14-15 yaşında creatin almak mantıklı mı?

SherlockK6

Decapat
14-15 yaşlarında 1 ay boyunca her gün 5 gr sonrasında 2 ayda spor yaptığım günler creatin aldım. 3 hafta boyunca bırakmama rağmen bugün değerlerinde creatin hafif yüksek çıktı. Bende komple bırakmaya karar verdim. Ama creatin aldığım günler 3-4 LT su içmeye özen göstermiştir. İçim pek rahat etmedi sizce bir şey olmuş mudur? Malum gelişme çağında almak bence pek uygun düşmezdi.

14-15 yaşlarında 1 ay boyunca her gün 5 gr sonrasında 2 ayda spor yaptığım günler creatin aldım. 3 hafta boyunca bırakmama rağmen bugün değerlerinde creatin hafif yüksek çıktı. Bende komple bırakmaya karar verdim. Ama creatin aldığım günler 3-4 LT su içmeye özen göstermiştir. İçim pek rahat etmedi sizce bir şey olmuş mudur? Malum gelişme çağında almak bence pek uygun düşmezdi.

Keşke hiç bulaşmasaymışsınız umarım ileride kötü bir durum yaşanmaz, kesinlikle doğru karar vermişsiniz sağlığınız daha önemli kastan.

Bu yaşlarda gerek yok. Creatin kaslarda su toplar etkisini bir kaç haftada hissedersin hoşuna gider ama sen adamakıllı Spor yapmazsan artık o keyfi hissetmezsin. Ha yine etkisi devam eder ancak sonuç göremiyorum diyip spordan sogursun.

Bu yaşlarda hayvan gibi yiyip disiplinli şekilde sporunu yap. Amacın bu yaşlarda estetik olmak olmasın. Sadece güçlenmeye bak şuan. İleride güçlü halinle hareketleri düzgün yapmaya başladığın zaman kilo da verirsin estetiklik de kazanırsın.

O yüzden gerek yok bu yaşlarda takviyeye bence.

Bu yaşlarda gerek yok. Creatin kaslarda su toplar etkisini bir kaç haftada hissedersin hoşuna gider ama sen adamakıllı Spor yapmazsan artık o keyfi hissetmezsin. Ha yine etkisi devam eder ancak sonuç göremiyorum diyip spordan sogursun.

Bu yaşlarda hayvan gibi yiyip disiplinli şekilde sporunu yap. Amacın bu yaşlarda estetik olmak olmasın. Sadece güçlenmeye bak şuan. İleride güçlü halinle hareketleri düzgün yapmaya başladığın zaman kilo da verirsin estetiklik de kazanırsın.

O yüzden gerek yok bu yaşlarda takviyeye bence.
Hocam creatini bırakınca 3 kilo verdim ve steroid gibi sönme hissi verdi ve elbette memnun edici bir şey değil. Sosyal medyada herkes creatinsiz spor olmazmış gibi aşılama yapıyorlar. Ben de buna yenik düşmüştüm. Sizce bir şey olmuş mudur?

Bir şey olmaz dostum da o yaşlarda gerek yok
Hekim değerlerin normal sadece creatin hafif yüksek dedi dediğim gibi. Böbreklerde de bir sorun yoktur diye umuyorum.

Hocam creatini bırakınca 3 kilo verdim ve steroid gibi sönme hissi verdi ve elbette memnun edici bir şey değil. Sosyal medyada herkes creatinsiz spor olmazmış gibi aşılama yapıyorlar. Ben de buna yenik düşmüştüm. Sizce bir şey olmuş mudur?

Hekim değerlerin normal sadece creatin hafif yüksek dedi dediğim gibi. Böbreklerde de bir sorun yoktur diye umuyorum.
Kreatinin böbrek fonksiyonuna bir etkisi yok. Zaten hafif yüksek kreatinin değerleri spor yapan birinde normal. Kreatin aminoasitten ibaret.

Bir çalışmada 10 ay – 5 yıl boyunca günlük creatine kullanan sporcularla kontrol grubu karşılaştırıldı. Plazma/ürin kreatinin, üre ve albumin oranlarında fark olmadı. Gfr, tubular reabsorpsiyon, glomerüler geçirgenlik normal çıktı. Yani creatine uzun vadede sağlıklı bireylerde böbreğe zarar vermiyor> Long-term oral creatine supplementation does not impair renal function in healthy athletes - PubMed

Bir klinik çalışmada, 3G ve 5g/gün creatine takviyesi alan kişilerde, egfr, serum kreatinin, kreatinin, üre, albuminüri, kım-1 ve mcp-1 gibi hassas böbrek göstergeleri incelendi. Sonuç: Hiçbir bozulma yok. Artan kreatinin, metabolik artıştan kaynaklanıyor. > Novel renal biomarkers show that creatine supplementation is safe: a double-blind, placebo-controlled randomized clinical trial - PubMed

5 gün boyunca günde 20 g creatine alan bireylerde glomerular filtrasyon hızı, protein/albumin atılımı gibi göstergelerde değişim gözlemlenmedi. Creatinine üretimi artmış olsa da böbrek fonksiyonlarında bozulma yok > Effect of short-term creatine supplementation on renal responses in men - PubMed

tip 2 diyabetik hastalarda, 12 haftalık çalışmada 51cr-edta gfr ölçüldü. Creatine grubunda hiçbir farklılık olmadı. > Creatine supplementation does not impair kidney function in type 2 diabetic patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial - PubMed
Ayrıca, periferik arter hastalığı olanlarda 8 haftalık creatine kullanımında serum kreatinin, kreatinin clearence, üre vs değişmedi. >Does Creatine Supplementation Affect Renal Function in Patients with Peripheral Artery Disease? A Randomized, Double Blind, Placebo-controlled, Clinical Trial - PubMed

Kreatin alımıyla serum kreatinin seviyeleri artar. Bunu birçok doktor “böbrek fonksiyon düşüklüğü” zannedebilir. Ama bu metabolik bir artış, gerçek bir hasar değil. > The effect of creatine intake on renal function - PubMed

DurumEtki / Sonuç
Uzun vadeli creatineBöbrek fonksiyonuna zarar vermez PubMed
Meta-analizSerum kreatinin hafif artar, kidney safe PubMed
Yeni biomarker çalışmasıGFR, KIM-1/MCP-1 sabit; güvenli PubMed
Kısa yüksek dozBöbrek parametrelerinde değişim yok PubMed
Hasta gruplarıDiyabetik & arteryal hastalarda güvenli PubMed+1
Serum kreatinin artışıMetabolik; yanlış anlaşılabilir

Tabii ki elimizdeki çalışmalarla bu çıkarımları elde edebiliyoruz, fakat daha fazla çalışma gerekli.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı