14 yaşında kas nasıl geliştirilir?

cay ıcen kedy

Centipat
Katılım
29 Kasım 2022
Mesajlar
594
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar selam, spor salonuna gitmiyorum evde elimdeki imkanlarla (dambıl, barfiks barı) ile kol kası, karın kası falan yapmaya çalışıyorum. Musclewiki sitesi yardımıyla çalışıyorum. Yaş 14-boy 164-kilo 47.
Protein tozu falan kullanmayı düşünüyorum, zararı olur mu? Kullanacaksam hangi protein tozunu kullanmalıyım? Ayrıca kol kasım'ın olduğu bir fotoğraf atsam formum hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim. Önerileriniz benim için değerli tavsiyelerdir bunu unutmayın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Protein tozu falan kullanmayı düşünüyorum, zararı olur mu?
Olmaz ancak tüm protein ihtiyacınızı da toz ile karşılamayın.
Protein Tozu Zararlı Mıdır?
Kullanacaksam hangi protein tozunu kullanmalıyım?
Protein Tozu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Protein Tozu Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Salona gitmeden yapabileceğiniz antrenmanları yapabilirsiniz ancak bir yerden sonra yetersiz gelmeye başlayabilir.
 
Bilinçsiz bir şekilde diyetsiz, dengeli beslenmeden alınan protein tozu gibi gıda takviyeleri böbrek ve özellikle karaciğerde sorunlara ve kan değerlerinde bozulmaya yol açabilir. Sporu evde yapacağın ve yaşın göz önünde bulundurulursa protein tozu tavsiye etmem. İlk aşamalarda yumurta, tavuk gibi proteince zengin besinlerden fazlasıyla protein ihtiyacını karşılayabilirsin. Sporda protein her şey demek değildir. Karbonhidrat, mineral ve sağlıklı yağların tüketimini yeterli düzeyde yapmazsan kas yıkımına uğrarsın. Bu dediğim şeyler ev koşullarında yapacağın bir spor için abartı gelebilir ama yaşın doğrultusunda dikkat etmen gereken şeyler. Spor yapacağım diye kendine zarar verme. Hemen hemen senin yaşlarındayken ben de senin gibi bir hevesle ama bilinçsizce supplementlere koşarak sarılmıştım (whey ve l-carnitin) ve karaciğer sorunları yaşamıştım. Üstelik 1.74 boy 73 kilo yüzde 13 yağ oranıyla. 23 yaşındaki bir abin olarak kısaca tavsiyem sporunu yap ama supplement kullanman için yaşın ve vücut düzeyin çok erken.
 
Protein tozuna gerek yok. Kilo alman lazım. Bol proteinli beslenmen lazım.
Türkiye'de bol proteinli beslenmek demek ayda en az 5-10K bütçeyi yiyeceğe ayırmak demek, bu durumda en azından günlük 30-50 gr. protein tozu kullanmak (kiloya göre değişir) en mantıklı seçenek. Konu sahibinin kilo alması şart en azından 65-70 kilolara çıkması gerekiyor, bahsedilen kilolara ulaştığı zaman günlük protein ihtiyacı 80-90 gr. kadar olacaktır bunu da yiyeceklerden karşılayamıyorsa protein tozu bir alternatiftir. Şu anki kilosunda günlük 60 gr. kadar protein alması şart.

Böbrek ve özellikle karaciğerde sorunlara ve kan değerlerinde bozulmaya yol açabilir.
Böbrekleriyle alakalı bir hastalığı yoksa böbrek açısından bir sorun yaşamayacaktır. Karaciğer için de aynı şey geçerli, eğer karaciğeri ile alakalı bir hastalığı var ise yine sorun yaşayabilir. Ayrıca kaliteli bir protein tozu kullanmazsa yine sorun yaşar, kulaktan dolma laflar ve bilginiz olmadan zararlı demeniz saçma ve alakasız.

Supplement kullanman için yaşın ve vücut düzeyin çok erken.
Buna katılıyorum ancak ölçülü kullanımda sorun yaşayacağını da düşünmüyorum.
 
kulaktan dolma laflar ve bilginiz olmadan zararlı demeniz saçma ve alakasız.
Kulaktan dolma bilgi olduğunu nereden anladınız? 14 yaşındaki bir çocuğa protein ihtiyacını diyetine proteince zengin besinleri eklemeden protein tozu önermek duyduğum en saçma şey. Aldığı ürün zararlı değil ancak konsantre olarak alınan proteinler başka besinlerle kombine olarak alınmadığı sürece idrardan protein atımına yol açar. Karaciğerde de metabolize edilme sırasında yorgunluğa yol açarak karaciğer enzimlerinde dengesizliğe yol açar. Eksik bilginizle arkdaşın sağlığıyla oynamayın. Ki kilo alması gereken biri öncelikli olarak proteinden çok karbonhidrat alarak sporunu yapmalı. Özellikle söyledim sporda her şey protein demek değildir. Bunu söylemek ben spora dair hiçbir şey bilmiyorum demekten farksızdır benim görüşümce.
 
Kulaktan dolma bilgi olduğunu nereden anladınız? 14 yaşındaki bir çocuğa protein ihtiyacını diyetine proteince zengin besinleri eklemeden protein tozu önermek duyduğum en saçma şey. Aldığı ürün zararlı değil ancak konsantre olarak alınan proteinler başka besinlerle kombine olarak alınmadığı sürece idrardan protein atımına yol açar. Karaciğerde de metabolize edilme sırasında yorgunluğa yol açarak karaciğer enzimlerinde dengesizliğe yol açar. Eksik bilginizle arkadaşın sağlığıyla oynamayın. Ki kilo alması gereken biri öncelikli olarak proteinden çok karbonhidrat alarak sporunu yapmalı. Özellikle söyledim sporda her şey protein demek değildir. Bunu söylemek ben spora dair hiçbir şey bilmiyorum demekten farksızdır benim görüşümce.
Spor yapmayan biri olsaydım eksik bilgim olduğu için bu konuya cevap yazmazdım ancak spor yapıyorum ve araştırıyorum, dediğim şeylerin de arkasındayım eğer ki karaciğer ve böbrek açısından sağlık sorunları yoksa doğru kullanımda sağlığına bir zararı olmayacak. Evet kilo alması gerektiği için ekstra karbonhidratlı beslenmesi gerekiyor ancak bu süreçte protein almadan beslenmesi saçma bir vücut gelişimi olur. Günlük ihtiyacı olan proteini almadan kilosunu artırması demek vücudun görüntüsünü bozmasına yol açar, günlük protein ihtiyacını yiyecekler ile karşılayamıyorsa protein tozuyla takviye yapması şart.
 
Spor yapmayan biri olsaydım eksik bilgim olduğu için bu konuya cevap yazmazdım ancak spor yapıyorum ve araştırıyorum, dediğim şeylerin de arkasındayım eğer ki karaciğer ve böbrek açısından sağlık sorunları yoksa doğru kullanımda sağlığına bir zararı olmayacak. Evet kilo alması gerektiği için ekstra karbonhidratlı beslenmesi gerekiyor ancak bu süreçte protein almadan beslenmesi saçma bir vücut gelişimi olur. Günlük ihtiyacı olan proteini almadan kilosunu artırması demek vücudun görüntüsünü bozmasına yol açar, günlük protein ihtiyacını yiyecekler ile karşılayamıyorsa protein tozuyla takviye yapması şart.
14 yaşında 47 kilo bir çocuğun protein ihtiyacını karşılayabilmesi için takviyeye ihtiyacı yoktur. Çünkü günlük protein ihtiyacı besinlerden karşılayamayacağı ölçüde değildir. Karşımda protein tozu satmaya çalışan MacFit PT'si var gibi hissettim. @cay ıcen kedy kardeşim benim tavsiyem protein tozu için çok erken. Sen bence ikimizin dediğine de güvenme ve bir devlet hastanesinden diyetisyen randevusu alıp öncelikle yaşına ve vücuduna uygun, artı olarak da isteklerine göre bir beslenme programı oluştur. Merak ettiklerini de işin uzmanına sor.
 
Konuda herkes gereksiz bilgileri döktürmüş. Yok 10k harcanır yok zengin protein besin ıvır zıvır. 14 yaşında 47 kilo çocuk. 1.8x ile protein hesabı yapsa bile fazla gelecek vücuduna. Günde taş çatlasın 80g protein ihtiyacı var. Protein tozuna da ihtiyacı yok. Sabah 3 yumurta, 2. öğün 100g tavuk göğsü yiyip akşam da ev yemeği yese on numara beslenme programı olur çocuğa. Saçmalamışsınız iyice.

Konuya gelecek olursak ben çeşit çeşit bir çok spor dalından antrenman yazarım sana ama sen haftada kaç gün yapabilirsin sürdürülebilir olarak? Bir de ne istiyorsun? Bir de telefonuna "fatsecret" uygulamasını yükle protein hesabını oradan yaparsın. Beslenme olarak da bol bol yeşillik ye. Günde 80g protein değeri karşılasan fazlaca yeterli.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı