörlü katı borulu sıvı soğutmaların tavsiye edilmesi benim için sürpriz olmaz :D
 
Ben de Antartika'da yapalım diye düşünmüştüm ama Silivri daha soğuk 🥶

360mm bile kurtarmazsa şaşırmam 420mm radyatörlü katı borulu sıvı soğutmaların tavsiye edilmesi benim için sürpriz olmaz :D

Bence de. Kurtarmayacağını düşünüyorum Intel ne yapıyorsun sen...
 
Bence de. Kurtarmayacağını düşünüyorum Intel ne yapıyorsun sen...

Intel bir şeyler deniyor ama bir yerden de illaki patlak veriyor, enteresan bir çar :)

Biz 12600 ve 12700 ailesinden devam, 12400F'i eğer iyi performans verirse çok önerebiliriz. Tabii yüksek TDP değerleri onları da katletmezse.
 
12. Nesil DDR5 destekli geliyor diyorlar ama henüz DDR5 anakart ve RAM piyasada yok. DDR5 piyasaya oturmaya başladıktan sonra geçmeye değer kesinlikle. Intel 12900K da güzel bir işlemci olmuş. 11900K'daki hayal kırıklığı malum. Özellikle 12900K'nın 16 çekirdekli olması. 12600K, R5 5600X'i geçiyormuş. Şimdi AMD cevap verecek. Güzel, rekabet olsun ki biz daha ucuza alalım. 😄
 

Geri
Yukarı